Як брехня, кумівство та інтриги розвалюють “Укрексімбанк”

21 січня закінчився прийом заявок на участь у конкурсі на вибір нового голови правління Укрексімбанку. Що насправді відбувається навколо банку? Як брехня, кумівство та інтриги розвалюють “Укрексімбанк”?

В грудні минулого року організація “CASE Україна” провела круглий стіл “Державні банки: валіза без ручки”, де представила дослідження ефективності роботи держбанків.

Якщо коротко, то експерти CASE Україна в цьому дослідженні дійшли висновку про те, що не завжди і не всі держбанки працюють ефективно.

З протилежною тезою на круглому столі виступила голова наглядової ради Укрексімбанку Оляна Гордієнко. Гордієнко записує собі у плюс реформу корпоративного управління в Укрексімі. Хоча практика показує, що за фактом вона провалена.

Це стає очевидним на тлі величезної репутаційної шкоди, яку зазнав банк через скандал, пов’язаний із видачею кредиту Сергію Брюховецькому та напад на журналістів програми “Схеми”.

Нагадаємо, що банк примудрився видати “ломбардний” за своєю суттю кредит підприємцю Сергію Брюховецькому на покупку проблемного активу — київського торгового центру SkyMall. Згодом виявилося, що Брюховецький веде бізнес у “ДНР”.

Цей кредит став темою журналістського розслідування програми “Схеми”. А під час інтерв’ю з тепер уже колишнім головою правління Євгеном Мецгером журналістів за вказівкою останнього обшукала та незаконно утримувала служба безпеки банку.

Скандал завдав колосальної шкоди репутації банку і поставив питання ефективності роботи наглядової ради.

Цікаво, що як тільки скандал вибухнув, наглядова рада (НР) намагалася виправдати Євгена Мецгера, вивести його з-під удару. Член НР Вікторія Страхова взагалі назвала розслідування, яке проводили журналісти, провокацією.

Пізніше через тиск громадськості позиція НР змінилася. Там вирішили зняти з себе провину та звільнити Мецгера.

За твердженням члена наглядової ради “Укрексімбанку” Юрія Терентьєва, наглядова рада не брала участі у погодженні видачі кредиту Сергію Брюковецькому, а була лише поінформована про те, що подібна угода була винесена на кредитний комітет.

Але це аж ніяк не знімає з наглядової ради відповідальності. Навпаки. НР є у банку ключовим елементом системи управління ризиками і прямо несе відповідальність, у тому числі, за погодження та реалізацію кредитної політики.

“Розмір кредиту — близько півтора мільярда гривень в еквіваленті. Подивимося на компанії-позичальників та їх фінансове становище. Чистий дохід, річний виторг — 324 млн грн. Це вп’ятеро менше від суми кредиту. Чистого прибутку немає, є чисті збитки на 109 млн грн. Власний капітал позичальників негативний — мінус 155 млн грн, — пише у своїй колонці в Ліга.Net аналітик “CASE-Україна” Євген Дубогриз. — Не можу сказати, чи позитивний у компанії грошовий потік від операційної діяльності, чи вона живе за рахунок кредитів, чи фінансової допомоги від акціонерів. Але навіть якщо він позитивний, виникає питання, яким чином компанія, вся виручка якої ще до витрат у п’ять разів менші за суму кредиту, збиткова компанія, зможе обслуговувати та погашати кредит? За рахунок чого?”

На думку Дубогриза, кредит у разі видачі відразу буде визнаний непрацюючим. Дефолтним. За пунктом 164.2 Постанови Нацбанку №351 від червня 2016 року: “нездатність позичальника виконати договірні зобов’язання без звернення на забезпечення”.

Держбанки не повинні видавати кредити, що не працюють. На відміну від менеджерів приватних банків вони ризикують коштами платників податків, тобто всіх українців. Не лише грошовими коштами одного чи кількох приватних акціонерів.

Цю інформацію підтвердило видання LegalHub. Як розповіло джерело видання в Укрексімбанку, на момент розгляду скандального кредиту виданого Брюховецькому, його було віднесено кредитним комітетом банку до 9 з 10 можливих категорій.

“Тобто в момент ухвалення рішення кредит був визнаний дефолтним. Це не завадило CRO банку та решті членів правління позитивно проголосувати за видачу кредиту”, — сказав співрозмовник.

Директором з ризиків (CRO) банку є Дмитро Каплюк, людина Євгена Мецгера, яка працювала з ним в Укргазбанку, а потім у наглядовій раді Укрексімбанку. Мецгер спочатку ініціював його призначення в наглядову раду банку, а потім в правління.

Юридичний аспект

Закон “Про банки та банківську діяльність” та нацбанківське “Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах” (Положення №64 від червня 2018 року) покладають на спостережну раду обов’язок забезпечувати функціонування та контроль за “ефективністю комплексної та адекватної системи внутрішнього контролю банку, включаючи систему управління ризиками”.

Додатком 2 до Положення НБУ №64 передбачено, що саме наглядова рада затверджує кредитну політику, яка, крім іншого, обов’язково має містити:

  • загальні критерії прийнятності кредитування;
  • порядок ухвалення кредитних рішень;
  • процедуру делегування повноважень щодо прийняття кредитних рішень.

Банк повинен використовувати чіткі критерії прийнятності кредитування, що визначають, хто має право на отримання кредиту та в якому розмірі? Які види кредиту доступні та на які терміни, а також на яких умовах надаються такі кредити?

Всі ці критерії мають бути чітко відображені у кредитній політиці, а також встановлені правила їх застосування.

При цьому банк повинен приймати рішення щодо надання кредиту, здійснювати аналіз інформації та проводити всебічну оцінку ризиків.

Відповідно до вимог Положення №64, зокрема, при схваленні кредитного рішення банк повинен враховувати такі фактори, як практичний досвід здійснення боржником господарської діяльності та репутацію боржника, його здатність/готовність нести юридичну відповідальність та співпрацювати з банком з усіх питань, що виникають у період використання кредиту.

Терентьєв визнає, що саме під час аналізу кредитної заявки спочатку існували негативні висновки, пов’язані з тим, що підприємство “Славіан” Брюховецького має невелику кредитну історію та його ділову репутацію важко оцінити, а також у зв’язку з наявністю кримінальних справ проти нього.

Вже ці фактори самі по собі можуть свідчити про те, що могло статися порушення кредитної політики.

Банкам також наказується створити та застосовувати механізми внутрішнього контролю та інші механізми, що забезпечують своєчасне інформування керівників банку про відхилення від політики, процедур та порушення встановлених лімітів ризиків для прийняття своєчасних та адекватних управлінських рішень.

Такі механізми є невід’ємною частиною кредитної політики, яка затверджується наглядовою радою банку.

Виходить, якщо прийняте кредитне рішення створює ризики для Укрексімбанку, то причиною цього є недосконала кредитна політика, яка не відповідала вимогам чинного законодавства, повною мірою не враховувала ресурси банку, не містила всіх необхідних елементів.

Або ж наглядовою радою не була створена система внутрішнього контролю, яка передбачала б для прийняття своєчасних і адекватних управлінських рішень механізми своєчасного інформування про відхилення від політики та процедур.

За це відповідальність несе як наглядова рада, так і правління.

Як заявив Терентьєв, під час розгляду заявки на кредит служба безпеки, управління ризиків та інші департаменти все ж таки давали негативні висновки.

Але потім під час розгляду кейсу на кредитному комітеті всі ці питання було знято. Претензії служби безпеки у кінцевому підсумку були юридично сформульовані як негативні висновки щодо кредиту. Зазвичай, такі питання пов’язані з тим, що інформація надана не в повному обсязі.

Тобто, вже на момент засідання кредитного комітету негативних зауважень від служби безпеки не було.

Одним словом, не лише сам кредит є сумнівним за своєю формою.

Але найгірше інше. Те, що в результаті всієї історії з кредитом Брюховецького наглядова рада Укрексімбанку змогла уникнути відповідальності за провалену корпоративну реформу банку. Для них жодних наслідків видачі кредиту не було. Все це надзвичайно нагадує договірний матч, у якому НР підсудила сама собі.

Історія питання, або як Гордієнко потрапила до Укрексімбанку

Насамперед, треба нагадати історію про те, як Оляна Гордієнко потрапила до наглядової ради Укрексімбанку.

Кар’єрне зростання Гордієнко розпочалося у 2016 році. Саме тоді, будучи юристом компанії Baker McKenzie, вона стала членом Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Оляна тоді стала відома тим, що разом із іншим юристом Сергієм Піонтковським вона підписала меморандум, який виправдовував виведення до офшорних компаній українських активів Петра Порошенка. Докладно про це розповідалося у розслідуванні “Громадське ТБ”.

З 2019 року Гордієнко почала працювати в компанії ICU. Відносини з ICU скріплює і те, що Оляна має непогашену іпотеку в банку Авангард, яким володіє компанія.

Кредит було взято на покупку двох квартир в елітному ЖК “Тетріс хол”. Кожен договір оцінюється в 10 млн грн, хоча вартість квартир, зазначена у декларації Гордієнко, є значно нижчою.

Пізніше у своїй офіційній біографії Гордієнко підкреслить, що до наглядової ради Укрексімбанку вона була призначена саме у червні 2019 року. Тобто, вже за нинішнього президента Володимира Зеленського. Але насправді призначення було схвалено ще навесні 2019 року. У червні лише підписані документи.

Головою НР Гордієнко стала у 2020 році, після відходу попереднього голови — вихідця із Сітібанку Стівена Фішера. Останній зганьбився, намагаючись протягнути у конкурсі з відбору членів наглядової ради двох своїх людей. Після цього його було звільнено з посади. Ймовірно, посада голови НР Укрексіму проклята, жартують банкіри.

Укрексімбанк завжди відрізнявся неадекватним керівництвом. Головою правління банку свого часу був Олександр Гриценко. Укрексімбанк на тлі позитивних змін інших держбанків, які змогли показати зростання прибутку та операційної ефективності, продовжував стагнацію.

Як саме Гордієнко стала головою НР банку? Її призначення на чолі наглядової ради пролобіював тодішній голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер та його дружина Юлія Мецгер (входить до наглядової ради Приватбанку), подруга Оляни.

Взагалі Мецгер укомплектував не лише наглядову раду лояльними йому людьми, а й пролобіював призначення мінімум двох лояльних членів правління — Олександра Ігнатенка та Михайла Медка. Оляна Гордієнко також призначила в правління банку свою людину — Сергія Єрмакова.

Очоливши наглядову раду, Гордієнко відразу виявилася втягнутою в кілька гучних скандалів. Саме вона дала можливість керівнику комплаєнс-контролю банку Жанні Єлагіній безкарно уникнути відповідальності.

Жанну Єлагіну спокійно звільнили, хоча вона була під службовим розслідуванням: спіймана на сприянні легалізації злочинних грошей ряду компаній. Члени наглядової ради банку мали на руках акт службового розслідування банку щодо Єлагіної, але нічого не зробили.

Наступний скандал, в який виявилася втягнута Гордієнко, пов’язаний із виплатою зарплат членам наглядової ради банку. Нагадаємо, що у 2020 році на тлі епідемії COVID-19 максимальна заробітна плата керівникам, членам виконавчих органів та наглядових рад держкомпаній прирівнювалася до 47 тис. грн.

В Офісі президента вирішення питання урізання зарплат членам наглядових рад відкладалося до останнього, адже він викликав обурення, особливо в банківських колах.

Останньою краплею стала ситуація в державному Укрексімбанку, де на тлі конфлікту з колективом голова наглядової ради Оляна Гордієнко отримала понад 500 тис. грн заробітної плати на місяць.

Тоді ж колектив Укрексімбанку направив листа, в якому обурився виплатою премії в 47 млн ​​грн, з яких 90% грошей отримало керівництво банку, і лише 10% — решта персоналу.

Туз у рукаві: Гордієнко та Єрмаков

Ставши головою наглядової ради Оляна Гордієнко зайнялася не зміною кредитної політики банку, а призначенням своїх людей. Їй вдалося привести вихідця з Альфа-банку Вадима Поліщука, який, втім, протримався на посаді менше року. І головне, призначити свого основного протеже — іншого вихідця з Альфа-банку Сергія Єрмакова.

Про те, що Оляна Гордієнко та дружина Сергія Єрмакова — Ксенія Єрмакова — є найкращими подругами, очевидно з Facebook. Наприклад, Оляна прямо пише, відповідаючи Юлії Ковальов, що товаришує з Єрмаковою з 7 класу.

Хто очолить державний Укрексімбанк 02

А в Instagram Оляна взагалі засвідчує кохання та вдячність своїй старій подрузі. За інформацією порталу LegalHub, Єрмаков є кумом Оляни Гордієнко.

Не дивно, що Єрмакова було призначено виконувачем обов’язків голови правління Укрексімбанку після звільнення Мецгера. Проголосував за це рішення наглядова рада. А ініціювала його саме Гордієнко.

Все це було б просто невеликим епізодом кадрових інтриг у банку, якби не одне “але”. Сергій Єрмаков є головним претендентом на посаду голови правління банку. А оцінюватиме його та інших кандидатів наглядова рада під керівництвом Оляни Гордієнко.

Такий розклад мовою західних корпоративних практик називається дуже просто: конфлікт інтересів.

У самому Укрексімбанку часто обговорюють, хто ж “підставив” їхнього колишнього керівника Євгена Мецгера? Хто саме злив інформацію про нещасний кредит? Завжди треба шукати відповідь на питання: “хто від цього виграв?” А виграли у цьому випадку Гордієнко та Єрмаков.

“Все, що сталося останнім часом в Укрексімбанку — це великий удар по чесності та ефективності корпоративної реформи як такої. Якщо під завісу всіх тих скандалів із Євгеном Мецгером на чолі банку стане кум або навіть просто чоловік подруги дитинства голови наглядової ради, це остаточно дискредитує корпреформу. А Укрексім назавжди залишиться взірцем держбанку, який ніколи не зміниться на краще”, — упевнений директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

Замість післямови. Думка Нацбанку

Як розповіли в прес-службі Національного банку, згідно зі статтею 2 Закону “Про банки та банківську діяльність”, конфлікт інтересів — це наявні та потенційні протиріччя між особистими інтересами та посадовими чи професійними обов’язками особи, які можуть вплинути на сумлінне виконання ним своїх повноважень , на об’єктивність та неупередженість прийняття рішень.

“Ситуація, за якої кандидат на посаду голови правління банку має зв’язки з головою наглядової ради банку, створює передумови виникнення потенційного конфлікту інтересів на рівні голови наглядової ради або його членів. Відповідно до законодавчих вимог, наглядова рада банку зобов’язана вживати заходів щодо запобігання конфліктам інтересів у банку та сприяти їх врегулюванню”, — наголосили у прес-службі НБУ.

Зокрема, якщо такий потенційний конфлікт виявлено, наглядова рада має оперативно повідомити про відповідні обставини. Наглядова рада також повинна уникати будь-якого впливу та утриматися від прийняття рішень щодо конкурсного відбору та питань, що стосуються призначення кандидата на посаду керівника банку.

У Нацбанку також зазначили, що кандидат має відповідати кваліфікаційним вимогам щодо ділової репутації та професійної придатності.

“Спільною вимогою до професійної придатності керівника банку є, зокрема, відсутність у нього реальних чи потенційних конфліктів інтересів, які можуть завадити належному виконанню обов’язків керівника банку”, — повідомили у НБУ.

При цьому новий голова правління державного банку зможе вступити на посаду лише після того, як його призначення погодить Національний банк України.

У Нацбанку також підкреслили, що таке рішення регулятор приймає “з урахуванням інформації про реальні чи потенційні конфлікти інтересів та заходів, вжитих банком та кандидатом щодо їх усунення”.

Отже, механізм зрозумілий. Залишилося тільки простежити, як діятиме наглядова рада Укрексімбанку у ситуації з Оляною Гордієнком та Сергієм Єрмаковим.
Олександр ПАЛАГІН, Володимир РУБЦОВ

Бизнес Цензор, 26 января 2022 ]

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.