«КРЕДИТНОЕ ДЕЛО» ПРЕДСЕДАТЕЛЯ. Как глава Куйбышевского районного совета стал коррупционером, а потом перестал им быть

Недавно председатель Куйбышевского райсовета  Запорожской области Юрий Савчук  за коррупционные действия был оштрафован райсудом   на 2550 гривен. За что высшее должностное лицо района попало  под протокол о коррупции, который на него был составлен сотрудниками Управления по борьбе с организованной преступностью ГУМВД в Запорожской области? Читайте об этом  в расследовании, подготовленном на основании судебных материалов

***

Суддя Токмацького районного суду Запорізької області Н. Новікова,  розглянувши   матеріали, що надійшли з Управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України в Запорізькій області про притягнення до   адміністративної відповідальності голови Куйбишевської районної ради, за правопорушення, передбачене ст. 172-2 ч. 2 КУпАП, встановила:

голова Куйбишевської районної ради порушив обмеження передбачені п.1 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»  а саме, всупереч вимогам Закону України «Про місцеве самоврядування»,  Закону України «Про оренду державного та комунального майна», рішення сесії Куйбишевської районної ради № 6 від 13.01.2009 р., неправомірно сприяв ТОВ «СК «КиЕв» у здійсненні ним господарської діяльності, а саме безоплатно надав в користування на підставі договорів „Позички» будівлі та споруди Ланцівської ЗОСШ, які відносяться до спільної власності територіальної громади Куйбишевського району.

Наслідком незаконних дій голови райради стало безоплатне використання ТОВ «СК «КиЕв» приміщень Ланцівської ЗОСШ у період з 24.09.2012 р.  по 01.02.2013 р.  та несплата орендної плати на суму 4364,00 грн.

ГОЛОВА РАЙРАДИ

При розгляді справи голова райради винним себе у вчиненні вказаного правопорушення не визнав,  просив закрити провадження у справі  за відсутністю в його діях складу адміністративного корупційного правопорушення. В обґрунтування вимог зазначив, що чинний ЦК визначає в якості загального правила відплатний характер всіх договорів, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору (ч.5 ст.626 ЦК).

Пунктом 1.1. договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області, укладеного 24.09.2012р. між Куйбишевською районною радою Запорізької області та ТОВ «Сільськогосподарська Компанія «КиЕв», сторони за договором чітко визначили істотні умови укладеної угоди, зокрема, щодо передачі майна саме у безоплатне користування, тобто у позичку.

Ця ознака відмежовує укладений Договір від договору найму (оренди) і характеризує його як договір позички. Такий вид договірних відносин між сторонами за договором був обраний, виходячи із соціально корисних цілей — необхідності збереження майна колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області.

Відносини, пов’язані з договором позички, регулюються нормами Цивільного кодексу України (глава 60). Так, відповідно до ст.827 ЦК, за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку на умовах повернення. Тобто, договір позички спрямований саме на безоплатну передачу речей у тимчасове користування.

Таким чином, для договору позички ознака безоплатності є визначальною, що дає підстави відрізняти позичку від інших видів договорів, зокрема, від договору оренди, за яким майно передається у користування за плату (ст.759 ЦК) і за конкурсом. І хоча, згідно з ч.3 ст.827 Кодексу до договору позички застосовуються положення глави 58 ЦК, однак вона є самостійним видом договору, що відрізняється способом передачі об’єкта у користування.

Відповідно до частини другої статті 2, статті 318 Кодексу територіальні громади є учасниками цивільних відносин та суб’єктами права власності. Від імені та в спільних інтересах останніх управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють утворені ними органи місцевого самоврядування (ст.327 ЦК), в тому числі районна рада.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» право комунальної власності передбачає право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Відповідно до п.п.4-5 статті 60 Закону районні ради від імені територіальних громад сіл, селищ здійснюють управління об’єктами їхньої спільної власності, що задовольняють спільні потреби територіальних громад, від імені та в інтересах останніх відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об’єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об’єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Оскільки Закон України «Про оренду державного та комунального майна» не виключає норм глави 60 Кодексу, не передбачає заборони щодо передачі в позичку комунального майна, то майно, що належать до спільної комунальної власності територіальних громад, може бути предметом позички, а тому ствердження, що укладення договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області суперечить Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України «Про оренду державного та комунального майна» є безпідставним.

Вважає необґрунтованим твердження, що укладання договору позички майна з ТОВ «СК «КиЕВ»  було проведено без розгляду на засіданні постійної комісії районної ради з питань промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та управління об’єктами спільної власності, без проведення конкурсу на право оренди та за його власної ініціативи, оскільки згідно з рішенням Куйбишевської районної ради Запорізької області 29.02.2012 № 55 «Про уточнений перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ Куйбишевського району» нежитлові приміщення — будівлі та споруди колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області, загальною площею 521,4 кв.м, розташовані за адресою: вул.Миру, 1, с.Ланцеве, Куйбишевський район, Запорізька область, є об’єктами спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ Куйбишевського району, управління якими здійснює Куйбишевська  районна рада Запорізької області.

13.09.2012р. до виконавчого апарату Куйбишевської районної ради надійшло за вхідним № 570/01-29 клопотання відділу освіти Куйбишевської районної державної адміністрації Запорізької області від 13.09.2012 № 01-20/444 щодо надання дозволу на укладання з ТОВ «Сількогосподарська Компанія «КиЕв» договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області.

За резолюцією голови райради даний документ був скерований до розгляду на засіданні постійних комісій райради та на сесії районної ради, проведення яких було заплановано відповідно на 19.09.2012р. та на 20.09.2012р..

Проте, як з’ясувалося, попередній договір позички вказаного вище майна, укладений 02.11.2011р. між відділом освіти райдержадміністрації та СФГ «Віктор», яке згодом було реорганізовано в ТОВ «Сількогосподарська Компанія «КиЕв», до теперішнього часу розірваний не був.

Тому, 19.09.2012р. до виконавчого апарату Куйбишевської районної ради надійшло за вхідним № 581/01-29 ще одне клопотання відділу освіти Куйбишевської районної державної адміністрації Запорізької області від 12.09.2012 № 01-20/433 щодо надання дозволу останньому на розірвання договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області, укладеного між відділом освіти райдержадміністрації та СФГ «Віктор». За резолюцією голови райради дане клопотання також було направлене для розгляду на засіданні постійних комісій райради та на сесії районної ради.

19.09.2012р. в приміщенні районної ради відбулося спільне засідання президії та постійних комісій районної ради з фінансово-економічних питань і бюджету, з питань промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та управління об’єктами спільної власності.

Фактично, на спільному засіданні комісій були розглянуті обидва клопотання відділу освіти: від 12.09.2012 № 01-20/433 щодо надання дозволу відділу освіти райдержадміністрації на розірвання договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області, укладеного між відділом освіти райдержадміністрації та СФГ «Віктор» та від 13.09.2012 № 01-20/444 щодо надання дозволу на укладання з ТОВ «Сількогосподарська Компанія «КиЕв» договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області.

За результатами розгляду членами комісій даних клопотань були підготовлені відповідні рекомендації. Але, через службову недбалість головного, спеціаліста з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад виконавчого апарату районної ради ОСОБА_3, до посадових обов’язків якого входить оформлення протоколів засідань президії та постійної комісії з питань промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та управління об’єктами спільної власності (п.2.2. посадової інструкції), протокол спільного засідання постійних комісій райради від 19.09.2012р. був оформлений з помилками.

Так, до порядку денного протоколу не було внесено клопотання відділу освіту від 12.09.2012 № 01-20/433 щодо надання дозволу відділу освіти райдержадміністрації на розірвання договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області, укладеного між відділом освіти райдержадміністрації та СФГ «Віктор».

Клопотання відділу освіти від   13.09.2012   № 01-20/444   щодо   надання   дозволу   на  укладання   з   ТОВ  «Сількогосподарська Компанія «КиЕв» договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області було включено до порядку денного і фактично розглянуто, але в текстовій частині протоколу не висвітлено. Обидва клопотання були об’єднані в одне питання № 6.

За даним фактом у виконавчому апараті Куйбишевської районної ради Запорізької області проведено службове розслідування, за результатами якого на головного спеціаліста з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад виконавчого апарату районної ради ОСОБА_3 накладене дисциплінарне стягнення — оголошено догану.

20.09.2012р. в межах повноважень, вказаних вище, а також інших визначених законодавством, в тому числі відповідно до п.20 статті 43, п.5 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування», на сесії Куйбишевської районної ради були розглянуті клопотання відділу освіти Куйбишевської райдержадміністрації від 12.09.2012 №01-20/433 та від 13.09.2012 №01-20/444 та ухвалені відповідні рішення: № 6 «Про надання дозволу відділу освіти Куйбишевської районної державної адміністрації на розірвання договору позички № 4 будівель та споруд колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, укладеного з СФГ «Віктор» та № 7 «Про надання дозволу Куйбишевській районній раді на укладання договору позички будівель та споруд колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів».

На підставі останнього та згідно визначених посадових обов’язків, передбачених п.6 статті 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», 24.09.2012р. ОСОБА_1  як представником районної ради укладено Договір позички нежитлових приміщень, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ Куйбишевського району з ТОВ «Сільськогосподарська компанія «КиЕв».

Цей Договір. в свою чергу, був затверджений рішенням районної ради від 25.10.2012р. № 30 «Про затвердження договору позички нежитлових приміщень (будівлі та споруди колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області), укладеного між Куйбишевською районною радою, та ТОВ «Сільськогосподарська компанія «КиЕв».

Інформація про затвердження на сесії райради договору позички була оприлюднена у громадсько-політичній газеті Куйбишевського району Запорізької області «Рідний край» від 07.11.2012р. № 89.

Також  ОСОБА_1 зазначив, що ствердження щодо його  неправомірного сприяння ТОВ «СК «КиЕв» у здійсненні ним господарської діяльності  також не відповідає дійсності, оскільки відповідно до рішення Куйбишевської районної ради Запорізької області від 05.08.2010 № 5 «Про зміни в мережі закладів освіти Куйбишевського району — об’єктів спільної власності територіальних громад» Ланцівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області ліквідована з 01.09.2010р. як така, що не має контингенту учнів.

Договір позички будівель та споруд колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області був укладений між останньою та ТОВ «Сільськогосподарська компанія «КиЕв» виходячи із соціально корисних цілей — необхідності збереження майна спільної комунальної власності.  Адже як законодавство (ч.3 статті 833 ЦК), так і Договір (п.2.1.2.) зобов’язують користувача за договором утримувати об’єкт в належному стані та повернути його після закінчення строку договору в такому самому стані, в якому він був на момент його передання в користування.

І хоча згідно з умовами договору (п.1.2.) об’єкт позички був переданий користувачеві для адміністративних потреб, проте фактично зазначені будівлі та споруди колишньої Ланцівської школи як попереднім користувачем за договором —СФГ «Віктор», так і останнім — ТОВ «Сільськогосподарська компанія «КиЕв» не використовувались, а лише охоронялись.

На теперішній час договір позички нежитлових приміщень (будівель та споруд колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області), що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ Куйбишевського району, укладений райрадою з ТОВ «Сільськогосподарська компанія «КиЕв» достроково розірвано за ініціативою ТОВ СК «КиЕв» у зв’язку з недоцільністю використання об’єкта позички.

На підставі вищенаведеного ОСОБА_1  вважає, що в його діях відсутній склад інкримінованого йому адміністративного правопорушення, оскільки він як посадова особа органу місцевого самоврядування, голова районної ради, не використовував свої службові повноваження для одержання неправомірної вигоди, а також не приймав ніяких обіцянок чи пропозицій такої вигоди для себе від інших осіб, в тому числі від ТОВ «Сільськогосподарська компанія «КиЕв».

ДИРЕКТОР ТОВ «СК КИЕВ»

Пояснив, що він є директором  ТОВ «СК «КиЕв», раніше був директором СФГ «Віктор». З 2011 року між СФГ «Віктор»  було укладено договір безоплатної позички  майна колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи. Метою укладання вказаного договору  було збереження майна школи. Після того, як корпоративні права СФГ «Віктор» були продані ТОВ «СК «КиЕв», договір позички було переукладено, на тих умовах, що існували раніше. Споруди  колишньої Ланцівської школи підприємством не використовувались, а лише охоронялись.

Крім того, пояснив, що він мав намір на укладання договору довгострокової оренди з правом викупу будівель колишньої Ланцівської школи для  створення в ній контори підприємства або їдальні,  проте начальник відділу освіти Куйбишевської райдержадміністрації йому пояснив, що для укладання договору  оренди відсутні  документи  на будівлі школи і  конкурс  ніхто проводити не буде.

Після цього було укладено договір безоплатної позички. Документи для укладання вказаного договору готував юрист підприємства. Вперше він побачив голову райради   в його  робочому кабінеті при підписанні договору. На сьогоднішній день договору позички не існує, оскільки підприємство відмовилось від такого договору.

НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ ОСВІТИ КУЙБИШЕВСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Пояснив, що він є начальником відділу освіти Куйбишевської райдержадміністрації. У 2010 році у зв’язку з некомплектністю було прийняте рішення про закриття Ланцівської ЗОСШ, проте і на сьогоднішній час школа перебуває на балансі  відділу освіти. Щоб не було руйнації будівлі, між відділом освіти і СФГ «Віктор» було укладено договір безоплатної позички, після того як СФГ «Віктор» передало свої права ТОВ «СК «КиЕв» договір позички було переукладено  з ТОВ «СК «КиЕв». Єдиною метою укладання такого договору було збереження майна колишньої школи. Також пояснив, що юрист ТОВ «СК «КиЕв» цікавився можливістю укладання договору оренди та перспективою придбання  будівлі колишньої  Ланцівської ЗОСШ, проте він йому пояснив, що на школу відсутня технічна документація та правовстановлюючі документи. Після чого ТОВ «СК «КиЕв»  було написано заяву з проханням укласти договір  безоплатної позички.   

ГОЛОВА КОМІСІЇ КУЙБИШЕВСЬКОЇ РАЙРАДИ

Пояснив, що він є депутатом Куйбишевської районної ради та головою постійної комісії з питань промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та управління об’єктами спільної власності Куйбишевської районної ради.  19.09.2012 р. на  спільному засіданні президії та постійних комісій районної ради, де обговорювалось питання про надання дозволу Куйбишевській районній раді на укладання договору Позички  з  ТОВ «СК «КиЕв», він присутнім не був, які питанні вирішувались, він не знає. 

Він був присутній на сесії 20.09.2012 р., де було надано дозвіл Куйбишевській  районній раді  на укладання договору позички з ТОВ «СК «КиЕв». Вважає, що це єдиний вихід збереження майна колишньої  школи в с.Ланцеве.. Всі депутати підтримали таку пропозицію.  При наданні пояснень  працівникам УБОЗ він їх підписав, не читаючи. Чому не читав, пояснити не зміг. 

ГОЛОВНИЙ СПЕЦІАЛІСТ  КУЙБИШЕВСЬКОЇ РАЙРАДИ

Пояснила, що вона працює на посаді головного спеціаліста з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад виконавчого апарату районної ради,   до її посадових обов’язків входить складання протоколу засідань комісій.  При виготовленні протоколу  спільного засідання президії та постійних комісій  районної ради від 19.09.2012 р. нею було допущено помилку через неуважність вона не внесла до протоколу питання про надання дозволу Куйбишевській районній раді  на укладання договору позички з ТОВ «СК «КиЕв», яке розглядалось на комісії. З цього приводу була проведена службова перевірка, їй оголошено догану.

ЮРИСКОНСУЛЬТ КУЙБИШЕВСЬКОЇ РАЙРАДИ

Пояснила, що з 2011 року працює головним спеціалістом — юрисконсультом виконавчого апарату Куйбишевської районної ради та підпорядковується голові районної ради. Вважає, що укладений договір безоплатної позички  між Куйбишевської районною радою  та ТОВ «СК «КиЕв» не суперечить чинному законодавству, а ст.. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування», в якій визначено право районних рад  на  користування комунальним майном, дає право на укладання договорів безоплатної позички.

Крім того, пояснила, що  на підставі Закону України «Про оренду державного та комунального майна» Куйбишевської районною радою було розроблено Порядок надання дозволу  бути орендодавцями комунальним підприємствам та бюджетним закладам (установам чи організаціям), заснованим на майні спільної власності територіальних громад району, що знаходиться на їх балансах.

Розроблений порядок передбачає проведення конкурсу при надання об’єктів в оренду. Порядку  на надання дозволу  на укладання договорів  позички не існує, тому при укладанні такого договору керувалися нормами Цивільного кодексу України.

ГОЛОВА КОМІСІЇ КУЙБИШЕВСЬКОЇ РАЙРАДИ

Пояснила, що вона є депутатом Куйбишевської районної ради та головою постійної комісії з соціального захисту населення, розвитку освіти та охорони здоров’я   та директором Куйбишевського районного центру дітей та молоді. 19.09.2012 р. приймала участь у спільному засіданні президії та постійних комісій  районної ради, 20.09.2012 р. брала участь у сесії районної ради, де було  обговорено питання  необхідності передачі школи  для збереження майна. Інших варіантів для збереження майна вона не вбачає. 

НАЧАЛЬНИК ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ КУЙБИШЕВСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Пояснила, що вона працює начальником фінансового управління Куйбишевської районної державної адміністрації, вона була присутня  19.09.2012 р.  на спільному  засіданні президії та постійних комісій  районної ради, де доповідала по фінансовим питанням. Крім того, на вказаному засіданні  обговорювалось питання про збереження майна Ланцівсіької школи, яке підтримали учасники засідання. Вона вважала, що це було єдине правильне рішення.

ГОЛОВА КУЙБИШЕВСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Пояснив, що він займає посаду голови Куйбишевської районної державної адміністрації. 19.09.2012 р. приймав участь у спільному засіданні президії та постійних комісій  районної ради, 20.09.2012 р. брав участь у сесії районної ради. Питання про  надання дозволу Куйбишевській районній раді на укладання договору позички з ТОВ «СК «КиЕв» обговорювалось як на спільному засіданні, так і на сесії, оскільки виготовлення технічної документації на споруди школи  зайняло великий проміжок часу.

ДЕПУТАТ КУЙБИШЕВСЬКОЇ РАЙРАДИ

Пояснив, що він є депутатом Куйбишевської районної ради та членом постійної комісії з питань промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та управління об’єктами спільної власності. Він був присутній на спільному засіданні  президії та постійних комісій  районної ради, де обговорювалось питання про надання дозволу Куйбишевській районній раді на укладання договору позички  з ТОВ «СК «КиЕв», оскільки це було єдине підприємство, яке погодилося взяти майно Ланцівської школи під охорону.  При наданні пояснень  працівникам УБОЗ він їх підписав, не читаючи. Чому не читав пояснити не зміг.  

ДЕПУТАТ РАЙРАДИ, ФІНДИРЕКТОР ПП «ТАВРІЯ»

Пояснив, що він є депутатом Куйбишевської районної ради, працює фінансовим директором ПП «Таврія 2004». 19.09.2012 р. приймав участь у спільному засіданні президії та постійних комісій  районної ради, 20.09.2012 р. брав участь у сесії районної ради. Питання про  надання дозволу Куйбишевській районній раді на укладання договору позички з ТОВ «СК «КиЕв» обговорювалось як на спільному засіданні, так і на сесії.

ДЕПУТАТ РАЙРАДИ, ЧЛЕН КОМІСІЇ

Пояснив, що він є депутатом  Куйбишевської районної ради, член комісії з питань промисловості, будівництва, транспорту,  зв’язку та управління об’єктами спільної власності. Восені 2012 р.  він приймав участь у спільному засіданні президії та постійних комісій  районної ради  і на  засіданні сесії, де розглядалось питання передання Ланцівської школи ТОВ «СК «КиЕв», для того, щоб вони слідкували за нею. Не пам’ятає, чи обговорювалось питання щодо оплати за передачу майна.

ДЕПУТАТ РАЙРАДИ

Пояснив, що він є депутатом Куйбишевської районної ради, працює начальником району  електропостачання К-Заря Запорізької дистанції Придніпровської залізної дороги. Він був присутнім 19.09.2012 р.  на  спільному засіданні Президії та постійних комісій  районної ради, де вирішувалось клопотання про надання  у безоплатне користування споруд Ланцівської школи ТОВ «СК «КиЕв». На вказану пропозицію він погодився, оскільки не бачив іншого виходу для збереження майна. 20.09.2012 р. брав участь у сесії районної ради, де також обговорювався вказане питання.  Голова райради не увіряв депутатів, а розповів суть того, що майно школи  слід зберегти.

ГОЛОВА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ КОМІСІЇ РАЙРАДИ 

Пояснив, що він є депутатом  Куйбишевської районної ради, головою  постійної комісії з фінансово-економічної діяльності, працює головним лікарем Куйбишевської районної лікарні. Був присутнім 19.09.2012 р.  на  спільному засіданні президії та постійних комісій  районної ради, де  було розглянуто питання  про передачу школи під охорону, єдине підприємство, яке на це погодилось,   ТОВ «СК «КиЕв».

Відповідно до наданих документів 12.09.2012 р. директор ТОВ СК «КиЕв» звернувся до начальника відділу освіти Куйбишевської райдержадміністрації з заявою  про надання приміщення колишньої школи, розташованої в с.Ланцеве, вул.. 60 років Жовтня № 1 на умовах договору позики, терміном на 3 роки.

13.09.2012 р. начальник відділу освіти звернувся до голови Куйбишевської районної ради  з клопотанням № 01-20/444  про надання дозволу на укладання договору  позички з ТОВ «СК «КиЕв» відповідно до чинного законодавства.

19.09.2012 р. на спільному засіданні президії та постійних комісій районної ради з фінансово-економічних питань і бюджету, з питань промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та управління об’єктами спільної власності за № 6 було розглянуто клопотання № 01-20/444 та вирішено: Проект рішення «Про надання дозволу відділу освіти Куйбишевської районної державної адміністрації на розірвання договору позички № 4 будівель та споруд колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів укладеного з СФГ «Віктор» внести на розгляд сесії районної райради без зауважень»

При розгляді матеріалу до заперечень на протокол головою райради надані матеріали  за Розпорядженням голови районної ради № 14-р від 28.02.2013 р. «Про проведення службового розслідування», відповідно до яких встановлено, що фактично на спільному засіданні комісій були розглянуті два клопотання відділу освіти: від 12.09.2012 № 01-20/433 щодо надання дозволу відділу освіти райдержадміністрації на розірвання договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області, укладеного між відділом освіти райдержадміністрації та СФГ «Віктор» та від 13.09.2012 № 01-20/444 щодо надання дозволу на укладання з ТОВ «Сількогосподарська Компанія «КиЕв» договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області.

За результатами розгляду членами комісій даних клопотань були підготовлені відповідні рекомендації, що підтвердили свідки допитані в судовому засіданні. Але через службову недбалість головного спеціаліста з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад виконавчого апарату районної ради до посадових обов’язків, до якої входить оформлення протоколів засідань президії та постійної комісії з питань промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку та управління об’єктами спільної власності, протокол спільного засідання постійних комісій райради від 19.09.2012р. був оформлений з помилками.

Так, до порядку денного протоколу не було внесено клопотання відділу освіту від 12.09.2012 № 01-20/433 щодо надання дозволу відділу освіти райдержадміністрації на розірвання договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області, укладеного між відділом освіти райдержадміністрації та СФГ «Віктор».

Клопотання відділу освіти від   13.09.2012   № 01-20/444   щодо   надання   дозволу   на  укладання   з   ТОВ  «Сількогосподарська Компанія «КиЕв» договору позички нежитлових приміщень колишньої Ланцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області було включено до порядку денного і фактично розглянуто, але в текстовій частині протоколу не висвітлено.

Обидва клопотання були об’єднані в одне питання № 6.  За даним фактом у виконавчому апараті Куйбишевської районної ради Запорізької області проведено службове розслідування, за результатами якого на головного спеціаліста з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад виконавчого апарату районної ради накладене дисциплінарне стягнення — оголошено догану.

***

20.09.2012 року  Рішенням № 6  шістнадцятої (позачергової) сесії Куйбишевської районної ради Запорізької області надано дозвіл на розірвання  договору позички № 4 будівель та споруд колишньої Ланцівської ЗОСШ І-ІІ ступенів, укладеного 02.11.2011 р. між відділом освіти Куйбишевської районної державної адміністрації Запорізької області та СФГ «Віктор».

20.09.2012 року  Рішенням № 7  шістнадцятої (позачергової) сесії Куйбишевської районної ради Запорізької області надано дозвіл Куйбишевській районній раді Запорізької області на укладання договору позички будівель та споруд колишньої Ланцівської ЗОСШ І-ІІ ступенів, загальною площею 521,4 кв.м., розташованих за адресою: 71052 Запорізька область, Куйбишевський район, с. Ланцеве, вул. Миру, 1, терміном на 2 роки 11 місяців

24.09.2012 року  між Куйбишевською районною радою  Запорізької області, яка є органом управління майном спільної комунальної власності, територіальних громад сіл, селищ Куйбишевського району Запорізької області  в особі голови районної ради   та ТОВ «СК «КиЕв» в особі директора ОСОБА_4 було укладено договір позички, відповідно до п.1.1 якого   Позичкодавець передає Користувачу у безоплатне користування на строк, що обумовлений цим Договором, нежитлові приміщення (будівлі та споруди колишньої Ланцівської ЗОСШ І-ІІ ступенів Куйбишевської районної ради Запорізької області, які розташовані по вул.Миру, 1 в с.Ланцеве, Запорізької області, загальною площею 521,4 кв.м, і яке Користувач зобов’язується повернути Позичкодавцеві після закінчення строку, встановленого цим Договором.

Пунктом 1.2 вказаного договору визначено, що об’єкт позички за цим Договором використовується для адміністративних потреб ТОВ «Сільськогосподарська компанія «КиЕв».

 

СУД

Жоден пункт Договору безоплатної позички від 24.09.2012 р.  не передбачає обов’язку ТОВ «СК «КиЕв» з  охорони майна  переданого  за цим договором у безоплатне користування ТОВ «СК «КиЕв», що  спростовує  доводи голови райради та допитаних свідків про мету укладання такого договору, а саме охорону будівлі колишньої Ланцівської ЗОСШ.

Пояснення свідків   спростовують доводи про те, що жодне підприємство не бажало отримати будівлі колишньої Ланцівської ЗОСШ в оренду, у зв’язку з чим було укладено договір безоплатної позички.

Крім того,  доводи  голови райради та начальника відділу освіти Куйбишевської райдержадміністрації про неможливість передачі будівель колишньої Ланцівської ЗОСШ в оренду у зв’язку з відсутністю документації, спростовуються п. 2.1  Порядку надання дозволу бути орендодавцями комунальним підприємствам та бюджетним закладам (установам чи організаціям), заснованим на майні спільної власності територіальних громад району, що знаходиться на їх балансах, відповідно до якого необхідність  у наданні копії свідоцтва про право власності  на нерухоме майно, що передається в оренду, виникає у разі строку оренди  на три роки і більше.

Посилання голови райради в запереченнях на те, що він як голова районної ради мав право укладати договір Позички є необґрунтованим у зв’язку з наступним. Відповідно до вимог ст.827 ЦК, за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленою строку на умовах повернення. Проте статтею 829 ЦК України визначено, що позичкодавцем може бути фізична або юридична особа. Стаття 80 ЦК України визначає, що юридичною  особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Статтями 169, 172 ЦК України  визначено,що територіальні громади діють у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин. Територіальні громади набувають і здійснюють цивільні права та обов’язки через органи місцевого самоврядування у межах їхньої компетенції, встановленої законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування» районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси  територіальних  громад   сіл,   селищ,   міст,  у  межах  повноважень,  визначених  Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами, тобто районні ради є органами, через які діють територіальні громади у цивільних правовідносинах.

Враховуючи наведене, Куйбишевська районна рада Запорізької області  не може виступати позичкодавцем у договорі позички, оскільки це суперечить положенню ст. 829 ЦК України.

Враховуючи наведене, ТОВ «СК КиЕв»  безпідставно безоплатно використовувало приміщення  Ланцівської ЗОСШ у період з 24.09.2012 р.  по 01.02.2013 р.  та не сплатило  орендної плати на суму 4364,00 грн.

Розмір орендної плати визначено відповідно до Довідки  № 01-17/819 від 25.12.2012 р.,  підписаної начальником відділу освіти Куйбишевської райдержадміністрації ОСОБА_5

СУД

Таким чином, своїми діями голова райради вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 172-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме порушення особою встановлених законом обмежень щодо використання службових повноважень з метою одержання неправомірної вигоди в інтересах інших осіб, що виразилось у безоплатному наданні ТОВ «СК «КиЕв» для ведення власної фінансово-господарської діяльності будівель та споруд Ланцівської ЗОСШ, які належать до спільної власності територіальної громади Куйбишевського району, та несплати оренди на суму 4364,00 грн, що не перевищує ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

При накладенні адміністративного стягнення, відповідно до ст.ст. 23, 33 КУпАП,  виходячи з того, що адміністративне стягнення є  мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень, як самим правопорушником, так і іншими особами; враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу порушника, який працює, раніше до адміністративної відповідальності не притягувався,  вважаю необхідним та достатнім призначити адміністративне стягнення у виді мінімального штрафу, передбаченого санкцією статті.

ПОСТАНОВА СУДУ

Голову Куйбишевської райради притягнути до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ст.172-2 ч.2 КУпАП та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 2550 грн. Відповідно до вимог ст.ст. 307, 308 КУпАП штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування такої постанови — не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення.

У разі несплати правопорушником штрафу зазначений строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом. У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу та витрати на облік зазначених правопорушень.

КОМЕНТАР.

Голова Куйбишевської райради оскаржив судову постанову. Апеляційний суд Запорізької області зняв з районного чиновника всі звинувачення, пояснивши, що у районного суда не було підстав притягувати районного голову до  адміністративної відповідальності, бо він не вяиняв ніякого адміністративного правопорушення.

 Эраст ФАНДОРИН

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий