РЕВИЗИЯ в Украинском госфонде поддержки фермеров

 Ревізіями окремих питань фінансово-господарської діяльності Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (далі – Укрдержфонд) та його регіональних відділень виявлено порушень, що призвели до втрат на суму 1,8 млн гривень.

Зокрема, через відсутність з боку посадових осіб Укрдержфонду та його регіональних відділень контролю за поверненням фермерськими господарствами наданої з державного бюджету фінансової підтримки державі завдано матеріальної шкоди на суму 323,8 тис. гривень.

Лише через непроведення безпосередньо Укрдержфондом претензійно-позовної роботи із трьома фермерськими господарствами, які ліквідовані до 2012 року, зі стягнення з них неповернутої фінансової підтримки державі завдано матеріальної шкоди на суму 100 тис. гривень.

Аналогічні порушення на загальну суму 223,8 тис. грн установлені і в Київському, Вінницькому, Чернігівському, Харківському, Чернівецькому, Івано-Франківському, Донецькому та Черкаському регіональних відділеннях Укрдержфонду.

Крім того, установлено факти ліквідації фермерських господарств, які не повернули до державного бюджету коштів фінансової підтримки на загальну суму 740 тис. гривень.

Зокрема, такі випадки були встановлені у Кіровоградській області — на суму 270,9 тис. грн, у Херсонській – на суму 115,8 тис. грн, у Тернопільській – на суму 101,5 тис. грн, у Львівській – на суму 74,5 тис грн, у Житомирській – на суму 51,1 тис. грн, у Харківській – на суму 42,2 тис. грн, у Київській – на суму 18,5 тис. грн, у Сумській – на суму 14,4 тис. грн та у Волинській – на суму 6,1 тис. гривень.

Наявність фактів безпідставного надання фінансової підтримки суб’єктам господарювання агропромислового комплексу призвела до незаконного використання бюджетних коштів на суму понад
354 тис. грн,
через що державному бюджету завдано матеріальної шкоди на зазначену суму.

Львівським регіональним відділенням Укрдержфонду надано у 2009 році фінансову допомогу на безповоротній основі фермерським господарствам „Фільварок-К3”, „Андріана”, „Агро-Карт”, „Сміло”, „Словіта” та „Аркос” на суму понад 200 тис. грн за наявності в них на момент отримання допомоги заборгованості з фінансової допомоги, отриманої у попередніх періодах.

Аналогічні порушення на суму майже 154 тис. грн виявлені у Рівненському регіональному відділенні Укрдержфонду.

Також встановлено факти, які містять окремі ознаки шахрайства.

Зокрема, Одеським регіональним відділенням Укрдержфонду на підставі доручень, нібито виданих фермерськими господарствами „Кошюрів” і „Казир” виплачено фінансову підтримку гр. Токміловій В.І. на суму 200 тис. гривень.

У той же час, вказаних господарств за місцем реєстрації не виявлено, а згідно із поясненнями громадян, начебто їх засновників, вони взагалі таких господарств не створювали, документів на отримання фінансової підтримки на комісію не подавали та ніяких доручень гр. Токміловій В.І. не надавали.

Крім того, виявлено окремі схеми, які дозволяли фермерським господарствам отримувати фінансову допомогу від держави у подвійному розмірі.

Хмельницьким регіональним відділенням Укрдержфонду надано фінансову підтримку фермерському господарству „Глостер” на загальну суму 80 тис. грн, засновником та головою якого є Тодосійчук Анатолій Іванович. Зі свого боку, зазначене фермерське господарство використало фінансову підтримку на придбання трактора МТЗ-80 у фермерському господарстві „Вікторія”, засновником якого є також Тодосійчук Анатолій Іванович.

Крім того, відділенням було надано фінансову підтримку і фермерському господарству „Вікторія” на суму 80 тис. грн, яку фермерське господарство використало на придбання у ФГ „Глостер” того самого трактора.Таким чином, згадані господарства в особі їх засновника і керівника Тодосійчука А.І. фактично отримали фінансову допомогу у подвійному розмірі.

Також, установлено факти відсутності у окремих фермерських господарств майна, переданого ними в зобов’язання щодо повернення фінансової підтримки, що надалі може призвести до неповернення до державного бюджету такої підтримки.

Це стосується Закарпатського регіонального відділення Укрдержфонду, де воно надало фінансову підтримку п’яти фермерським господарствам на загальну суму 186 тис. грн, тоді як у цих господарствах не було заставного майна.

Така ж ситуація встановлена і у Волинському регіональному відділенні Укрдержфонду на суму майже 65 тис. гривень.

Недотримання посадовими особами регіональних відділень Укрдержфонду вимог чинного законодавства в частині оплати праці призвело до безпідставної її виплати на суму понад 45 тис. гривень. 

По материалам Фининспекции Украины

 

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий