ЗАКАЗНЫЕ УБИЙСТВА В УКРАИНЕ: услуги наемного убийцы – от тысячи долларов. Каждое десятое убийство – заказное.

Кожне десяте вбивство в Україні є замовним, стверджують фахівці. За останніми даними, вартість замовленого вбивства в Україні – від тисячі доларів (якщо це побутове замовлення), розцінки на послуги професіонала коливаються від 50 до 200 тисяч доларів.

При цьому 90% усіх замовних вбивств – це замахи на бізнесменів, розповів виданню «Тиждень» генерал-полковник, колишній керівник ГУБОЗ України Михайло Корнієнко.

«Замовлення на побутовому ґрунті, як-от через родинні сварки, розподіл майна чи ще якісь матеріальні цінності, — лише кілька відсотків їхньої загальної кількості», — додав він.

Фахівці-криміналісти стверджують, що на побутові замовлення згоджуються звичайні екс-зеки без особливих навичок чи наркомани. Вогнепальну зброю вони використовують рідко, максимум це може бути мисливська рушниця чи її обріз.

Такі найманці не мають спеціальних знань, тому незграбно стежать за своїми жертвами, іноді навіть досить помітно. Професіонали ж розробляють детальний план стеження і знають на зубок про жертву все.

«Професійні кілери ніколи не підуть на побутове замовлення. Адже спеціалізуються тільки на бізнес-замовленнях, які надійшли від людей, зацікавлених у ліквідації конкурентів чи то осіб, яким вони винні гроші. Справжніх найманих убивць непросто знайти. Зв’язками з ними можуть похвалитися тільки серйозні організовані злочинні угруповання (ОЗУ)», — розповів Корнієнко.

За словами експерта, найпрофесійніші з кілерів – це колишні військовослужбовці, які пройшли спецпідготовку і побували в гарячих точках, а також стрільці-спортсмени.

Генерал міліції, народний депутат-опозиціонер Геннадій Москаль переконаний, що через вкрай погану роботу Міністерства внутрішніх справ останнім часом питома вага замовних вбивств у країні невпинно зростає, а розкриття таких злочинів нагадує профанацію.

«Зараз МВС навіть дійшло до того, що статистику приховує, вичищає цифри до блиску, ніби ми в правовому раю живемо. Проте мені вдається діставати реальні дані – вони свідчать про те, що нині оперативна ситуація щодо цієї категорії злочинів надзвичайно напружена, на сході та в Криму вони розкриваються погано», — заявив Москаль.

Для порівняння, у більшості держав Заходу замовлені вбивства становлять невеликий відсоток загальної кількості вбивств. Наприклад, у Великобританії та США їх не більше ніж 5%. В Австралії з початку 2000-х років цей показник був на рівні 2%. Значно вищий він у країнах СНД і, зокрема, в Україні.

Тему про кілерів в Україні ЗМІ активно підняли після подій 30 вересня в Одесі, коли від рук злочинців загинуло двоє правоохоронців, а сама бійня в курортному місті наочно продемонструвала неготовність української міліції.

Найгучніші замовні вбивства останніх років

27 березня 2007 року. У дворі Святошинського районного суду Києва снайпер застрелив Максіма Курочкіна, одіозного російського бізнесмена, причетного до низки рейдерських захоплень в Україні.

5 червня 2007 року. На робочому місці застрелено директора радіоринку на Караваєвих дачах у Києві Геннадія Супруненка. Під час наради, яку він проводив, до кабінету увірвалися кілери, наказали всім лягти на підлогу, а директорові встати. Випустили в нього 10 куль. У МВС стверджують, що Супруненка вбили за борги і що виконавці й замовники цього злочину нині під вартою.

20 травня 2008 року. У Києві біля власного будинку на вул. Антоновича, 4/6 пострілом у голову вбитий керуючий справами НАН України Валерій Арсенюк. У столичній міліції основною причиною злочину вважають його професійну діяльність. Справу досі не розкрито.

2 жовтня 2009 року. Біля київського супермаркету меблів 4room розстріляли його власника Шабаба Алояна і двох охоронців із ДСО МВС «Титан». Один із бодігардів смертельно поранив кілера. Іншого найманця затримали 4 жовтня на Житомирщині. Нещодавно в Україну екстрадували ймовірного замовника – Мераба Суслова, бізнес-партнера вбитого.

5 січня 2011 року. В центрі Одеси застрелили Олександра Коробчинського – бізнесмена, лідера Партії промисловців і підприємців. Покійний висувався в мери Одеси, йому належали фірма «Алекс груп» та будівельна компанія «Інтобуд». Злочин не розкрито.

ФОТО AFP

 

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий