Гребля Дніпрогесу дихає на ладан…

Скільки ми себе пам’ятаємо, Дніпрогес був завжди візитівкою нашого міста Запоріжжя. Не тільки з усієї України, а, ширше, з усього бувшого СРСР і навіть з усієї Європи. Їхали, щоб подивитися на це диво, яке створене людьми на Дніпрі нижче порогів.

      У 1977 році приїздив до нас мій батько і я водив його на Дніпрогес, подивитися на нього. Пам’ятаю, що тоді батько сказав, що зверху греблі клепка зроблена на Харківському заводі, бо так тоді вміли клепати тільки там.

РЖАВЧИНА

      Перед нами була чиста, розлога гребля, а десь внизу біг Дніпро, накочуючись на велетенський острів Хортиця. Картини, які прийшли до нас з творів Миколи Гоголя та Тараса Шевченка.

І що сьогодні? Тиждень їжджу по справах з Правого берега на Лівий через греблю Дніпрогесу. І що бачу? Моторошний вигляд має уся гребля. Все в повному запустінні. Наче пройшла якась невідома війна. Все оббито, скрізь ямки, фарба облупилася, труба газопроводу покрита іржею, опори усі мають жахливий вигляд, штукатурка на них  оббита…

      Багатотонні фури їздять по самому краю естакади, а якщо не витримають консолі і фури зваляться з греблі? Хто буде винний? Буряк? Чи хтось з його команди? Такого неподобства не було навіть за часів Карташова!

      Де це диво, яке окрилювало кращих людей з усієї Європи? Пустка, яка не сьогодні – завтра розвалиться на очах проїжджих? Хто буде відповідати? Який небудь цап – відбувайло замість Буряка та Ахметова?

      175-сторінкова доповідь військових інженерів США, які провели дослідження на Дніпрогесі у серпні 2016 року, Порошенка не зацікавила, бо там не пахло баблом. А висновок американських інженерів був однозначний – все кинути і терміново укріпляти дамбу, бо кожної хвилини ця гребля може рухнути! І що буде – уявити важко!

      Так що, пане Буряк, вам треба не лізти по щаблях влади вище і вище, а днювати і ночувати на греблі, поки не сталося лихо! Тоді буде пізно кивати на Київ, буцімто не я, а  вони відповідають за стан греблі легендарної Дніпровської гідроелектростанції.

     Віталій Іванович , журналіст

 Опубликовано: «Украинские  ведомости», http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.