Ющенко продав Саакашвілі ракетні комплекси «БУК» и понад 100 танків Т-72А. Слідча справа

 Управлінням з розслідування військових злочинів Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42014000000000322 від 24.04.2014 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 425, ч. 3 ст. 426 КК України, повідомляють «Украинские ведомости» з посиланням на ЕДРСР.

Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні досліджуються факти неналежного виконання службовими особами Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Державного концерну «Укроборонпром» та інших підприємств оборонно-промислового комплексу своїх службових обов’язків, що призвело до зниження боєготовності, боєздатності Збройних Сил України і обороноздатності держави, державної зради, розтрати зброї і військової техніки та спричинило тяжкі наслідки.

В ході досудового розслідування встановлено, що за наслідками домовленостей, досягнутими Президентом України Віктором Ющенко та Президентом Грузії Михайлом Саакашвілі у квітні 2005 року під час візиту в Україну Міністра оборони Грузії, між Державною компанією «Укрспецекспорт» та Міністерством оборони Грузії було підписано контракт на поставку в Грузію, з поміж іншого, ЗРК «БУК-М1» — 1 шт; БМ 9А33БМ3 — 4 шт; батарейний КП ПУ-12М 9С482М — 1 шт; Т3М 9Т217БМ2 — 2 шт.; МТО 9В210М3, з АБ-8 на одноосьовому причепі — 1 шт.; АКВРС 9В242-1, 9В617А на одноосьовому причепі — 1 шт.; тренажер операторів БМ 9Ф632, з АБ-8 на одноосьовому причепі — 1 шт.; ЮВ 9В914 — 1 шт.; машина групового ЗІП-2 9Ф372М3 — 1 шт.; електростанція ПЭС-100-Т/230-Ч/400 — 2 шт.; КНО 9Ф16М2 — 1 шт.; ЗРК «ОСА-АКМ 9К33М3» — 1 батор. + 10 ПУ; танки Т-72А – 101 шт; БТР-70 — 60 шт. тощо.

Право реалізовувати майно військового призначення та подвійного використання (військового та невійськового призначення), в тому числі на зовнішньому ринку надано уповноваженим підприємствам СПД, яким в установленому порядку рішенням КМУ надані повноваження на реалізацію військового майна на внутрішньому та/або зовнішньому ринку.

Одним з таких уповноважених підприємств (спецекспортерів) є Дочірнє підприємство Державної компанії «УКРСПЕЦЕКСПОРТ» Державне підприємство «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «ПРОГРЕС» (місцезнаходження: м. Київ, вул. Автозаводська, буд. 2).

Для з’ясування дійсної вартості реалізованого ДП СЗТФ «ПРОГРЕС» військового майна та можливих фактів зменшення його вартості службовими особами Міністерства оборони України необхідно провести судово-економічну експертизу, в зв’язку з чим потребується вилучення копій документів щодо реалізації військового майна ДП СЗТФ «ПРОГРЕС», а в подальшому даним уповноваженим підприємством (спецекспортером) іншим суб’єктам господарської діяльності, оцінки вказаного майна, а також документів про залучення до реалізації придбаного військового майна підприємств-нерезидентів для сприяння у виконанні контрактів з іноземними підприємствами.

В ході проведення досудового розслідування, встановлено наявність банківських рахунків ДП СЗТФ «ПРОГРЕС», в зв язку з чим суд надав дозвіл на тимчасовий доступ  слідчим до документів банків та фірми «ПРОГРЕС».

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей та документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.