Судовий експерт вже п’ятий раз не з’являється на допит у справі розтрати коштів на ЗТМК

Головний судовий експерт лабораторії економічних досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Ігор Гриненко вже п’ятий раз не з’явився на допит як свідок по справі з нецільового використанні інвестиційних коштів ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат”. Про це повідомляє кореспондент “Наші гроші. Запоріжжя” із зали суду.

Нагадаємо, директора ТОВ “ЗТМК” Володимира Сивака підозрюють у нецільовому використанні коштів зі 110 млн дол. інвестицій, які надійшли від кіпрської Tolexis trading limited. Замість модернізації комбінату, Сивак скерував кошти на погашення заборгованостей, зокрема, за електроенергію.

Так, у сьогоднішньому судовому засідання йшлося про те, що судовий експерт лабораторії економічних досліджень (він же свідок з боку прокуратури) Ігор Гріненко телефоном повідомив прокурору про отримання повістки, однак через термінове доручення керівництва (не вказувалося яке) не зможе прибути у судове засідання. Гріненко запевнив, що надішле клопотання суду про причини неявки, але як повідомив секретар, воно не надійшло.

З огляду на це, прокурор клопотав про перенесення засідання на іншу дату для виклику експерта.

Захист не захотів змінювати порядок дослідження доказів, наполягав на допиті свідка і не був проти перенести засідання. Також адвокати вказували, що після допиту експерта вони збираються долучити письмові докази. Йшлося про недавню ревізію на підприємстві і наявність відповідного акту.

Суд наголошував, що експерт Ігор Гриненко вп’яте не з’являється на судове засідання для допиту, але все ж ухвалив клопотання про перенесення засідання.

Варто додати, що прокурор також вказував, що дізнався про повідомлення одним із суддей по цій справі Нінель Марченко Вищій раді правосуддя про спробу дати їй одним із службовців ТОВ “ЗТМК” 50 тис. дол. неправомірної вигоди для вирішення питання про винесення виправдувального вироку стосовно директора вказаного підприємства. За заявою судді відкрили відповідне кримінальне провадження. Зараз Спеціалізована антикорупційна прокуратура вживає заходи щодо витребування вказаного провадження, його вивчення та вирішення питання щодо визначення підслідності за НАБУ. Вилучення відповідних матеріалів надасть змогу визначитися чи є у обвинувачення підстави для заявлення відводу судді.

Окремо, слідчі НАБУ розслідують справу про отримання Tolexis trading limited вказаних 110 млн дол інвестиції через ряд структур від ПАТ “КБ “Надра” Фірташа – всупереч заборонам НБУ. Деталі про незаконні операції не розкривалися, проте йшлося, зокрема, про використання стабілізаційних коштів НБУ. Саме у рамках цього провадження проходила ревізія на ТОВ “ЗТМК”.

Ігор Гріненко у серпні 2018 року подавав декларацію кандидата на посаду начальника відділу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Раніше на допит тричі не з’являвся перший заступник голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененко. Це також був свідок прокуратури.

http://zp.nashigroshi.org

           Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

 

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.