Корпорация Юлии Тимошенко просила суд, чтобы бюджет Украины заплатил России ее долг

Київський апеляційний господарський суд відмовив корпорації «Єдині енергетичні системи України» і Міноборони Російської федерації у стягненні 3,11 млрд грн. з держбюджету України на користь російського міністерства. Про це свідчить постанова від 29 квітня цього року.

Апеляційний суд погодився із висновками суду першої інстанції про те, що уряд України не гарантував Міністерству Російської Федерації виплатити борги ЄЕСУ. Апеляцію на це рішення подала корпорація ЄЕСУ. Згодом до неї приєдналося також Міноборони РФ.

Ця порука нібито була оформлена листами прем’єр-міністра Павла Лазаренка від 26.08.1996. У них сказано, що Кабмін гарантує виконання корпорацією ЄЕСУ своїх зобов’язань за контрактами на постачання матеріально-технічних ресурсів для потреб Міноборони РФ в порядку взаєморозрахунків за російський природний газ на підставі генеральної угоди від 29.05.1996 і контракту від 25.07.1996.

Однак, Державна архівна служба України у жовтні 2013 року повідомила, що цих листів Лазаренка на адресу тодішнього прем’єра Росії Віктора Черномирдіна не виявлено, а їх вилучення з архіву на вимогу правоохоронних органів, знищення, надсилання іншим установам не проводилося.

Таким чином, ця нововиявлена обставина спростовує факт існування між урядом України і Міноборони РФ гарантії поруки, яка нібито була оформлена листами Лазаренка. Саме на підставі цього факту суд у 2012 році стягнув з держбюджету України 3,11 млрд грн. на користь російського військового відомства.

Зауважимо, що суд у 2012 році прийняв рішення на підставі копій листів Лазаренка, які були засвідченні Головним слідчим управлінням Служби безпеки України та додані до матеріалів справи представником Кабміну. При цьому, огляд їх оригіналів в судовому засіданні не здійснювався, оскільки учасники процесу жодних заперечень щодо їх дійсності не заявляли.

Заяву про перегляд цієї справи за нововиявленими обставинами (те, що листів Лазаренка не існує) 26 лютого цього року подав Мін’юст України. 7 березня госпсуд Києва повністю відмовив Міноборони РФ у стягненні 3,11 млрд грн. боргів ЄЕСУ з держбюджету України. При цьому суд зобов’язав російське відомство повернути Україні вже виплачені 38,68 млн грн.

Засновниками Закритого акціонерного товариства з іноземними інвестиціями «Промислово-фінансова корпорація «Єдині Енергетичні Системи України» є лондонська компанія «Юнайтед Енерджі Інтернатіонал Лімітед» (United Energy International Ltd), дніпропетровське ТОВ «Хімнафт» і московське ЗАТ «Об’єднана енергія». З 2005 року керівником фірми є Дмитро Ветвицький. Протягом 1995-1997 років корпорацію очолювала Юлія Тимошенко.

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий