Як Тимошенко переграла сама себе

Спроба Юлій Тимошенко при голосуванні за держбюджет зіграти в свою гру завершилася для екс-прем’єрки черговою невдачею. В «бюджетну ніч» на 29 грудня фракція «Батьківщини» не дала жодного голосу за проект держбюджету на 2015 рік від Кабміну Яценюка. Таким чином політсила Тимошенко опинилась в компанії з Опозиційним блоком та групами Хомутинніка і Єремєєва.

Насправді це голосування аж ніяк не означає, що Юлія Володимирівна зібралася виходити з коаліції. Лідерка «Батьківщини» хотіла зіграти в політичну гру під назвою «золота акція», але прорахувалася – бюджет прийняли і без неї, тому поторгуватися та вийти рятівницею бюджету у Тимошенко не вийшло.

Розрахунок Юлії Володимирівни був досить простим. Коли пізно ввечері під час наради у спікера Володимира Гройсмана представники «Самопомочі» затято сперечатися та по суті зривали переговори, в «Батьківщині» упевнилися, що «Самопоміч» бюджет не підтримає. Тоді вони швиденько підрахували голоси і з’ясували, що без голосів «Батьківщини» державний кошторис аж ніяк не проходить. І тут, певно вперше в цьому парламенті,

Тимошенко відчула, що від неї справді щось залежить. Було вирішено голоси за бюджет не давати, тоді голосування провалювалося і переносилося на вівторок, 30 грудня. І тут перед Тимошенко відкривалися прекрасні перспективи. По-перше, домовлятися почали б уже виключно з нею, і Юлія Володимирівна отримала б чудову нагоду виторгувати якісь преференції. Тут мова могла б йти і про якісь посади і про потрібні законопроекти. Звісно, врешті-решт «Батьківщина» за бюджет проголосувала б, і тоді саме Тимошенко виступила б рятівницею бюджету і коаліції, що мало б додати політсилі екс-прем’єрки політичних вістів. Це – по-друге.

Але політичне чуття зіграло з Тимошенко злий жарт, що після Майдану відбувається з Юлією Володимирівною регулярно. Її впевненість в позиції «Самопомочі» виявилася хибною. Команда Садового, поспілкувавшись з міністрами, приймає рішення «ні вашим, ні нашим», дозволяючи своїм нардепам голосувати, як хто забажає.

В результаті, о пів на п’яту ранку відбувається голосування. Блок Порошенка дає 120 голосів, «Народний фронт» – 81, Радикальна партія Ляшка – 17, позафракційні – 5. «Батьківщина»,  «Оппоблок», «Воля народу» голосів не дають, але все вирішує не Тимошенко, а «Самопоміч», яка дала 10 вирішальних голосів. Загалом за бюджет проголосувало 233 нардепи. Рішення прийнято, і народні обранці почали пакувати валізи для закордонних курортів.

Юлія Володимирівна ж опинилася біля розбитого корита. Вся ця історія вкотре продемонструвала, що після перемоги Майдану Тимошенко вперто не вдається те, що раніше виходило легко і невимушено, — потрапити в потрібну політичну «струю». Так було і на президентських виборах, і на парламентських. Відповідно, і робота невеликої фракції «Батьківщини» у Верховній Раді поки не дає Тимошенко очікуваних дивідендів.

espreso.tv

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.