Комбриг Лисюк, судимий за контрабанду, приїхав післі ракетного удара по бійцям

«Захід із нагородження групи військовослужбовців командування бригади призначило у селі Зарічне, приблизно за 30 км від фронту.

1. Зарічне є важливою трасою сполучення, тому перебуває в зоні уваги аеророзвідки ворога. Дрон противника тривалий час спостерігав, як зосереджуються автомобілі у середині села, і ворог завдав удару керованою ракетою. Судячи з руйнувань, це, йомовірно, була авіаційна ракета Х-59. Загинуло 28 військовослужбовців, понад 50 поранено.

2. Відповідальність за обрання місця та часу нагородження в селі, яке добре проглядалось дронами, — командира бригади та інших посадових осіб, хто ухвалював рішення разом із ним.

3. Питання, хто несе відповідальність за відсутність попереджень про проліт російського дрона. Дрон на значній висоті залетів глибоко в тил, і про його маршрут мало пройти попередження або від радарів, або від радіоелектронної розвідки. Або не було засобів, або не було попередження від військ ППО та РЕБ, або попередження було, але командування бригади цього не врахувало. Це треба встановити. Можливо, коло відповідальних розшириться.

4. Халатність із обранням місця проведення урочистостей є наслідком відсутності покарання посадових осіб за інші численні випадки скупчення особового складу, які призвели до кількох сотень жертв: удари по казармах 137-го батальйону в Миколаєві, 66-ї бригади на полігоні у Чернігівській області, учбового центру в Яворові. Поки не буде визначено порядок зосередження особового складу та поки не будуть робити аналіз і карати за демаскування власних позицій — скупчення будуть продовжуватись.

Відповідальність за життя підлеглих у нас не є справою честі. Війна все спише, так думають нагорі.

Автор: Юрій Бутусов, головний редактор видання Цензор.НЕТ.

* * * * * 

Пекельне свято

Побачив новину, що міністр оборони Р.Умеров доручив провести розслідування щодо факту загибелі військовослужбовців 128 гірсько-штурмової бригади під час відзначення Дня ракетних військ і артилерії. Президент В.Зеленський підтримав намір міністра.

А я не бачу, чого тут розслідувати?

По-перше, урочисте шикування військовослужбовців на умовному плацу, як і будь-яке скупчення військовослужбовців, за умови наявності у агресора далекобійних засобів ураження — це очевидне кримінальне глупство, яке межує з посібництвом ворогу.

По-друге, це армія, де все відбувається за наказом. Хто віддав цей злочинний наказ задля стовідсоткової показухи, встановити нескладно. І ця людина, а також ті, хто могли, але не вплинули на це згубне рішення, повинні бути терміново покарані згідно закону і уставу. Якщо вони вціліли після ворожої ракети.

А от що насправді цікавить, то це статистика покарань винуватців подібних небойових втрат. Бо у Запорізькій области трапилася, на жаль, далеко не перша трагедія, де причиною є «людський фактор». Не певен, що покарані взагалі є, бо за старою радянською традицією могли зробити вигляд, що нічого особливого не трапилося.»

Автор: Олександр Кочетков, аналітик

(Джерело).

* * * * *

Комбриг 128 ОГШБ запізнився на нагородження: поки його чекали, прилетів «Іскандер» – ЗМІ

КОМБРИГ ДМИТРО ЛИСЮК. СКРИНШОТ

Командир 128 окремої гірсько-штурмової бригади Дмитро Лисюк запізнився на захід до Дня ракетних військ і артилерії, який організували поблизу лінії фронту. Військовослужбовці чекали комбрига понад пів години, а тоді стався приліт, унаслідок якого є загиблі та поранені.

Про це повідомило hromadske з посиланням на анонімних співбесідників у 128 бригаді.

Одне з джерел видання зазначає, що спершу нагородження запланували на 9 годину ранку, але перенесли на 9:30. У цей час військові вже були вишикувані й чекали на командира. Близько 10:10 стався російський удар.

Комбриг прибув буквально через 2 хвилини після прильоту.

Джерело hromadske відзначило, що росіяни стежили за бійцями 128 бригади з безпілотника, коригуючи ракетний удар. Однак окупанти помилилися і влучили в будівлю позаду військових, ближче до дороги.

«І виходить, усі ті, хто стояли ближче до дороги, вони всі 200-ті (загинули — ред.). А особовий склад, який конкретно мав нагороджуватися (командири гармат, навідники, артилеристи), їх трохи прикрила стіна будинку, в який влучив «Іскандер». За рахунок цього жертв трохи менше», — стверджує один зі співрозмовників видання.

Нагадаємо: Росія вдарила по скупченню військових128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади у прифронтовому селі Запорізької області о 10 ранку 3 листопада. Повідомлялося, що може йтися про загибель понад 20 бійців. Військових, імовірно, зібрали в одному місці, щоб нагородити на честь Дня артилерії.

Міністр оборони Рустем Умєров увечері 4 листопада доручив Головній інспекції Міністерства оборони провести повну перевіркуза фактом цієї трагедії.

Президент Володимир Зеленський заявив, що трагедії з масовою загибеллю воїнів 128-ї гірсько-штурмової бригади у Запорізькій області можна було уникнути. Президент наголосив, що триває розслідування, яке має дати рідним загиблих воїнів і суспільству чесні відповіді, як сталася трагедія та чиї розпорядження були неправильними.

6 листопада 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада підтвердила загибель 19 військових від удару росіян під час урочистостей неподалік від лінії фронту 3 листопада.

ДОВІДКОВО: У 2019 році Дмитра Лисюка судили за контрабанду цигарок з »лнр». Тоді він був комбатом 10-ої ГШБр. Його знайомий з »лнр» йому переправляв цигарки, а він збував. Він уклав угоду зі слідством і тому не сів. І його, замість вигнати з ЗСУ, підвищили до полковника і поставили комбригом.

ПОДРОБИЦІ: Суд засудив до штрафу 119 тис грн командира 8-го батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ, підполковника Дмитра Лисюка за контрабанду та подальший продаж сигарет з “Луганської народної республіки”.

Підполковник Лисюк Д. в кінці грудня 2018 року забрав у лісопосадці в районі річки Сіверський Донець і транспортував на військовому вантажному автомобілі 290 ящиків (144 420 пачок) сигарет марки “Marlboro Red” і сховав їх у покинутому будинку в сусідньому селищі Боброво“, – пише видання з посиланням на судовий вирок.

28-29 грудня 2018 року Лисюк перевіз ящики з сигаретами в Соледар (Донецька область) і продав невстановленим особам.

В січні 2019 року військовий знову забрав у схованці ще 150 ящиків (74 920 пачок) з контрабандними сигаретами.

17 січня під час отримання 2 300 доларів як частини грошей за продані сигарети Лисюк зі спільником були затримані правоохоронцями в кафе в Сєвєродонецьку (Луганська область).

Після 2019 року, коли було доказано факт злочину, Лисюк Д. отримав підвищення, став полковником і очолив 128-у бригаду.

Вгорі: момент ракетного удару. Скріншот з відео, викладеного у мережу ворогом

«Аргумент»

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.