Вірус Petya був викрадений з арсеналів Агенції національної безпеки США

Двічі за останні кілька місяців кібернетична зброя Агенції національної безпеки США, викрадена з її арсеналів, була використана проти двох партнерів Америки — Великої Британії і України.  Про це пише New York Times, передає DT.ua.

“Чиновники в Білому домі відкинули багато запитань і наголошують, що варто зосередити увагу на тих, хто застосував зброю, а не на виробнику. Зростає тривога, що розвідувальні агенції США розробили кіберзброю і тепер не можуть гарантувати, що вона не потрапить в руки ворогів”, — повідомляє видання.

У середу увечері прес-секретар Ради національної безпеки США Майкл Ентон в Білому домі зауважив, що адміністрація «відповідально підходить до балансу між інтересами національної безпеки, громадською захищеністю і безпекою». Але при цьому відмовився коментувати походження будь-якого коду включно з останнім розповсюдженим вірусом Petya.

Більше того, американський уряд звинувачував інших. Два тижні тому Департамент внутрішньої безпеки США оголосив, що має докази причетності КНДР до кібератак, які відбулися у травні за допомогою вірусу WannaCry, який вивів з ладу системи в лікарнях, на залізниці і на заводах.

А за атаками проти України за допомогою вірусу Petya у вівторок, які потім поширилися по всьому світі, швидше за все, стоїть Росія, хоча її причетність формально не була доведена.

В обох випадках злочинці застосували інструменти, які використовують вразливі місця програмного забезпечення Microsoft. І ці інструменти були вкрадені у АНБ.

Група, яка називає себе «Shadow Brokers» оприлюднила їх у квітні. Група спочатку виставила на продаж кіберзброю АНБ, а нещодавно почала пропонувати її за місячну підписку.

Хто такі Shadow Brokers — досі загадка. Але колишні офіцери розвідки кажуть, що немає жодних сумнівів, звідки взялася кіберзброя в руках групи. Її розробив підрозділ американської спецслужби, який до недавна називався «Підрозділом зі спеціальних операцій отримання доступу».

Уряд досі мовчить про причетність, але приватні компанії — ні. Президент Microsoft Бред Сміт сказав нещодавно, що саме АНБ став джерелом «уразливостей», які тепер посіяли хаос. При цьому, він закликав спецслужбу «задуматись про шкоду для цивільних від накопичення цих вразливих місць».

Видання пише, що у вівторок в Україні за день до Дня Конституції хакери використали код, розроблений АНБ, для того, щоб заблокувати системи в лікарнях, супермаркетах і навіть системах радіаційного моніторингу в Чорнобилі. Оболонка, яка вимагала у користувачів викуп за файли, була лише димовою завісою, за якою була прихована значно агресивніша ціль знищити комп’ютери жертв повністю.

Якщо у WannaCry був вбудований запобіжник, який потім виявили і використали для нейтралізації вірусу, у Petya, застосованого проти України, не було такого механізму.

27 червня державні і комерційні структури України постраждали від вірусу Petya А (Петя А).

За даними DT.UA, хакерської атаки зазнали близько 30 банків. Вірус Petya А, який вдарив по комп’ютерних системах в Україні, також нашкодив банкам, електромережам, телефонним компаніям та метро у країнах Європи.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.