Львівською ізоляторною компанією володіють росіяни – з якого боку тут Садовий і «Самопоміч»?


Проект із розслідування корупції та організованої злочинності (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) опублікував розслідування, згідно з яким тендер на будівництво сховища ядерних відходів на Ігналинській АЕС у Литві виграла компанія, яку контролював росіянин, причетний до російської оборонної сфери.

Але, як виявилося, скандал стосується не лише Литви – ця сама людина є бенефіціаром (або, як мінімум, одним із бенефіціарів) ТОВ «Львівська ізоляторна компанія», що є єдиним в Україні заводом із виробництва скляних ізоляторів.

Зараз ця людина носить прізвище Сергіуш Петрош і є громадянином Польщі, але щонайменше до 2019 року його звали Сергій Петров і він мав російський паспорт. Однак по порядку.

Станом на 1 серпня 2023 року бенефіціарним власником ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» є громадянка Естонії Ольга Дубовицька, а володіє вона ізоляторною компанією через естонське ТОВ «Гіг Холдінгс»:

Але ці дані стали наслідком змін у бенефіціарах ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» після того, як вона потрапила до кількох скандалів. До того ж Ольга Дубовицька стала громадянкою Естонії зовсім недавно, та й той факт, що вона відмовилася від громадянства Росії, викликає обґрунтовані сумніви. Ось копія її естонського паспорта, з якого випливає, що Ольга Дубовицька, яка народилася в Росії, стала громадянкою Естонії в травні 2021 року:

А ось дані російської системи «Руспаспорт» станом на липень 2023 року. З них випливає, що Ольга Дубовицька має дійсний закордонний паспорт Російської Федерації, його ніхто у неї не вилучав, недійсним не визнавав, і вона сама не здавала його у відповідні органи.

Окрім того, з даних тієї ж системи відомо, що Ольга Дубовицька була одружена з громадянином РФ Павлом Подкоритовим. А з реєстрів прав власності Естонії випливає, що Дубовицька спільно з Сергієм Петровим володіє будинком у Таллінні:

А тепер повернемося до ТОВ «Львівська ізоляторна компанія». З даних реєстрів відомо, що станом на жовтень 2019 року його власником так само було естонське ТОВ «Гіг Холдінгс». Але кінцевим бенефіціаром значився Сергій Валерійович Петров:

А з даних естонських реєстрів випливає, що, як мінімум, з 2018 до 2022 року ТОВ «Гіг Холдінгс» контролювалося громадянами Російської Федерації Сергієм Петровим, Владиславом Бутіним, Вадимом Губіним, Павлом Подкоритовим, Денисом Тасаковим та Андрієм Рижиковим:

Ці ж люди були власниками АТ «Південноуральський арматурно-ізоляторний завод», що випливає зі звітності ТОВ «Гіг Холдінгс»:

У березні 2022 року структура власників ТОВ «Гіг Холдінгс» різко змінюється:

Це пояснюється просто – ВРУ ухвалює закон, за яким активи російських власників конфіскуються на користь України. Серед нових власників залишається Сергій Петров, проте недовго – вже у серпні замість нього з’являється громадянин Польщі Сергіуш Петрош:

Але так триває недовго – невдовзі Сергіуш Петрош та громадянка Великобританії зі споконвічно англійським ім’ям та прізвищем Марина Бурага переуступають свої частки громадянці Естонії Терьє Ару, а ще через деякий час у бенефіціарах ТОВ «Гіг Холдінгс» залишається тільки новоявлена громадянка Естонії Ольга.

Яка має на руках дійсний російський паспорт, є дружиною колишнього власника ТОВ «Гіг Холдінгс» Павла Подкоритова та володіє будинком в Естонії спільно з Сергієм Петровим, який став Сергіушем Петрошем.

З усього цього ланцюжка змін випливає простий висновок – власники львівського ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» не змінилися. Ними, як і раніше, залишаються громадяни Росії Сергій Петров, Владислав Бутін, Вадим Губін, Павло Підкоритов, Денис Тасаков та Андрій Рижиков. Щоправда, Сергій Петров змінив ім’я та громадянство, але суть від цього не змінилася.

З рішення суду у кримінальній справі № 42022140000000199 нам відомо, що майно ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» було заарештовано та передано до АРМА:

Здавалося би, що історію закінчено. Але ні. У ній спливає постать мера Львова, голови партії «Самопоміч» Андрія Садового. Він чомусь дуже любив ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» і неодноразово виступав на її корпоративах (див. із 2 хв. 10 сек):

За фактом судового рішення щодо арешту активів ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» Андрій Садовий від коментарів утримався. А мав би – директором ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» є дворазовий депутат Львівської міськради від партії «Самопоміч» Оксана Динік, яку на посаду директора ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» призначив у 2015 році Денис Тасаков, який тоді контролював компанію.

Денис Тасаков – серед іншого і генеральний директор Уральського компресорного заводу, який заявив, що «цілком підтримує Спеціальну військову операцію». Окрім того, Уральський компресорний завод під керівництвом Тасакова, який призначив члена «Самопомочі» Оксану Динік директором Львівської ізоляторної компанії, виконує державне оборонне замовлення для російської армії.

Проте сама Оксана Динік вважає за краще забути, хто її призначав директором, а також «не знає», що бенефіціарами керованого нею підприємства є росіяни.

Формально вона має рацію, але Динік стверджує, що росіян серед бенефіціарів ТОВ «Львівський ізоляторний завод» не було ніколи, що є відвертою неправдою, а з її боку виглядає дивною забудькуватістю.

Андрій Садовий теж зайняв із цього приводу досить цікаву позицію:

Проте залишимо ці твердження на совісті мера. Формально, він, звісно, має рацію. Тим більше що посилається на слова Оксани Динік, керівника ізоляторного заводу. Але насправді все це сумно. Набагато сумніше за сам голий факт того, що стратегічним підприємством володіють росіяни.

Самопоміч,Самопомощь,Дыник Оксана,Садовой,АРМА,Ару Терье,Бурага Марина,АО Южноуральский арматурно-изоляторный завод,Рыжиков Андрей,Тасаков Денис,Губин Вадим,Бутин Владислав,Подкорытов Павел,Дубовицкая Ольга,Петров Сергей,ООО Гиг Холдингс,Петрош Сергей,Петрош Сергиуш,Россия,неросіяни,ООО Львовская изоляторная компания,Львов,Львів,Литва,Игналинская станция

https://antikor.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.