Бій у під’їзді: у Запоріжжі кілери з пістолетами напали на правозахисника, той почав відстрілюватися

Слідчими Головного управляння Нацполції  в Запорізькій області проводиться  досудове розслідування у вчиненні кримінального злочину —  нападу з з метою замовного вбивства активіста-правозахисника у Хортицькому районі Запоріжжя, повідомляють «Украинские ведомости» з посиланням на ЕДРСР.

Як встановлено  досудовим розслідуванням, 6 березня 2019 року, приблизно о 22 годині 45 хвилин, троє нападників за попередньою змовою між собою та невстановленою слідством особою, знаходячись у під’їзді будинку № 28 по вулиці Героїв 93-ї бригади у місті Запоріжжі, з метою замовного умисного вбивства  здійснили напад на мешканця цього будинку.

ПОТЕРПІЛИЙ

пояснив, що 06.03.2019, приблизно о 22:45 год. він вийшов з квартири, в якій мешкає задля того, щоб поставити свій автомобіль на стоянку. Коли він вийшов з квартири, на сходах під’їзду біля його квартири нікого не було. Спускаючись сходами, після того, як пройшов майданчик сходів другого поверху підїзду до нього, з боку другого поверху, наблизився невідомий чоловік, наніс удар битою по голові, від якого він впав на підлогу.

З невідомого напрямку до нього наблизився другий, раніше невідомий чоловік, який почав наносити удари по тулубу. Вказаного чоловіка потерпілий схопив за куртку та потягнув на себе і той впав на потерпілого зверху. Саме у той час він побачив у руках другого чоловіка ніж. Він своєю лівою рукою схопив нападника за руку, в якій той утримував ніж та зупинив удар ножем, який йому намагався нанести нападник.

Далі він почув два хлопки, схожі на постріли з травматичної зброї, у відповідь на які він дістав з кишені куртки свій травматичний пістолет та здійснив чотири постріли у тулуб нападника, який із ножем, перебував на ньому зверху. В подальшому він здійснив ще один постріл в область шиї того ж нападника, однак, чи влучив він в нього, йому не відомо.

Тоді з боку другого поверху підїзду до потерпілого почав наближатися нападник, який першим наніс йому удар битою по голові. Він здійснив два постріли у бік вказаного чоловіка, однак чи влучив він у нього, потерпілому не відомо. Тоді він побачив, як з боку першого поверху підїзду до нього наближається третій нападник, в руці якого був пістолет, схожий на травматичний «ПМ». Останній здійснив три постріли у бік потерпілого, від яких він відчув різкий біль в області правого стегна та правої сідниці та зрозумів, що його було поранено.

У відповідь він здійснив два постріли у бік третього нападника, однак не знає, чи влучив він в нього. Затвор його травматичного пістолета став у заднє крайнє положення, оскільки закінчилися патрони, яких було вісім у магазині до початку нападу. Тоді ж він побачив у підїзді ще одного раніше не відомого чоловіка — четвертого нападника, який ніяких активних дій щодо нього не здійснював, однак разом із трьома раніше описаними чоловіками почав втікати з підїзду.

Нападник, який був із ножем та нападник, в якого була бита, були поранені потерпілим. Ймовірно, ним же був поранений і третій нападник, що був з пістолетом, оскільки після пострілів потерпілого, останній припинив стрільбу та впав на підлогу. Коли нападники втікали, вони допомагали один одному піднятися та втекти.

Потерілий швидко піднявся на ноги, повернувся до квартири, щоб узяти ще зброю та наздогнати нападників, однак дружина та діти, які перебували у квартирі, не дали йому змогу це зробити. Крім того, пояснив, що нападники були у балаклавах, які двоє з нападників в подальшому зняли самостійно, з одного з них він зняв балаклаву в процесі боротьби. Напад повязує зі своєю правозахисною діяльністю.

Потерпілий  на пред’явлених йому для впізнання фотознімків впізнав  чоловіків, які 06.03.2019 вчинили на нього напад.

СВІДОК

пояснила, що 06.03.2019, у вечірній час, вона перебувала вдома разом зі своїм чоловіком та дітьми. Приблизно о 22:45 год. чоловік вдягнувся та пішов на двір, щоб поставити автомобіль на стоянку. Вона зачинила за ним двері та невдовзі почула декілька хлопків, схожих на постріли, які лунали з боку підїзду. Вона швидко взяла свій мобільний телефон та вийшла на майданчик сходів третього поверху підїзду і  побачила чоловіка з великою шишкою на голові та у брудній куртці. Вони вдвох зайшли до власної квартири, де той їй розповів про те, що на нього  напали, він підозрює Г., який у листопаді 2017 року погрожував спалити належний їм автомобіль та який в подальшому — у грудні 2017 року був спалений, а також Д. — колишнього представника «Народної самооборони», який у січні 2016 року скоїв на нього напад.

СВІДОК

пояснив, що 06.03.2019, у вечірній час, він разом зі своїми знайомими знаходився біля магазину «Мрія» по вулиці Героїв 93-ї бригади у місті Запоріжжі, де вживали алкогольні напої. Приблизно о 22:50 год. він почув гучні хлопки у кількості 4-5 штук, схожих на постріли, які лунали з боку будинку № 28 та 30 вищевказаної вулиці. Далі з підїзду № 2 будинку № 28 по вулиці Героїв 93-ї бригади вискочив раніше невідомий йому чоловік, одягнений у темну куртку та темні джинсові брюки зі світлими «плямами», худорлявою статури. Чи було щось на голові у вказаного чоловіка, він не звернув уваги. Вказаний чоловік побіг в бік трансформатора, розташованого навпроти сусіднього будинку. У той час, коли вказаний чоловік біг, пролунало ще 3-4 постріли, одразу після чого, з цього ж підїзду будинку вискочили ще троє раніше невідомих йому чоловіків, які попрямували у бік будинку № 24 по вулиці Героїв 93-ї бригади у місті Запоріжжі. Далі, на розі будинку № 24 по вказаній вулиці він побачив автомобіль марки «БМВ» чорного кольору, до якого сів чоловік, який першим вискочив з підїзду та поїхав у напрямку вулиці Петра Преображенського у місті Запоріжжі, де зник з поля зору. Відносно трьох чоловіків, які вибігли з підїзду зазначив, що усі вони були одягнені у темний одяг, на обличчі двох чоловіків були балаклави, обличчя третього чоловіка скривавлене. Один з нападників шкутильгав. Впізнати зазначених чоловіків він не зможе;

СВІДОК

пояснив, що 06.03.2019, приблизно о 23:30 год., на автомобілі слідував по вулиці Південне шосе у місті Запоріжжі, у бік «Південелектромонтаж», в напрямку власного будинку по вулиці Адмірала Нахімова у місті Запоріжжі. Під час руху він побачив трьох раніше невідомих йому чоловіків, які підтримуючи під руки, тягли четвертого чоловіка. Коли зазначені чоловіки побачили його автомобіль, вони кинули четвертого, розбіглися у різні сторони та зникли. Він під’їхав до покинутого четвертого чоловіка та побачив, що його обличчя скривавлене. Він посадив його до власного автомобіля та повіз до 9-ї лікарні у місті Запоріжжі. Шляхом руху вищевказаний чоловік перебував у свідомому стані, мовчав та нічого не розповідав. Прибувши до лікарні, він звернувся до лікарів, яким допоміг перенести чоловіка на каталку. У той час до лікарні прибули працівники поліції, які звернулися до нього з приводу доставки чоловіка до лікарні.

Приемное отделение 9-й горбольницы Запорожья, фото ВВП

Слідство кваліфікувало діїї нападників за ч.2 ст.15, п.4,11,12 ч.2 ст.115 КК України, як закінчений замах на вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб.

7.03.2019 слідчим відділенням Хортицького відділення поліції Запоріжжя до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесене кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 15, п.п. 4, 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

7.03.2019 затриманий один з нападників. йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 15, п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України. 09.03.2019 ухвалою Хортицького районного суду міста Запоріжжя до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 05.05.2019.

11.03.2019 постановою першого заступника прокурора Запорізької області досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню ГУНП в Запорізькій області.

16.03.2019 другому нападнику повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 15, п.п. 4,11,12 ч. 2 ст. 115 КК України, ухвалою Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя до підозрюваного  застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 14.05.2019.

16.03.2019 третьому нападнику повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 15, п.п. 4,11,12 ч. 2 ст. 115 КК України. У звязку з тим, що місце знаходження не встановлено, повідомлення про підозру вручено його матері.

18.03.2019 четвертий нападник оголошений в розшук, поліція отримала дозвіл про затримання останнього з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Фото ВВП

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.