Єврокомісія хоче режим пільгової торгівлі з Україною, але Польща вперлася рогом

Польша граница

Європейська комісія 16 січня запропонує продовжити до червня 2025 року зупинення тарифів та імпортних квот на українську продукцію. Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск має намір виступити проти. Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

Видання зазначає, що Туск зберігає протекціоністську позицію попереднього уряду та має намір виступати проти поновлення угоди про вільну торгівлю ЄС з Україною.

Однак позиція Польщі не вплине на результат, оскільки рішення ухвалюється більшістю голосів.

Туск, який дотримується політики, запропонованої націоналістичним євроскептичним урядом на чолі з партією “Право і справедливість”, суперечить своїй обіцянці, коли він обійняв посаду минулого місяця, повернути Польщу до центру формування політики ЄС після років ворожнечі з Брюсселем

Це наголошує на складності для польського прем’єр-міністра знайти баланс між його проєвропейською програмою та інтересами фермерів та перевізників, які хочуть зберегти заборону на імпорт та блокують пункти пропуску країни з Україною з листопада, щоб змусити уряд підтримати свої вимоги.

Найближчими днями Туск готується відвідати Київ, щоб спробувати послабити напругу, спровоковану блокадою кордону, і досягти компромісу щодо заборони імпорту українського зерна, яке уряд Польщі наклав минулої весни.

Офіційні особи кажуть, що Туск прагне угоди, подібної до того, що було укладено з Румунією та Болгарією. Минулого року вони зняли блокаду в обмін на те, що Україна погодила систему ліцензування експорту, яка обмежила потік до їхніх країн.

«Основна частина роботи — це діалог між двома столицями [Варшавою та Києвом]», — сказав дипломат ЄС. За даними уряду Польщі, близько 90% вантажівок, які доставляються до Польщі з України, є українцями, тоді як до лібералізації було 60%.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.