Шведський політик, нагороджений Порошенком, закликає не чіпати Порошенка

Впливовий шведський політик, дипломат, експрем`єр-міністр Швеції Карл Більдт застеріг Володимира Зеленського від безпідставних переслідувань п‘ятого Президента України Петра Порошенка. Про це він написав у своєму Twitter, зазначає Укрінформ.

Так Більдт прокоментував повідомлення про відкриття Державним бюро розслідувань України кримінального провадження проти Петра Порошенка щодо Мінських домовленостей, яке було ініційоване одним із соратників Віктора Януковича Андрієм Портновим.

 Він зауважив, що президент Зеленський у боротьбі з політичними опонентами йде шляхом Януковича.

 «Янукович посадив Тимошенко до в’язниці за підробленими звинуваченнями, і тепер Зеленський, схоже, прагне зробити те саме. Сором!», – йдеться у твіті.

 Як повідомляв Укрінформ, Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо можливої державної зради п’ятого Президента України Петра Порошенка при підписанні ним Мінських угод (за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України).

 Розслідування ініційоване після звернення колишнього заступника глави Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова. Раніше ДБР розпочала розслідування 13 кримінальних справ, у яких фігурує Порошенко. У більшості з них заявником виступає Портнов.

«Аргумент»

ДОСЬЕ

Карл Більдт (швед. Carl Bildt; нар. 15 липня 1949, Гальмстад, Галланд, Швеція) — шведський політичний діяч, дипломат, прем’єр-міністр Швеції з 1991 року по 1994 рік. Лідер Помірної коаліційної партії Швеції з 1986 року по 1999 рік. У 1995–1997 роках займав посаду спецпредставника ЄС по колишній Югославії та Верховного представника по Боснії і Герцеговині, у 1999–2001 роках був спеціальним посланцем Генерального секретаря ООН на Балканах. З жовтня 2006 по жовтень 2014 року був міністром закордонних справ Швеції.

З 1997 по 2003 рік Карл Більдт був членом ради директорів нафтової компанії «Lundin Oil» (тепер «Lundin Petrolium») яка підозрювалася в причетності до загибелі 10 тисяч та депортації близько 200 тисяч людей із південної частини Судану. У зв’язку з чим, в Стокгольмі відбулося розслідування. Опозиція в парламенті вимагала звільнення міністра закордонних справ Швеції.

22 серпня 2016 року Президент Петро Порошенко нагородив Карла Більдта орденом князя Ярослава Мудрого.


Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.