Запорізький райсуд виправдав екс-начальника Держфінінспекції, затриманого за взятку

 Затриманого при отриманні хабаря  на початку 2013-го року Віталія Малєха, який тоді  очолював місцеву Держфінінспекцію, виправдали в суді. Відповідний вирок Запорізький районний суд виніс 14 вересня. За матеріалами справи, у листопаді 2012-го року Держфінінспекція у Запорізькій області отримала доручення від прокуратури на проведення планової виїзної ревізії в Запорізькому національному університеті щодо перевірки виконаних ремонтних робіт, повідомляють Наші гроші

Згідно обвинувального акту, Віталій Малєх особисто зустрівся з директором підрядної фірми “Буд-енерго-стандарт”. На той час директором фірми був Юрій Матвєєв. В кафе “Елетті” 14 грудня  посадовець повідомив будівельнику, що в довідці Держфінінспекції щодо підсумків перевірки за його вказівкою буде умисно зазначено про завищення об’ємів виконаних “Буд-енерго-стандартом” робіт і це призведе до стягнення з фірми одержаних з бюджету коштів.

Після чого Малєх почав вимагати з Матвєєва хабар у 10 тис. доларів за довідку без відображення порушень чи завищення об’ємів виконаних робіт, або з незначними порушеннями. Через два дні очільник Держфінінспекції через скарги директора “Буд-енерго-стандарт” на важке становище підприємства зменшив розмір хабаря до 6 тисяч доларів.

За матеріалами слідства, 18 грудня на перетині бул. Шевченка та вул. Перемоги відбулась передача першого “траншу” хабаря у одну тисячу доларів, які Юрій Матвєєв поклав на сидіння автомобіля Малєха (full-size джип LEXUS LX-570). Після чого 8 січня 2013-го року будівельнику видали довідку Держфінінспекції, що проведені “Буд-енерго-стандартом” роботи не порушують законодавство та їхні обсяги не завищені. Того ж дня у ресторані  “Clear House” у селищі Балабино Малєх наказав Матвєєву віддати решту хабаря у 52 тис. грн. своєму водію. Під час передачі УБОП затримав водія безпосередньо біля машини, а Малєха у ресторані.

На суді голова Держфініспекції не визнав свою вину та розповів, що тодішній губернатор Олександр Пеклушенко при особистій розмові з Малєхом оголосив,  що йому не потрібен на такій посаді представник Західного регіону України. Після відмови Малєха покинути посаду губернатор пригрозив організувати за допомогою відданих працівників системи МВС притягнення його до кримінальної відповідальності і таким чином вирішити питання про звільнення.

Відтак, керівник ДФІ вважає, що дане кримінальне провадження є наслідком спланованої відносно нього провокації працівниками УБОЗ ГУМВС України в Запорізькій області і носить замовний та політичний характер.

Також Малєх засвідчив, що він не приймав будь-яких рішень з приводу перевірок Запорізького національного університету і ТОВ “Буд-енерго-стандарт”, так як з вересня 2012 року по день звільнення – 4 січня 2013 року він не виконував обов’язки начальника Державної фінансової інспекції у Запорізькій області у зв’язку з хворобою і знаходився на лікарняному. Більш того, епізод отримання ним від Юрія Матвєєва першої частини хабаря у 1000 доларів нічим не підтверджується, оскільки відсутні як самі грошові кошти, так і які-небудь докази їх отримання.

Щодо отримання другої частини хабаря у 52 тис. грн., то екс-посадовець пояснив, що станом на 18 грудня фактична перевірка діяльності ЗНУ та робіт ТОВ “Буд-енерго-стандарт” вже була проведена. Фінансові інспектори встановили й зафіксували завищення об’ємів робіт на 26 тис. грн., з цими даними ознайомили Матвєєва, про що він власноруч розписався. Ще в грудні 2012 року “Буд-енерго-стандарт” відшкодував цю суму, перерахувавши кошти на рахунок ЗНУ. Вже 27 грудня Юрій Матвєєв отримав відповідний акт, відтак у нього, на думку Малєха, не було підстав передавати хабар 8 січня.

Lexus LX570

Суд критично поставився до свідчень міліціонерів, які проводили затримання, оскільки вони є зацікавленими особами. Також, суддя критично поставився до наданих речових доказів – помічених грошей, змивів з рук водія Малєха та “поміченої” грошима його куртки. Обвинувачення надало протоколи огляду місця події та протокол обшуку автомобіля “LEXUS LX-570”, на якому пересувався Малєх.

На думку суду, в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку автомобіля посадовця не було вказано речі та документи, для виявлення яких проводиться обшук, що є порушенням КПК. Також, суд задовольнив клопотання слідчого на обшук частково, давши дозвіл на проведення обшуку лише з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

У наданні дозволу на проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті вчинення злочину, суд відмовив. Відтак,  52 тис. грн. хабаря були вилучені незаконно, оскільки вони були отримані не в процесуальний спосіб, і, відповідно, ці гроші не можуть бути визнані судом допустимим доказом.

До того ж, дозвіл на обшук автомобіля мав лише слідчий, а не працівники оперативного підрозділу, які його фактично здійснювали.

Також, перед початком обшуку Віталію Малєху та його водію  не роз’яснили їхні права та обов’язки, передбачені цим Кодексом, а також відповідальність, встановлену законом. Водія допитали без попередження про кримінальну відповідальність за відмову давати показання і за дачу завідомо неправдивих показань. Змиви з рук водія проводились без постанови прокурора.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що затримання та обшук проводились з істотним порушенням прав і свобод людини, а докази отримані з суттєвим порушенням умов дозволу суду. З огляду на це, а також на низку порушень щодо проведення негласних слідчих дій, суд визнав Віталія Малєха невинуватим у зв’язку з недоведеністю вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Також, посадовцю повернули вилучені в нього мобільні телефони Iphone 4 й Iphone 5, закордонний паспорт та посвідчення “Комітету сприяння правоохоронним органам України”. Запобіжний захід у вигляді застави розміром в 1,49 млн. грн. до набрання законної сили вироку залишився незміненим.

Нагадаємо, ТОВ “Буд-енерго-стандарт” фігурує у справі про фіктивне підприємництво та діяльність конвертаційного центру, завдяки якому його контрагенти ухилилися від сплати податків на 28,05 млн. грн.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.