“Прослушка” без прослуховування. Що означає “жучок” в кабінеті Залужного?

 Перші повідомлення в ЗМІ про “прослушку” українського головкома почали з’являтись ввечері 17 грудня. Джерела ВВС Україна у владі також підтвердили факт виявлення прослуховуючого пристрою в одному з робочих кабінетів Залужного.

Через декілька годин Служба безпеки України оприлюднила офіційну заяву щодо цієї ситуації. В спецслужбі наголосили, що “жучок” був встановлений не в кабінеті головкома, а в одному з “потенційних місць дислокації головнокомандувача Збройними Силами України”. Тобто, це приміщення лише готувалось для того, щоб в ньому міг працювати воєначальник.

“За попередніми даними, виявлений пристрій перебував у неробочому стані. Будь-яких засобів накопичення інформації чи засобів віддаленої передачі аудіозаписів не виявлено. Даний технічний пристрій буде передано на експертизу”, — сказано в заяві СБУ.

Водночас військовий аналітик і головний редактор видання “Цензор.Нет” Юрій Бутусов повідомив, що “жучків” було декілька. Один з них під столом Залужного, а інший — в кабінеті його помічника Костянтина Бушуєва.

Генштаб ЗСУ підтвердив, що було знайдено два пристрої для прослуховування. “Пристрої для прослуховування були встановлені у кабінетах, призначених для роботи головнокомандувача Збройних Сил України та працівників апарату забезпечення його діяльності”, — сказано в заяві генштабу.

Що це за “жучок” і де він був?

зсу

Автор фото ОФІС ПРЕЗИДЕНТАГоловком ЗСУ Валерій Залужний і очільник офісу президента Андрій Єрмак

Сам Залужний під час спілкування з журналістами у Києві сказав, що в цьому кабінеті, де знайшли прослушку, мав працювати саме 18 грудня.

Він пояснив, що вже давно з командою не працює безпосередньо в будівлі генштабу ЗСУ, а використовує декілька приміщень. Одне з них — це те, де знайшли “прослушку”, але воно тривалий час до цього не використовувалось військовими.

“В мене є декілька місць, де я працюю. І от в одному з них це сталося. Я там давненько вже не був”.

Колишній очільник департаменту контррозвідки СБУ і Головного управління розвідки Міноборони Валерій Кондратюк, посилаючись на свої джерела, повідомив, що це приміщення не було “сертифіковане”. Тобто носій секретної інформації не мав права там працювати.

“Приміщення в якому були знайдені ці пристрої — воно не було сертифіковано. Для того, щоб проводити розмови і роботу з таємною інформацією, певні приміщення отримують сертифікат від Служби безпеки України”, — пояснив він в ефірі “Радіо НВ”.

Ексдепутат Верховної ради, а нині радник голови офісу президента Сергій Лещенко повідомив, що це приміщення в “публічній будівлі” тривалий час було державною власністю, але потім потрапило в руки до приватного інвестора, який оперував ним на власний розсуд.

“В цій будівлі, але не в цьому кабінеті, більше року тому сидів Валерій Залужний. Конкретно в цьому кабінеті сидів його підлеглий. Потім вони змінили місце розташування. Зараз воліли повернутися в цю будівлю”.

Що стосується самої “прослушки”, то радник голови ОП зауважує, що це “застарілий пристрій, який використовувався українськими службами ще в часи Януковича”. Він начебто не мав обладнання для передачі сигналу або накопичення інформації.

Хто і для чого це зробив?

“Це був “подарунок” до Дня військової контррозвідки України (відзначається 18 грудня, — Ред.)”, — напівжартома каже ВВС колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун про ситуацію з виявленням “прослушки” у головкома ЗСУ.

Він звертає увагу, що виявлений “жучок” — це фактично неробоча імітація прослуховуючого пристрою. Тобто, цілком ймовірно, він взагалі не працював для запису секретної інформації і був встановлений лише напередодні його виявлення.

Ексспівробітник спецслужби пояснює це тим, що робоче приміщення головнокомандувача ЗСУ — це режимний об’єкт, який профільні фахівці перевіряють кожен день. Крім того, там має бути встановлена спеціальна апаратура, яка глушить будь-яку відео— і аудіофіксацію в приміщенні.

Зважаючи на все це, генерал Ягун допускає, що “виявлення прослушки” — це операція не росіян, а один з елементів політичної боротьби в Україні. Він не виключає, що через деякий час в публічному просторі з’являться сфальсифіковані записи начебто з кабінету Залужного.

зсу

Автор фото ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧ ЗСУМіністр оборони Рустем Умеров і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

“Це, мабуть, в контексті тієї кампанії, в ході якої хочуть посварити головкома з офісом президента. Є дуже багато бажаючих це зробити”, — каже він.

В останні місяці в ЗМІ почала з’являтися інформація про конфлікт між Залужним і президентом Володимиром Зеленським. Начебто голова держави вважає, що головком ЗСУ має політичні амбіції, хоча останній ніде публічно їх не висловлював.

Своєю чергою, генерал Валерій Кондратюк вказує, що законодавство дає право встановлювати прослуховуючі пристрої в кабінетах можновладців лише двом відомствам — Службі безпеки України і Національному антикорупційному бюро. Але для проведення таких процесуальних дій вони мають отримати санкцію суду.

Відповідно, якщо “жучок” в кабінеті Залужного встановлений незаконно, то це серйозний прорахунок військової контррозвідки України, яка мала б запобігати таким діям.

“Це злочин, який, мені здається, буде мати великі наслідки політичного скандалу”, — наголосив ексочільник ГУР.

Що стосується вірогідного замовника цих дій, то він не виключає зовнішні сили.

“Сьогодні інформація, яка обговорюється близьким оточенням Залужного і безпосередньо ним, становить велику зацікавленість не лише росіян, але й будь-яких інших осіб, яких росіяни можуть використовувати як посередників”, — сказав Кондратюк.

Речник військової розвідки Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону висловив упевненість, що “прослушку” в кабінеті Залужного встановили в інтересах РФ.

“Продовжується війна і ворог намагається різними способами отримати інформацію та вивчити наші плани”, — сказав він.

Залужний наголосив, що в приміщенні, де був виявлений “жучок”, не озвучувались якісь секретні дані. Це пов’язано з тим, що воно тривалий час взагалі не використовувалось військовим командуванням.

На питання, як він сам розцінює виявлення в своєму кабінеті “прослушки” — як тиск чи щось інше — головком відповів: “Та ніяк. Як війну. Слідство доведе, що це може бути”.

Олег ЧЕРНИШ

BBC News Україна

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.