«Свободівка» Фаріон була чотири роки членом комсомольского бюро, а згодом і членом КПРС

Протоколи засідань парткому Львівського державного університету ім. І. Франка, а також засідань комітету комсомолу цього вишу підтверджують членство депутата «Свободи» Ірини Фаріон у Компартії Радянського Союзу (КПРС).

Відповідні документи отримало видання Zaxid.net в Державному архіві Львівської області. Вони містяться в трьох справах партійного архіву Львівського обкому Компартії України.

Справа №356, опис №1, фонд №3567, містить протоколи засідань комітету комсомолу ЛДУ ім. І.Франка, серед яких – протокол №10 засідання 10 березня 1987 року. Третім питанням порядку денного цього засідання було «Про надання характеристики-рекомендації для вступу кандидатом в члени КПРС тов. Фаріон І.Д.».

Надання відповідної характеристики-рекомендації, як свідчить протокол, учасники засідання підтримали одноголосно. Поміж іншим, в протоколі вказано, що Ірина Фаріон була членом ВЛКСМ з вересня 1978 року.

Також справа містить і саму характеристику-рекомендацію, підписану тодішнім секретарем комсомолу комітету ЛДУ Степаном Кубівим (народний депутат від «Батьківщини», пройшов за партійним списком).

Помітним в цій характеристиці є місце, в якому йдеться про те, що Фаріон заохочувала вивчення російської мови іноземними студентами.

Ця характеристика-рекомендація стала потім підставою для того, аби Ірина Фаріон стала кандидатом в члени КПРС. 

Справа №248, опис №2, фонд №92 містить, зокрема, протокол засідання парткому ЛДУ ім. І. Франка від 3 квітня 1987 року. У порядку денному цього засідання стоїть питання про прийом  Ірини Фаріон кандидатом в члени КПРС. Позитивне рішення прийняли одноголосно.

Протокол засідання, на якому нинішнього народного депутата від «Свободи» приймали безпосередньо в члени КПРС, міститься в справі №258, опис №2, фонд №92. Йдеться про протокол №45 від 15 квітня 1988 року. Тоді в порядку денному розглядали питання про прийом до КПРС 15 кандидатів. Рішення ухвалили одноголосно.

Відтак ці документи можна вважати офіційним підтвердженням членства Ірини Фаріон у КПРС, яке вона сама категорично заперечує.

Документів, які б свідчили про вихід чи виключення Ірини Фаріон з КПРС до 30 серпня 1991 року, коли діяльність компартії на території України була заборонена офіційно, виявити не вдалося.

За словами начальника відділу забезпечення зберігання документів № 2 Державного архіву Львівської області Лариси Полякової, подібних документів в архіві немає.

Як відомо, сама Фаріон неодноразово заперечувала своє членство в КПРС .

До ВО «Свобода» вона вступила у 2005 році, наступного року стала депутатом Львівської облради від цієї партії. У 2006 і 2007 роках балотувалася до Верховної Ради за списком ВО «Свобода», однак тоді партія не подолала виборчого бар’єру.

У 2012 році Фаріон виграла вибори до Верховної Ради у мажоритарному окрузі №116 (Львів), набравши понад 68% голосів виборців.

2

Комсомол і партія

Ірина Фаріон, 2012

З вересня 1978 року — член ВЛКСМ. Протягом чотирьох років була членом комсомольського бюро групи.

У 1980-і роки очолювала гурток загального мовознавства та марксистсько-ленінської естетики. Будучи членом факультетського «Клубу інтернаціональної дружби», неодноразово проводила бесіди з іноземними громадянами з метою кращого вивчення ними російської мови. У 1987 року закінчила філологічний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка.

З березня 1987 року — кандидатка у члени, від квітня 1988-го і до 1989-го р. — член КПРС.  На запитання журналістів як вона прокоментує публікацію документів, які підтверджують її членство в комуністичній партії, Фаріон засміялася і сказала: «Сміялася їм в очі. Ніяк. Орлиці не сповідаються перед гієнами». Пізніше Фаріон повідомила, що через конфлікт з керівництвом 1989 року припинила своє членство у лавах цієї партії.

У 1988 році виключно за мотивами наукового кар’єрного зростання я вступила в це лайно… Вийшла в 1989 році після дуже серйозних конфліктів на катедрі, які ґрунтувалися на тому, що я організувала товариство української мови, організувала газету, присвячену Василеві Стусу

У своїй черговій книзі заявила, що вступила в КПРС для того аби руйнувати цю партію зсередини

В інтерв’ю Яніні Соколовій на питання чому Ірина була у комуністичній партії відповіла:

А тому що це була позиція моїх учителів – руйнувати їх зсередини, і ми їх зруйнували.
Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.