«За проектом Люди». Запоріжжя, Царське село, маєтки Петра Порошенко та Людмили Супрун

У 2007 році Петро Порошенко, тоді ще голова Наглядової ради Нацбанку, в студії програми «Свобода слова» загадково пожартував у відповідь на виступ лідера Народно-демократичної партії Людмили Супрун. Порошенко почав розповідати, як важко побудувати будинок під Києвом, як дорого коштує земля і скільки інстанцій треба обійти, щоб його звести.

«Зірвалася програма в’їзду в новий будинок до Нового року. Наступний будинок буду будувати за проектом Люди», — цитують тодішній виступ Порошенка «Факти й коментарі». Виявилося, що жарт бізнесмена був майже пророчим. Щоправда, будувати йому не довелося. За іронією долі будинок Людмили Супрун через непогашений кредит став власністю банку Порошенка.

Нерухомість президента

Місяць тому журналісти програми «Схеми» розповіли про оборудку, за допомогою якої президент Петро Порошенко та перший заступник голови його фракції Ігор Кононенко отримали у власність майже гектар землі в «Царському селі» в Києві.

Політики придбали ці ділянки в зареєстрованої в Одесі фірми «Укрсел», директор якої зізнався, що був підставною особою і ніяких грошей після переоформлення не отримав. Саме підприємство через кілька місяців було ліквідоване. Як вдалося з’ясувати INSIDER, зовсім поряд з уже відомими наділами, Порошенкові та Кононенкові належить ще один маєток на вулиці Панфіловців, 30.

За даними Реєстру прав на нерухоме майно, будинок зведено не на одній, а на двох земельних ділянках (кадастрові номери: 8000000000:82:296:0006 і 8000000000:82:296:0007) загальною площею 0,18 га. Їхній власник – «Міжнародний інвестиційний банк» (МІБ).

60% акцій цієї фінустанови прямо й опосередковано належать Петру Порошенку, ще 15% Ігорю Кононенку, що підтверджується офіційною звітністю, розміщеною на сайті Нацбанку.

На багатьох мапах будинок має адресу Панфіловців, 30-а, насправді ж – просто 30. Плутанина вийшла через те, що стара будівля, яка була на ділянці до приватизації, позначалася літерою «а», а новий будинок уже ні.

Така сама історія з землею. Фактично обидві ділянки розташовані за адресою будинку і поєднані в одну. Та в реєстрі, як і на кадастровій карті, вони залишились окремими: №30 і №30-а.

У витягах з Реєстру нерухомості зазначено, що банк набув право власності на обидві ділянки за договором іпотеки. Іпотекодавцем, який позичив у МІБа 24 млн грн, виявився мешканець Запоріжжя Павло Павлович Сапко.

Єдине згадування про людину з таким ПІБ, що видає пошуковик, – це два рядки в телефонному онлайн-довіднику. Крім адреси і номера телефону, в ньому вказано, що Павло Сапко із Запоріжжя народився у 1935 році, тобто цьогоріч йому виповниться 80.

За всіма ознаками цей чоловік схожий на підставну особу. Винятком є одна деталь – місце прописки.

Зазвичай у схемах, за якими державні землі та компанії переходять у приватні руки, наймані директори та засновники прописані в Богом забутих селах і перебувають не в найкращому фінансовому стані. Сапко за документами проживає в елітному будинку Запоріжжя — на вулиці Українській, 4-а.

Цей будинок обгороджений парканом, потрапити в його двір можна лише через КПП, на якому сидить кілька охоронців. У Запоріжжі таких будинків обмаль, і пересічні громадяни в них не живуть.

Пропустити журналіста охорона відмовилася, тож продовжувати пошуки довелося в он-лайні, де Павло Павлович все ж знайшовся. Виявилося, що він зареєстрований у соцмережі «Однокласники». В особистих даних Сапко вказав двох доньок. Одна з них — лідер Народно-демократичної партії та екс-голова Держагентства з інвестицій та інновацій Людмила Супрун.

З 1990-х років Супрун активно займалася бізнесом. Тоді вона очолювала Асоціацію ділового співробітництва «Інтерагро», в якій була одним із трьох акціонерів. Пізніше була співзасновником фірм «Укрекологія» та «Запоріжпромекологія».

Крім того, вона виступала одним із першозасновників авіакомпанії «Аеростар», у якої Державне управління справами (ДУС) орендувало чартерні літаки для екс-президента Віктора Януковича. На початку 2000-х, коли Янукович був іще прем’єром, чоловік Супрун Микола був його радником.

Та свій бізнес жінка намагалася не афішувати і робила наголос на політичній і громадській діяльності. Була віце-спікером Громадського парламенту жінок України та досі залишається головою Українського фонду миру.

У 2009 році Супрун була одним із кандидатів у президенти і, згідно з законом, опублікувала декларацію про доходи. У документі зазначалось, що за рік вона заробила 107 тисяч грн, а у власності мала квартиру на 25 кв. м і земельну ділянку на 20 «соток».

Разом із тим на неї були зареєстровані два «Мерседеси» S-550, які коштують щонайменше $150 тисяч кожен.

Земельна ділянка, якою володів її батько до 2003 року, була в комунальній власності. На ній розташовувалася нежитлова будівля, яку орендувало ТОВ «Славія». Та в жовтні 2003-го Київрада прийняла рішення, яким передала землю у приватну власність Галині Олександрівні Іващенко.

Згідно з фото-базою Google Earth, одразу після цього стару будівлю знесли, а на її місці почали зводити маєток.

Жодної згадки про те, як земля перейшла від Іващенко у власність Сапко, знайти не вдалось. Проте Галина Іващенко в цій історії теж особа не випадкова. Саме вона була і залишається засновницею тієї самої «Славії», що орендувала ділянку до приватизації.

«Славія», своєю чергою, входить до корпорації «Інтерагро», в якій Іващенко замінила Супрун у складі засновників іще на початку 2000-х років. Та сама заміна власників відбулась і в компанії «Аеростар».

За даними «Ділової столиці», незважаючи на те, що офіційним власником усіх перелічених компаній є Галина Іващенко, їх справжнім бенефіціаром залишилася Людмила Супрун.

Через те, у що будинок у «Царському селі» опинився у власності банку через договір іпотеки, попередній власник міг би повернути його собі, виконавши боргові зобов’язання – 24 млн грн. Проте, згідно з ухвалою Вищого спеціалізованого суду України від 10 грудня 2014 року, Павло Сапко за 2,5 року цього так і не зробив.

Тут слід згадати історію з ділянками Порошенка й Кононенка на Радіальній, 5. ПП «Укрсел» також отримало землю через договір іпотеки, а вже потім перепродало її впливовим політикам за ціною вдесятеро меншою за ринкову.

На Панфіловців, 30 різниця не така велика, та все ж вагома.

За перерахунком на курс 2011-2013 років 24 млн грн – це приблизно $3 мільйони. В мережі є повідомлення, опубліковане в грудні 2014 року, про продаж земельної ділянки за адресою Панфіловців, 47 – це буквально за 50 метрів від маєтку, що тепер належить МІБу. Ніяких споруд на ній немає, територія виглядає дуже занедбаною. Ціна продажу – $262 тисячі за «сотку».

Помноживши $262 тисячі на 18 «соток» отримуємо $4,7 мільйона. І це лише вартість землі, будинок теж виглядає недешевим. Та підраховувати його вартість немає сенсу – очевидно, що сума іпотеки і реальна ціна різняться щонайменше вдвічі.

Після остаточного завершення судової тяганини, залежно від особливостей договору, «Міжнародний інвестиційний банк» може залишити землю й будинок на Панфіловців, 30 собі або перепродати.

INSIDER надсилав запит до Адміністрації президента та намагався зв’язатися з Людмилою Супрун, але на момент публікації жодного коментаря до редакції не надійшло.

 Водночас співрозмовник в Міжнародному інвестиційному банку пояснив, що Супрун брала кредит у 2012 році під парламентські вибори, але гроші не повернула. Зараз вона там прописала неповнолітніх дітей, щоб їх не виселили з дому і тепер тривають суди.

INSIDER

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.