Двоє військових розстріляли поліцейських на Вінниччині. Їх затримали в Одеській області

Нападники
Нападники — двоє військових, батько та син, 52 та 26 років

Чоловіків, які напали на патрульних у Вінницькій області, внаслідок чого один поліцейський загинув, а другий був поранений, затримали в Одеській області.

Про це повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський.

 нападник
Підпис до фото,Нападників затримали в Одеській області

«Нападників на поліцейських затримали в Одеській області – їм загрожує довічне ув’язнення», — йдеться у повідомленні на його сторінці у фейсубку.

Підозрювані переховувались на території Одеської області. Їх затримали співробітники спецпідрозділу КОРД. Нападники — двоє військових, батько та син, 52 та 26 років, уродженці Вінницької області.

Поліцейський, який загинув, захищаючи напарника, на якого напали першим, встиг вистрілити та поранити зловмисників.

Обставини події та мотиви скоєного злочину встановлюють, повідомляє поліція.

Речниця Нацполіції Олена Бережна в ефірі телемарафону розповіла, що нападники переховувалися у закинутій будівлі й мали наміри виїхати за кордон.

Причиною нападу начебто було те, що чоловіки перевозили бойові гранати.

За фактом нападу слідчі розпочали кримінальне провадження за статею — вбивство або замах на вбивство правоохоронця під час виконання службових обов’язків.

Стаття передбачає довічне позбавлення волі.

Як розвивалися події

В ніч на суботу двоє невідомих в одязі, схожому на військовий, розстріляли патрульних, які зупинили їхній автомобіль у Вінницькій області. Поліція почала розшук нападників, а прокуратура повідомляла, що вони можуть бути чинними військовослужбовцями.

Інцидент стався близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області, коли працівники поліції зупинили для перевірки невідомий автомобіль темного кольору.

В авто були двоє чоловіків. Вони відкрили вогонь по поліцейських. Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський, його напарник — поранений.

Пізніше у Вінницькій області виявили автомобіль підозрюваних у нападі на патруль поліції, про це розповів керівник Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Олексій Рихлюк в ефірі телемарафону.

Також стало відомо, що в авто поліцейських під час нападу був цивільний чоловік, якого вони затримали раніше й везли на освідування. Він був в автомобілі й не постраждав. Про це Суспільному розповіла речниця Нацполіції області Заріна Маєвська.

В соцмережах з’явилося відео з камер спостереження на автозаправній станції, на якій видно, що нападники були вдягнуті в одяг зелено-оливкового кольору, який часто носять українські військові. Автомобіль, на якому вони їхали, також був пофарбований в оливковий колір.

зсу
Підпис до фото,Підозрюваний водій

Джерело ВВС Україна в поліції каже, що записи, оприлюдненні в соцмережах, відповідають дійсності. На них зображені підозрювані.

Вони були вдягнуті в форму, схожу на ту, яку носять військові. Але чи дійсно вони є військовослужбовцями ЗСУ — така інформація наразі ще перевіряється, сказав співрозмовник.

«Вони були в зеленій формі і автомобіль був зеленого кольору. Але чи були вони дійсно військовими — це ще встановлюється».

Їхній автомобіль зупинили серед ночі для перевірки, наголосило джерело в поліції.

«Це було вночі, звичайна перевірка автомобіля. Але вони відкрили вогонь», — сказав він.

На інцидент відреагував міністр внутрішніх справ.

«Неважливо, хто та в якому одязі. В якому стані та з якої причини. Виправдання цьому злочину немає і не може бути», — заявив Ігор Клименко.

«І так: цей трагічний випадок демонструє, що тилу для поліцейських немає».

зсу
Підпис до фото,Розстріляний автомобіль патрульних на Вінниччині

У мережі також вже оприлюднили відео з натільної камери одного з поліцейських. На кадрах люди, що й на заправці, після зупинки дуже спокійно спілкуються з поліцейськими, які хотіли оглянути багажник авто.

Проте в якийсь момент водій та його пасажир напали на поліцейських та почали в них стріляти. Після чого втекли з місця події.

Також у ЗМІ вже потрапили орієнтування поліції на можливих нападників. Згідно з ними, підозрюваними є батько і син — уродженці Віниччини Валерій і Віталій Васілаке.

Офіс генерального прокурора повідомив, що на причетність до скоєння злочину перевіряються двоє військовослужбовців.

На відеозапису з камери патрульного чутно, що один з нападників каже, що він і його батько служать в 28-ї окремій механізованій бригаді ЗСУ. Це військова частина, яка розташовується в Одеській області.

Однак військове командування заперечує, що двоє нападників є чинними військовослужбовцями цієї бригади.

«Зазначимо, що підозрювані у вчиненні злочину особи, вже понад рік не мають відношення до 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб сприяти розслідуванню цього випадку та забезпечити справедливість», — сказано в заяві оперативного командування «Південь».

Згодом командування Сухопутних військ заявило, що підозрювані дійсно є військовослужбовцями однієї з військових частин цього роду військ. Командування обіцяє сприяти розслідуванню трагедії.

«Винні у цьому злочині повинні понести найсуворіше покарання», — сказано в заяві пресслужби.

поліція
Підпис до фото,20-річний поліцейський Максим Зарецький загинув у перестрілці з нападниками

Як повідомила поліція, загиблий під час нічного нападу поліцейський — 20-річний Максим Зарецький.

Він рядовий поліції інспектор сектору реагування патрульної поліції відділу поліції №1 (Бершадь) Гайсинського райуправління.

«Максиму було 20 років. З 2021 року він навчався у Національній академії внутрішніх справ та півтора роки віддано служив у секторі реагування патрульної поліції», — заявили в поліції.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.