«Браво. Дякую!»: реакція судді Тандир про його звільнення за смертельну ДТП з військовим

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя розглянула скаргу на суддю Олексія Тандира. Члени ВРП одноголосно проголосували за рішення про його звільнення. Тандира обвинувачують у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння 26 травня 2023 року, внаслідок чого загинув військовий Національної гвардії Вадим Бондаренко.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

На засіданні Другої Дисциплінарної палати розглядали скаргу на суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира. Скаргу подала юристка «Фундації DEJURE» Єлизавета Караченцева і на її основі відкрили дисциплінарну справу на Тандира 10 січня 2024 року.

Олексій Тандир у залі суду / фото: Суспільне

У своїй скарзі Караченцева зазначила, що суддя Тандир п’яним сів за кермо, заподіяв людині смерть, збрехав поліцейським, що не перебував за кермом автомобіля та відмовився проходити огляд на стан алкогольного сп’яніння. Така поведінка є неетичною і значно підірвала довіру суспільства до незалежного і чесного правосуддя, адже судді, які розглядають справи щодо п’яних водіїв та порушення Правил дорожнього руху самі, вчиняють злочини. Саме тому юристка просила притягнути суддю Тандира  до дисциплінарної відповідальності.

Впродовж чотирьох місяців Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя розглядала цю справу. На останньому засіданні показали відео з нагрудних камер поліцейських, які були на місці смертельного ДТП, де видно, як  поводить себе Тандир.

Наприклад, на відео можна побачити, що Тандир заперечував, що вживав алкогольні напої перед тим, як сісти за кермо, але, коли поліцейські зазначали, що у нього ознаки сп’яніння, то суддя відповідав: «Я знаю, я знаю». Пізніше він ще раз так відповів на зауваження, що у нього «перегар».

Також Тандир відмовлявся відповісти на запитання, де він працює. На уточнення, чи у держслужбі, зазначив: «Краще, ніж держслужба».

У відповідь на запитання правоохоронців Тандир повторював: «Я не розумію, за що ви мене заблокували» та «Я вас вважаю упередженими людьми».

На думку Другої Дисциплінарної палати ВРП, поведінка судді Тандира не є гідною і вона заплямовує статус інших суддів. Тому члени ВРП одноголосно проголосували за рішення щодо звільнення Тандира з посади судді.

Результат голосування Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя за звільнення судді Тандира / скриншот із трансляції засідання

На противагу цьому Тандир заперечував, що він скоїв будь-які дисциплінарні проступки, за які його варто притягнути до відповідальності. На рішення Другої Дисциплінарної палати він відреагував фразою «Браво. Дякую!».

«Наразі повного рішення ще немає, і хоча суддю притягнули за неетичну поведінку, невідомо, чи врахувала Вища рада правосуддя стан його алкогольного спʼяніння. Також важливо, що за Тандиром зберігається право на оскарження цього рішення», — кажуть у «Фундації DEJURE».

4 квітня Святошинський райсуд Києва продовжив Тандиру запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 2 червня 2024 року. Він перебуває у СІЗО майже рік й звідти брав участь онлайн у засіданнях ВРП.

Суддю Тандира обвинувачують у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння 26 травня 2023 року, внаслідок чого загинув військовий Національної гвардії Вадим Бондаренко.

Тандир відмовлявся пройти обстеження на вміст алкоголю та наркотиків в організмі. Правоохоронці вважали, що Тандир так вчинив, щоб уникнути покарання, бо він розглядав багато справ з п’яного водіння та розуміє усію юридичні нюанси. Зрештою у Тандира примусово взяли біологічні зразки, щоб перевірити, чи він був п’яним у момент скоєння ДТП.

Проведені експертизи Державним бюро розслідувань показали, що Тандир був п’яним, коли збив насмерть військового. 

Тандир є офіцером запасу й просився у суду дозволу мобілізуватися, але суд відмовив йому в цьому проханні.

Суддя Олексій Тандир / фото: Макарівський районний суд Віталій Мікула24 квітня 2024,

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.