Боєць кримінального фронту: що відомо про Михайла Маймана, який вдарив нардепа Киву

В середу у столичному ресторані «Моссо» стався інцидент між народним депутатом Іллею Кивою та таким собі Михайлом Майманом. На оприлюдненому в мережі відео видно, як Майман щось вигукує на адресу Киви, той підходить до чоловіка відповісти, як Майман наносить удар по обличчю нардепа. В результаті інциденту було відкрито кримінальне провадження.

Пізніше Кива напише в своєму Фейсбуці, що «цій поведінці і вчинку раніше передували погрози в мережі, як в особистому листуванні, так і публічно». Кива навіть опублікував переписку з Майманом, з якої видно, як чоловік у нецензурній формі погрожує нардепу. «Це системні дії проти мене, як опозиційного політика, які почалися ще півроку тому. За результатом інциденту була викликана поліція і складено протокол, зняті побої», — написав Кива.

Сьогодні нардеп у соцмережі назвав Маймана «ряженим», хто носить напоказ камуфляжну форму і називає себе на кожному розі ветераном АТО, голосно викрикуючи «Слава Україні!». І натякнув, що Майман доволі небідна людина з «броньованим шестисотим мерседесом».

Михайло Майман називає себе ветераном війни. Репостить у соцмережах пости провладних депутатів і чиновників. Цікаво, що в ході бійки Маймана прикрили два охоронці. Нечасто зустрінеш звичайного бійця АТО з власною охороною. Кива стверджує, що чоловіка охороняють співробітники СБУ.

Депутат зазначив, що надішле запит щодо того, хто дозволив Майману пересуватися з держохороною. Нардеп припустив, що така охорона не випадкова – цю людину використовують, щоб дискредитувати владу. «Цього суб’єкта я знаю за роботою в правоохоронній структурі. У 2015-2016 роках у Маріуполі він займався мародерством, у 2017-2018 роках – розповсюдженням наркотиків, у 2018 році був причетним до розстрілу з гранатомета Держбуду. Згодом він утік до Америки, де його затримали за низку злочинів. Він повертається і потрапляє під захист Служби безпеки України, яка ефективно його використовує для дискредитації влади», — резюмував Кива.

У прес-службі партії «Опозиційна платформа — За життя» повідомили, що нападник охоронявся державною охороною «Альфа», яка надається виключно високопоставленим державним чиновникам. Принаймні з місця інциденту він зник на броньованому автомобілі з «липовими» номерами, брендований емблемою цієї охоронної структури.

Хто такий насправді Михайло Майман і чи справді в нього є мерседес – розбираємо в цьому матеріалі.

Починав з наркотиків і грабунків

Офіційної інформації про Михайла Маймана небагато. Майман більше відомий за прізвищем Помогайбо, який користувався до останніх років. Відомо, що він народився 11 лютого 1985 року в Києві. До початку бойових дій на сході України Михайло Помогайбо був фігурантом кількох кримінальних справ. Так, 19 травня 2009 року співробітники УБОЗ затримали Помогайба у Києві з пакетом амфетаміну. Було порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 309 .

Помогайбо у нульові роки займався не лише наркотиками, а й грабунками. У грудні 2009 року громадянин Росії Олексій Панкратов заявив, що у нього вкрали 7,3 тисяч доларів. Правоохоронці з’ясували, що це зробив Михайло Помогайбо, з яким російський турист разом відпочивав у нічному клубі.

Вже тоді Помогайбо був заможною людиною. Сам їздив по столиці на Мерседесі , як зрештою, і його сестра Серафіма. У лютому 2011 року на Помогайба написали заяву про шахрайство.

Викрадення людини і зв’язки з «радикалами»

Широкій публіці Помогайбо став відомий у 2014 році. У липні того року Помогайбо у складі злочинної озброєної групи викрав директора сільськогосподарського виробничого кооперативу у Кіровоградській області з метою рейдерського захоплення фірми. Під час затримання у осіб було вилучено автомати, вибухівку, набої.

Щоб уникнути в’язниці, авантюрист з кримінальним минулим пішов в АТО. Де з серпня 2014 року перебував у складі батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення «Шахтарськ» під командуванням Руслана Онищенка .

Що цікаво, Помогайба на поруки взяли… майбутні депутати Лінько та Дубіль. Загалом Помогайбо тісно пов’язаний з Радикальною партією Ляшка. 21 вересня 2014 року була створено рота поліції «Свята Марія» в структурі МВС України, в якій Помогайбо нібито обіймав посаду заступника командира батальйону . Керував батальйоном саме Лінько, який згодом стане нардепом від РПЛ. На фронті Помогайбо допомагав радикалам знімати постановочні фото, розповідав, як героїчно зупинив під Маріуполем 70 танків і 60 бойових машин, викликавши вогонь артилерії на себе.

Ось що писав про Помогайба нардеп-радикал і права рука Олега Ляшка Андрій Лозовий: «Коли зібрався на фронт мій друг і брат Михайло Веніамінович Помогайбо – абсолютно цинічний комерс без політичний амбіцій, за один день може сходити на службу в Лавру, потім в мечеть аль-Шамі, а ввечері – у синагогу Бродського, бо «нада рішать вопроси» — я зрозумів, що ця країна по-справжньому змінилась».

Саме так про «Моню» розповідають інші люди, які з ним знайомі.

У жовтні 2015 року Михайло Помогайбо був координатором «Тарифного Майдану» від Радикальної партії Олега Ляшка. Того ж року балотувався в депутати сільської ради села Калинівка, від Радикальної партії Ляшка. Після «Тарифного Майдану» у фейсбуці постив фотографії з відпочинку на Балі.

Цікаво, що на виборах до Київради у 2015 році брат Михайла Помогайба Богдан балотувався від партії «Батьківщина».

Будучи бійцем АТО Помогайбо погрожував співробітникам поліції, обіцяючи «забити їх в говно». Поліція зафіксувала, як Моня керував своїм Ленд Ровером на Бесарабці у Києві чи то пі наркотиками, чи то в стані алкогольного оп’яніння.

Після цього випадку в батальйоні «Свята Марія» відхрестилися від такого бійця, написавши чомусь, що він не має до них жодного стосунку.

Проте радикали не кинули Помогайба, і він вів діяльність від Радикальної партії Олега Ляшка в приймальні народного депутата України Дмитра Лінька. Займався рейдерською діяльністю і лобіюванням питань через депутатів Радикальної партії. Так, Моня причетний до рейдерського захоплення Торгового дому «Дарниця», який намагалися «провернути» депутати від «Радикальної партії» у 2016-2017 роках. Тоді будівлю дому захоплювали сотня тітушок, а поліцейські чини рятували Моню та його бойовиків.

Солдат СБУ і кримінального світу

Ігор Мосійчук, який сам товаришував з Монею, зрештою публічно заявив, що Помогайбо був завербований правоохоронцями і «зливав» інформацію про діяння добробатів і радикалів. Ймовірно, саме тому він так і не потрапив за грати, хоча не раз міг опинитися на зоні.

Є інформація про тісні стосунки Помогайба з бізнесменом Юрієм Єриняком, який в кримінальних колах відомий як Юрій Молдаван. Помогайбо нібито, отримуючи зарплату і бійців від Єриняка, виконував брудну роботу, викрадаючи бізнесменів, які йшли проти «Молдована».

Матеріальний стан Маймана-Помогайба явно не відповідає образу звичайного бійця АТО. Елітні автомобілі Мерседес і Ленд Ровер, на яких постійно їздить Моня, на нього не зареєстровані.

Раніше Помогайбо активно постив у себе на сторінці у фейсбуці фото з дорогих курортів. «Реабілітацію» воїн АТО проводив у Таїланді — на яхті, в Індонезії — на скейті, в Padang Galak на Балі. Звідки кошти на відверто недешевий відпочинок, Помогайбо ніколи не пояснював.

Джерела у правоохоронній системі говорять, що прибутки приносить кримінал – наркотики , шахрайство, участь у рейдерських захопленнях.

Коли відбувся конфлікт з Кивою, Помогайбо в ресторані «Мокко» зустрічався з кримінальним елементом з Кривого Рогу Владиславом Біндером . Біндер – неодноразово судимий злочинець, відбував термін за вбивство, вимагання. У правоохоронних органах стверджують, що на рахунку Біндера і його ОЗУ не одне замовне вбивство.

До речі, прізвище Майман Помогайбо взяв під час втечі до США, де він перечікував останні роки, перебуваючи під слідством. Не під запис у поліції припускають, що Помогайбо повернувся в Україну завдяки зв’язкам в СБУ. Зараз адвокатом Маймана став наближений до олігарха Коломойського екс-нардеп Віталій Купрій. В інтерв’ю телеканалу «Наш» він розповів, що допоміг Моні повернутися в Україну. Зараз Купрій домігся відкриття кримінальної справи, в якій нібито Майман визнаний потерпілим.

Источник: From-UA

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.