Партнери. США пустять на брухт сотні ракетних установок ATACMS, які могли б віддати ЗСУ

Військові експерти вказують на потенційне джерело озброєння для України — запаси армії США, які мають утилізувати після закінчення терміну придатності, пише журнал Newsweek.

Йдеться про сотні установок ATACMS та ракети M39 і M39A1 виробництва компанії Lockheed Martin, які є “чудовою легальною високоточною касетною зброєю”, пише видання з посиланням на колишнього командувача армією США в Європі генерал-лейтенанта (у відставці) Бена Годжеса та Деніела Райса, колишнього спеціального радника головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Вони вважають, що це озброєння можна використати дешевше і корисніше, замість того, щоб витрачати державні кошти на плановану утилізацію.

“Ці ракети можна відправити в Україну, яка дуже ефективно використала б їх проти армії Росії”, — сказав Райс Newsweek. Він запевнив, що термін придатності — не проблема.

“Їх вилучають зі складів, тому що заміняють на сучасніші та ефективніші, але в Україні вони могли б ще добре попрацювати”, — зазначив він і додав, що ці ракети можуть мати вирішальне значення для військових зусиль України.

“М39 додають дальності, точності і летальності, яких Україні не вистачає без них”, — наголосив військовий.

.

Автор фото GETTY IMAGES

Не безпекове, а політичне рішення

Хоча багато залежить від того, наскільки давно минув термін придатності зброї, але, за словами генерала Годжеса, ракета може бути придатною ще багато років після цієї дати. Відмова від надання ATACMS через термін придатності стане не безпековим, а радше політичним рішенням, вважає американський військовий.

З ним погоджується науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Фабіан Хінц, який спеціалізується на питаннях оборони та військового аналізу на Близькому Сході. За його словами, термін придатності — не завжди точний показник того, чи можна вважати ракету боєздатною.

Восени Київ отримав ракети ATACMS типу Block I з радіусом дії близько 160 км. За даними Reuters, близького 1650 таких ракет були виготовлені за десятиліття з моменту їхньої появи на озброєнні США. 1114 боєголовок M39 і M39A1 досі є на американських складах, при цьому багато з них використовували в операціях США або були модифіковані.

Ключовим моментом, на думку експерта, є збереження двигуна твердопаливної ракети в належному стані. Тож термін зберігання ATACMS може бути більшим за заявлений виробником.

Ракети ATACMS

Автор фото REUTERS Ракети ATACMS мають дальність дії близько 300 км. (архівне фото)

Є “десятки тисяч” застарілих ракет різних типів, якими Україна могла б стріляти з HIMARS і які США збираються утилізувати, каже Деніел Райс. 

Маючи достатню кількість М39, Україна може розбити наземні російські лінії постачання до Криму та знищити російські військові об’єкти на окупованих територіях в районі Азовського моря, вважає військовий.

ATACMS дозволять Україні зробити “першочерговими цілями” російські бази, інфраструктуру і військові формування на десятках тисяч квадратних кілометрів.

Втім, касетний варіант ракети має меншу дальність і не підходить для ураження російської інфраструктури або об’єктів, наприклад, у Севастополі, пояснює Годжес. 

На його думку, Україні потрібна більша кількість ATACMS, і він не бачить “вагомих причин не передати їй цю зброю”.

Newsweek нагадує, що Київ вперше застосував ракети ATACMS на півдні України “під час блискавичних ударів по російських військових базах у Бердянську й Луганську в середині жовтня 2023 року”. 

Ракетами M39 ATACMS також “було знищено безліч гелікоптерів Москви, а президент України Володимир Зеленський прокоментував, що ракети “добре зарекомендували себе”.

BBC News Україна

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.