БЕЗРОБІТТЯ РОСТЕ ЯК СКАЖЕНЕ. Запорізька влада не реагує на гострі проблеми обласного ринку праці

За підсумками восьми місяців 2013 року на ринку праці найбільших міст Запорізької області зафіксовано традиційну для періоду «пакращєнь» ситуацію – зростає безробіття та заборгованість із заробітної плати, бізнесу не вистачає кваліфікованих кадрів, а влада жодним чином на це не реагує. Свідченням кризового стану ринку праці є повідомлення Держстату України.

У Бердянську зареєстроване загальне безробіття зросло на 16%, жіноче – на 12%, молодіжне – на 8%. Загальна заборгованість по заробітній платі зросла у 2,6 рази; борги перед робітниками працюючих підприємств зросли у 17 (!) разів, борги підприємств-банкрутів – на 4%. Кількість офіційно працюючих городян, які не отримують заробітної плати, зросла у 13,5 разів.

Підприємства міста заборгували своїм працівникам 128 тис. гривень на оздоровлення та відпустки. Частка Бердянська у загальній сумі зарплатних боргів по області зросла у 3,2 рази. Абсурдність ситуації з безробіттям полягає в тому, що потреба підприємств в робочі силі зросла у 1,7 рази.

У Токмаку зареєстроване загальне безробіття зросло до 1500 осіб; на жінок припадає 52% від загалу, молодь – 41%. Черговий абсурд – безробіття зростає на фоні збільшення потреби підприємств у працівниках в 4 рази. Явний дисбаланс, але влада його не помічає. Заборгованість по заробітній платі скоротилася на мізерні 9%. При цьому середній борг на 1 працівника збільшився в 3,6 рази.

У Мелітополі зареєстроване загальне безробіття зросло в 1,5 рази; жінки становлять 60% безробітних, молодь – 41%. Знову абсурд – безробіття зростає на фоні збільшення потреби підприємств у працівниках на 22%. Борги по заробітній платі зросли у 2,2 рази; на працюючих підприємствах – у 2,1 рази, підприємствах-банкрутах – у 2,7 рази. Частка Мелітополя у загальній сумі зарплатних боргів по області зросла у 2,6 рази. Кількість офіційно працюючих городян, які не отримують заробітної плати, зросла на 10%. Борги працюючих підприємств по соціальним виплатам зросли у 3 рази.

В Енергодарі зареєстроване загальне безробіття зросло на 8%; жінки та молодь становлять 60% усіх безробітних. Безробіття зростає на фоні збільшення потреби місцевих підприємств у працівниках у 2,5 рази. Це – системний абсурд, якому неможливо дати логічне пояснення. Молодіжне безробіття продовжує стрімко зростати (+5% за рік).

Державна статистика зафіксувала повний провал дій запорізької влади на ринку праці та зайнятості населення. Зростаюче безробіття серед молоді на фоні шаленого дефіциту кадрів у реальному секторі, свідчить про глибокі та системні проблеми. Місцева влада не хоче дивитися в майбутнє та правді в очі, натомість вона охоче дивиться в об’єктив відеокамер та вихваляє запорізького «сматрящєго», повідомив «Хроникам и комментариям» Костянтин Денисов (Запорізька міська організація ВО «Свобода»)

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий