Полковник Логвинов о ситуации в армии, в Запорожье и Украине

Где и как служит первый запорожский батальон «Хортица»? Каковы результаты частичной мобилизации в Запорожской области? В чем заключаются новшества измененного закона о воинской службе? Сохраняется ли за военнообязанным рабочее место и зарплата? Чем закончились блокирование воинских частей в Бердянске и Мелитополе? Чего боится запорожский советник Путина? Когда в Запорожье снова будет авиационная часть? На эти и другие вопросы журналистов отвечает  заместитель Запорожского областного военного комиссара по воспитательной работе полковник Михаил ЛОГВИНОВ.

 — Хочу сказати, що дуже багато військовозобов`язаних ми направили для проходження військової служби у 79-у аеромобільну бригаду, а також у  93-тю окрему механізовану бригаду, яка дислокується на території Дніпропетровської області.   Більшість наших військовозобов`язаних, а ми направили майже 3 тисячі,  зараз служать на території Донецької або Луганської області.  Всі військовослужбовці, які проходять службу  в Збройних силах України, у тому числі і в кризових  регіонах,  сумлінно виконують службові обов’язки.

 Ще хочу сказати, що  на території Донецької області  проходить службу  наш перший  батальйон, це 23-й Запорізький батальйон територіальної оборони. Ми його називаємо «Хортиця». І зараз він в повному складі  знаходиться на території Донецької області  в Маріупольському районі. Боєздатний підрозділ, готовий виконати всі поставлені  для нього завдання. Велика подяка меценатам, керівникам  області, міста Запоріжжя, які надали  значну допомогу  командуванню обласного військового комісаріату, тому що на цій базі формувався батальйон  територіальної оборони. Ми його комплектували  в дуже короткий термін.

 Мабуть, знаєте, що  в деяких областях ще продовжується формування  територіальної оборони Черкаської, Івано-Франківської, Львівської, а ми за тиждень, наприкінці травня, сформували  цей батальйон. Вони провели заходи злагодження, провели  тактичні навчання  з бойовою стрільбою. В повному складі батальйон  був направлений на територію  Донецької області. А з 31-ого  травня, він підпорядковується  командуванню АТО, тобто виконує  поставлені завдання.

 Постійно у нас є зв’язок з батальйоном. Морально-психологічний склад  задовільний.  Я хочу сказати, що командування складу – це бойові офіцери, які проходили  військову службу  в гарячих точках, деякі в демократичній республіці Афганістан. Цей батальйон відразу по першій команді приступив до виконання поставлених завдань. Зараз на доброму рахунку у командування  Збройних сил України.  Досвід, який  позитивно зарекомендував себе під час виконання  першого батальйону, ми візьмемо під час випадку, коли  Генеральний штаб  ЗСУ прийме рішення щодо формування  на території Запорізької області  2-ого батальону  територіальної оборони. 

 Також ми відбираємо добровольців військовозабов`язаних для комплектування 8-го  прикордонного загону, який розташований на території Бердянської області. На протязі кількох діб ми повинні направити  понад сто  військовозобов`язаних  добровольців. Ви знаєте з чим це пов’язано, потребує посилення  кордон  на території  Донецької області і Луганської.

 Не тільки ми отримали такі завдання, а й інші області: Херсонька, Миколаївська, Одеська.  20-го травня  останній день  проведення другої черги часткової мобілізації, тобто з 7-го травня по 20 червня — 45 діб, ми проводили часткову мобілізацію, вона стосувалась як ЗСУ так і інших військових формувань, а також визначених установ і  організацій на території України. Таким чином  20-го червня ми завершимо проведення другої черги часткової мобілізації.

 20 травня ВРУ затвердила закон, який вніс зміни  до закону №1169 від 27 березня, що стосується забезпечення соціальних пільг, гарантій прав військовозабов`язаних, які призивалися під час проведення часткової мобілізації на особливий період. 7 червня  поточного року цей закон за номером 1275, опублікований в газеті «Голос України» і таким чином командування повинно виконувати вимоги цього закону. В тому числі цей закон стосується військовослужбовців за призовом, які  були призвані під час першої черги. Тобто, деякі категорії військовослужбовців підпадають під дію  цього закону.

 Військовозабов`язані, які мають 3-х дітей, мають право за власним бажанням звільнятися з лав ЗСУ. Також командирам, частини яких знаходяться на території Донецької та Луганської областей, надається право надавати відпустку військовослужбовцям  за сімейними обставинами срок до 10 діб. Раніше таку відпустку не надавали, тому що раніше це заборонялось. Це буде позитивно впливати на морально-психологічний стан особового складу.

 Крім того, надається право звільнятися військовозабов`язаним, які призивалися  під час часткової мобілізації. Там є вимога, що на підставі висновку військово-лікарської комісії  військовослужбовці, які  не придатні  для проходження військової служби  в мирний час  або обмежено придатні у військовий час, вони призиваються за мобілізацією. Значить, зараз  така вимога, що вони можуть звільнятись за власним бажанням.  Ця вимога вступає в силу з 1-го січня 2015 року. Тобто, військовослужбовці, які призиваються за цією статтею, бо вони придатні в мирний час проходити службу  або обмежено придатні в військовий час, вони залишаться проходити, можуть бути залишені до 1-го січня 2015 року.

 Є ряд інших  вимог цього закону, що стосується призову за мобілізацією відповідно, дуже багато громадян України, чиї сини або чоловіки  були призвані за мобілізацією і вони звертались майже щоденно до обласного, районного військового комісаріату з вимогою про надання  відпустки  військовозобов`заним, які служать зараз  або  звільнити їх з лав ЗСУ та інших військових формувань. 

 Командири в плановому порядку можуть звільнити військовослужбовців. І ось на протязі  червня–липня місяця, командири будуть звільняти визначену кількість військовослужбовців. За словами Міністра оборони України така кількість  складає 5,5-6 тисяч  військовослужбовців. Якраз така кількість  може бути  наприкінці червня в липні місяці  звільнені у відповідності з вимогами  закону.

 Крім того,  найбільш головне, що  дія закону  №1169  розповсюджується зараз і на  військовозабов`язаних які  призивались з 18 березня  по 1-е  квітня.  За ними зберігається робоче місце, середня заробітна платня, де він працював і виплачується повне грошове забезпечення як військовослужбовцю контрактної служби. Зараз відповідні посадові особи в військкомісаріатах разом з прокураторую займаються питанням щодо відновлення робочих місць, які були названі вище.  Проміжок з 18-ого березня по 1-ше квітня не був врахований у закону №1169. Зараз така робота іде. Військові будуть поновлені на робочих місцях. 

 Що стосується проведення призову на строкову військову службу. Ви знаєте, що є відповідний указ  Президента України з 1-го травня 2014 року щодо підвищення  обороноздатності держави, у відповідності  з цим законом  відновлюється призов на строкову військову службу  для громадян призовного віку з 18 до 25 років.

 Відповідно в червні-липні у нас буде проходити призов на строкову військову службу  громадян призовного віку,  відповідно  будуть призиватись  як до ЗСУ так і до Нацгвардії, колишні внутрішні війська МВС України  і  відповідно  до державної  спеціальної служби України. У нас план такий є. План-завдання для області 2250 чоловік, з них 1665 повинні  піти до ЗСУ і 520 до Внутрішніх військ України, державної служби транспорту, колишньої залізничної.

 У зв’язку  з тим,  що зараз дуже багато випускників шкіл, випускників вищих навчальних закладів хочуть продовжити навчання далі.  Їм згідно з чинним законодавством  надається  право щодо вступу до вищих навчальних закладів. Вони повинні надати до районних  військкомісаріатів заяву про вступ до вищого навчального закладу і відповідну довідку про проходження ЗНО.

 Таким чином, юнаки, які будуть зарахованими у навчальні заклади, їм буде надаватись відстрочка від призову. Юнаки, які не будуть зараховані на навчання, будуть в липні призиватись до лав ЗСУ та інших військових формувань. У цей проміжок часу червень-липень, якраз дозволить  виконати  план  для Запорізької області в кількості 2550 чоловік. Прийняте було рішення на рівні Кабінету Міністрів, Міністерства оборони України, дати можливість всім юнакам  закінчити навчальні заклади. Зараз така можливість є у юнака. Військові комісаріати виконують цю вимогу і надають таке право.

 Ці юнаки повинні пройти медичний огляд і коли вони будуть зараховані до ВНЗ, то будуть викликані повісткою і пройдуть медичний огляд  для визначення ступеню придатності для проходження строкової служби. Коли буде визначено призовною комісією, голова призовної комісії, — це перший заступник  голови райдержадміністрації, перший заступник голови обласної держаної адміністрації.

 Після визначення придатності, юнаки будуть відправлятися проходити військову службу як військовослужбовці строкової служби.  Вони будуть відправлятися у навчальні центри, де протягом 2,5-3-місяців будуть проходити  курс молодого солдата, опановувати військову справу, а потім наприкінці серпня будуть направлятись до військових частин.

 При цьому вони будуть проходити службу в пунктах постійної дислокації, жоден військовослужбовець строкової служби, який буде призваний в червні–липні  місяці не буде направлятись в райони виконання бойових завдань.  Я маю на увазі Донецьку та Луганську область, де йде неоголошена війна, де тривають бойові дії з терористами, диверсантами, незаконно створеними збройними формуваннями. Це вимога міністра оборони, тому батьки не повинні хвилюватись, що їх діти будуть відразу направлятися після курсу молодого солдата.

 Особливості призивної кампанії  весна-літо 2014 року: всі призовники будуть проходити  службу за іншим принципом, тобто жоден призовник Запорізької області не буде проходити службу в цій області. Вони будуть проходити службу в інших областях, в різних куточках України. Що стосується Внутрішніх військ, Нацгвардії, ми повинні відправити 520 осіб призовного віку, то тут особливість така, що понад 100 юнаків, майже 140 юнаків, залишаться служити на території Запорізької області: Бердянськ, Мелітополь, Енергодар і так далі.

 В квітні-травні з ЗСУ повинні були звільнитися юнаки, які призивалися весною 2013 року, у нас призивалось 700 юнаків. У відповідності з указом Президента України, законом про військовий обов’язок Президент має право в особливий період затримати юнаків на протязі до 6-ти місяців. Якраз ці юнаки продовжують строкову службу. Як тільки вийде указ про демобілізацію, відразу їх звільнять. По Україні таких юнаків майже 6 тисяч. 

 Зараз на території Запорізької області стабільна суспільно-політична обстановка. Разом з тим, командування обласного військового комісаріату за розпорядженням Генерального штабу військових збройних сил, проводять заходи щодо підготовки до формування рот охорони. В кожному районі міста та області повинна бути рота охорони. До 30 червня ми повинні підібрати визначений склад військовозабов`язаних, здебільшого добровольці. Після цього сформувати цю роту охорони як в обласному центрі, так і в районних міських центрах.

 Найкраща робота в цьому плані зараз йде в Бердянську. Там цим процесом керує полковник Волков Ігор Станіславович, доречі афганець, він проводить дуже значну роботу. Він формує роту, яка буде виконувати завдання щодо підтримання громадського порядку, охороною будівель, військових об’єктів і нести службу на блокпостах. Така робота йде у всіх районах. Я думаю, що до 30 червня ми матимемо відповідну кількість особового складу. Це посилить і порядок, і дієздатність, і оборону, і краще несення служби на блокпостах, і впевненість наших громадян обласного центру, що в нас все буде нормально, тому що такі заходи повинні проводитись, щоб не повторити, що зараз трапилось в двох областях.

 Такі основні завдання військових комісаріатів. Решта завдань, що стосуються повсякденної діяльності районних міських комісаріатів, ми виконуємо в плановому порядку. Надаємо допомогу нашому батальйону, який знаходиться на території Донецької області. Представники нашого обласного комісаріату щотижня туди виїжджають. Везуть туди продовольство та інші речі, запчастини і т.д. 

 — Скільки будуть тривати навчання добровольців, які будуть вступати в оці роти охорони?

 — Навчання будуть тривати не більше тижня. Це будуть не призовники. А військовозабов`язані, які вже проходили військову службу. Для відновлення навичок їм потрібно декілька діб, до тижня достатньо, щоб провести обов’язково бойові стрільби, завдання з тактичної підготовки, спеціальної підготовки, захисту від зброї масового ураження. 

 — Чим закінчились блокування частин в Мелітополі та в Бердянську проти виїзду мобілізованих в гарячі точки?

 — Це не мобілізовані, це військовослужбовці, які проходять військову службу в частинах Внутрішніх військ, Нацгвардії України. Це батальйон, який знаходиться там, військова частина №3033. Неділю відбувались блокування дружинами цих військовослужбовців, матерями, які прийшли з вимогою до командування, щоб не посилати своїх дітей в гарячі точки. 

 Ви розумієте, в нас є деякі випадки, у тому числі в Івано-Франківську, де батальйон територіальної оборони, також прийшли дружини, бійці не забезпечені бронежилетами, і керівництво Міністерства оборони прийняло рішення не посилати поки що цей батальйон в Луганськ і Донецьк. 

 Що стосується військовослужбовців у цих військових частинах, я зараз не можу сказати відправили їх в гарячу точку або ні. Такі випадки були, що блокували їх. Там була незначна кількість цих військовослужбовців, не у повному складі, а визначена кількість військовослужбовців повинна поїхати. Справа в тому, що є закон про військову службу і обов’язок. Якраз військовий обов’язок встановлюється з метою захисту Вітчизни, мобілізовані є війьковозабов`язаними, вони повинні забезпечити оборону України. Вони повинні виконувати наказ командування і тому блокування військових частин, у тому числі матерями,  відіграє тільки на руку сепаратистам та антиукраїнським силам. 

 Так не повинно бути. Хтось повинен захищати наш державний устрій, цілісність областей, які входять до складу української держави. Наш батальйон територіальної оборони, ви ж знаєте,  кількістю понад 400 чоловік, всі як один поїхали виконувати завдання на територію Донецької області. Жодна мати, дружина не вийшла блокувати цей батальйон.

 Для захисту держави  існують ЗСУ, інші військові формування, Державна прикордонна служба, Нацгвардія України. Головне завдання – захищати конституційний устрій нашої держави. Не поїхали вони, значить поїдуть інші військовослужбовці, в яких також є дружини, мами. Велика кількість військовослужбовців зараз на території Донецької, Луганської області знаходиться, у тому числі понад 100 чоловік — наші земляки, запоріжці.

 — Дмитро Анатолійович, враховуючи, що комплектування армійських підрозділів зараз проводиться за добровільним принципом, два питання. Перше: хто немає армійського досвіду, був звільнений в військовий час, чи має право зараз пороситися як доброволець, виходячи із якихось своїх ідеологічних мотивів. І друге:  якщо військовозабов`язаний відмовляється проходити службу, що тут робити? 

 — Усі добровольці згідно чинного закону, який внесено з 27-го березня №1169, мають право звернутись до найближчого військомата і подати заяву про проходження військової служби у військовій частині. Прийшов доброволець, йому 30 років, може він служив у армії, він має право звернутись в районний військовий комісаріат і його повинні відправити в ту військову частину, яку він сказав. «Я хочу проходити службу в такій військовій частині». Наприклад, у частині Нацгвардії №3033. Військовий комісаріат повинен відправити служити в цю військову частину. Це вимога закону.

 Військовозабов`язаний, який не бажає проходити  військову службу —  зараз під час другої черги основна ставка на добровольців. Хто не хоче проходити службу, ми не візьмемо його, але ж потрібно знати, що він може бути притягнутий до відповідальності, тому що це кримінальна відповідальність, але ми беремо тільки добровольців.

 Коли відправляли у Кіровоградську бригаду територіальної оборони, там конкретно ставилися питання: «Хто не доброволець?». Вони підіймали руки, що я військовозабов`язаний, але вони прийняли рішення не їхати як добровольці. Ми їх заміняли іншими, добровольцями. Зараз основна ставка робиться на добровольців.

 — Дефіциту добровольців поки що немає?

 — Ні, поки немає.

 — А яке співвідношення  між добровольцями і тими, хто відмовляється?

 — Коли я вийшов на обласному збірному пункті і вишикував першу партію, десь 60 чоловік і сказав: «Хто не бажає проходити службу, крок вперед», то таких не було. Під час другої черги, — це в основному патріоти України, які з великим бажанням ідуть проходити службу, — так, один-два є, і коли ми ввозили в Кіровоград, кілька чоловік там уже заявили, що вони не бажають проходити службу. Ми їх одразу привезли назад.

 — Яка крайня вікова межа для добровольців? Змінилася вона?

 — Це може бути і 55 років солдат, підполковник, полковник 60 років. Здебільшого беремо, щоб було 20-40 років. Тому що люди, яким вже за 45 років, в польових умовах місяць-два важко вже. Якраз прийнята зміна до закону від 20-го травня поточного року і надано право командирам військовим частин, які дислокуються, беруть участь у АТО, надавати право військовослужбовцям відпустку до 10 діб. Уже багато приїхало людей. Здебільшого 4,5,6 днів, а потім їдуть назад, тому що треба виконувати військове завдання. Це позитивно впливає і на морально-психологічний стан, тому що дуже багато проблем виникає в сім’ях, всі здебільшого одружені, основна маса 30-40 років, діти є, тому дуже важливе було рішення прийнято на державному рівні. 

 —  Я правильно розумію, що дембель 2014 відміняється? 

 — В ніякому разі дембель 2014 року не відміняється. Як тільки буде указ президента про демобілізацію, всі війсковослужбовці будуть звільнені. Він може вийти наприкінці серпня, а може і раніше. В тому числі будуть звільнятися військовозабов`язані, які за призовом звільнялися. Але у плановому порядку. Не відразу сорок тисяч будуть звільнятися. Коли наберуть строкових,  контрактників. Ну, у плановому порядку, поступово. До кінця серпня-вересня буде проводитись планова ротація віцськовозабов`язаних, які призивалися за призовом. В один день усіх звільняти не будуть. Поки не ясно, коли стабілізується ситуація на територіях Донецької і Луганської областей.

 — Якщо не помиляюсь – це найбільший призов у нашому регіоні?

 — Так. Це найбільший за останні десь 10 років призов для Запорізької області. Це пов’язано із тим, що у 2013 році було заявлено про останній призов ЗСУ, а після останніх подій в Криму, Луганську, Донецьку було прийнято рішення відновити призов, щоб чисельність ЗСУ, яка було визначена у розмірі 122 тисячі чоловік,  не дозволяла виконати усі завдання по обороні України. Мінімум повинно бути, це вже є проект-концепція, як мінімум 265 тисяч чоловік.

 Ну, щоб оптимальна така кількість, я розумію, що для нашого населення численність 46 мільйонів помножити на 0,8, то ось така повинна бути чисельність ЗСУ, щоб забезпечити оборону державних кордонів, ну і взагалі, щоб ЗСУ були боєздатними. Ви прекрасно знаєте заяви деяких політиків, у тому числі колишнього мешканця міста Запоріжжя, який є радником Президента РФ, які озвучують заяви, що треба терміново нанести превентивні удари по ЗСУ, тому що через півроку ЗСУ досягнуть своєї боєздатності і будуть в змозі виконувати всі поставлені завдання. 

 Росія боїться, що бойова спроможність ЗСУ з днями, тижнями, місяцями, нарощується, техніка відновлюється, модернізується. Військовослужбовці більше адаптуються до проходження військової служби, морально-психологічний стан особового складу підвищується і через півроку, якщо такими темпами буде увага до ЗСУ, то Росія буде боятися. 

 — Можна констатувати, що державна військова доктрина змінюється?

 — Так, змінюється.

 — Ми відходимо від розуміння, що немає загроз.

 — Так, 20 років замість того, щоб розбудовувати ЗСУ, ми реформували, це реформування зводилось до механічного скорочення чисельності ЗСУ. Тому у нас деякі ділянки кордону такі, які є… Схід взагалі, там було усе скорочено, а зараз потрібно це відновлювати, у нас теж скорочувались частини Запорізькій області. Кілька років тому у нас була ціла дивізія артилерійська і на Близнюках військове містечко. Там щоденно проводились заняття. Туди їздили школярі, було багато військових частин, була авіаційна частина. Все було скорочено під виглядом оптимізації, а зараз пожинаємо такі плоди. 

 Я думаю, що через кілька місяців ми побачимо, що у нас будуть літаки, авіаційна частина.  Літаки сюди прибудуть на наш аеродром, в Запоріжжі буде багато військовослужбовців. А то у нас, коли  виходиш в місто Запоріжжя, тільки міліція, а військових взагалі не видно. Думаю, треба більшої уваги приділяти військовим. Президент сказав, що одне із пріоритетних завдань — розвиток ЗСУ.  Щоб такі слова, як лікар, вчитель, солдат звучали гордо у суспільстві. 

Записав Олег ШЕМЧУК, «Украинские Ведомости»,  

фото автора

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий