РОДИНА МАХНО В ОПАСНОСТИ. Запорожский облсовет разрешил превратить Гуляйполе в урановый рудник

Вчора, 25.12.2012 року  Запорізька обласна рада своїм рішенням зробила крок до розробки на території Гуляйпільського району, Запорізької області, родовища залізної руди. Це відкриває перед мешканцями цілий комплекс проблем — знищення сільськогосподарських угідь, забруднення повітря шкідливими речовинами, отруєння водної системи району. Вже незважаючи на типові екологічні наслідки, головна небезпека криється у радіоактивності родовища.

Про вміст урану свідчить, поряд з багатьма іншими факторами, показники вмісту свинцю, частка якого, за даними геологів, складає 23 кг на одну тонну руди. Для порівняння в руді Криворізького родовища частка свинцю складає лише 3 кг на тонну.

За даними СЕС, навіть без розробки родовища, перевищення допустимих норм по радону в Гуляйпільському районі складає 62%. Притому, що в Запоріжжі, з його промисловими об’єктами, перевищення становить лише 5%.

Враховуючи низький вміст заліза в руді (близько 10%), тяжкі геологічні умови, видобуток заліза стає не рентабельним. Тож постає питання, заради якої речовини планують розробляти родовище.

На протязі 7 років місцеві мешканці чинили супротив ініціативам по розробці родовища. Про неприпустимість будівництва гірничо-збагачувального комбінату заявляла і чиновники обласного рівня. Але перед новим роком питання, яке вирішує долю не тільки мешканців Гуляйпільського району, але і всієї області, поспіхом просувається через місцеві ради.

 Завтра, 26 грудня, о 10.00 відбудеться сесія Гуляйпільської райради, яка також повинна дозволити розробку. Рух забрудненого повітря та води не закінчується адміністративними межами району.  

Сидоров Юрій

2. СЕССИЯ ЗАПОРОЖСКОГО ОБЛСОВЕТА

Про погодження питання  надання ТОВ «Гайчурський ГЗК»  спеціального дозволу на користування надрами на території Запорізької області        

Керуючись ч. 2 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до ст.ст. 9-1, 16 Кодексу України про надра, постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» та Порядку погодження питання надання спеціального дозволу на користування надрами на території Запорізької області, затвердженого рішенням обласної ради від 06.11.2008 № 28 (із змінами), Запорізька обласна рада

ВИРІШИЛА: погодити питання надання ТОВ «Гайчурський ГЗК» спеціального дозволу на користування надрами загальнодержавного значення з метою геологічного вивчення, у т.ч. дослідно – промислової розробки залізистих кварцитів Гуляйпільського родовища на території Гуляйпільського району Запорізької області, за умови: встановлення в натурі (на місцевості) меж ландшафтного заказника місцевого значення «Балка Різана» та виключення з проекту геологічного вивчення надр зазначеної території; недопущення виснаження запасів питної води Гуляйпільського родовища підземних вод, яке є єдиним джерелом водопостачання населення району.

Голова ради П. Матвієнко

3. Пояснювальна записка до проекту рішення обласної ради  «Про погодження питання надання ТОВ «Гайчурський ГЗК» спеціального дозволу на користування надрами на території Запорізької області»

 До обласної ради звернулось ТОВ «Гайчурський ГЗК» із заявою про погодження питання щодо надання спеціального дозволу на користування надрами загальнодержавного значення з метою геологічного вивчення, у т.ч. дослідно – промислової розробки залізистих кварцитів Гуляйпільського родовища на території Гуляйпільського району Запорізької області.

Площа Гуляйпільського родовища залізистих кварцитів становить 1020 га.

Балансові запаси Гуляйпільського родовища залізистих кварцитів, за станом на 01.01.2012, за категоріями складають: кварцити залізисті, магнетитові: В – 284803,0 тис. т; С1 – 1182552,0 тис. т; В + С1 – 1467355,0 тис. т; С2 – 613827,0 тис. т; позабалансові – 67632,0 тис. т.

В результаті проведених геологорозвідувальних робіт західна частина Гуляйпільського родовища підготовлена до промислового освоєння.

Проведення дослідно – промислової розробки родовища на території Гуляйпілького району Запорізької області дозволить опрацювати технологічні схеми збагачення руд родовища, запропонованих науково-дослідними організаціями, та встановити особливості геологічної будови рудоносних зон та рудних тіл.

Начальник відділу з питань земельних відносин, екології та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради С.П.Абдурахманова

4. Сергій Левченко: Захистим Гуляйполе 26 грудня!!

26 грудня 2012 р., о 10:00 ранку відбудеться сесія районної ради в приміщені райради, що біля кінотеатру «Космос». Всі кому не байдужа доля нашого міста запрошую прийти на сесію. Приїдуть представники фірми, яка хоче почати розробку кар’єра!

 Треба прийти і сказати бандюкам хто вони і де їхнє місце! Я і представники ГО» Гуляйпільська громада» будемо на сесії , хотілося отримати підтримку небайдужих !

ДОСЬЕ.

Повне найменування юридичної особи та скорочене у разі його наявності ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ГАЙЧУРСЬКИЙ ГЗК» ( ТОВ «ГАЙЧУРСЬКИЙ ГЗК» )

Місцезнаходження юридичної особи: 01103, м.Київ, Печерський район, БУЛЬВАР ДРУЖБИ НАРОДІВ, будинок 4/6, приміщення 1

ПІБ керівника юридичної особи РАГУЛІН ВОЛОДИМИР ВОЛОДИМИРОВИЧ

Інформація про здійснення зв’язку з юридичною особою тел. 0505670502

Місцезнаходження реєстраційної справи Печерська районна в місті Києві державна адміністрація

Дата та назва останньої реєстраційної дії 13.11.2012

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий