Як окупанти брешуть про стан Азовського моря і яка реальна екологія довкола Маріуполя

Окупанти запропонували маріупольцям оцінити якість морської води на око — мовляв, вода прозора, тому чиста. Проте без лабораторних досліджень неможливо побачити кількість шкідливих хімічних компонентів, які потрапили у воду в результаті обстрілів акваторії Азовського моря в межах Маріуполя. Також “на око” неможливо побачити кишкову паличку та холерний вібріон.

Тим не менш, очільник терористичної організації “ДНР” Денис Пушилін  провів нараду з представниками російського уряду, де заявив, що в результаті скорочення промислових викидів Азовське море стало чистим.

“Хто нещодавно відвідав Азовське море, відзначають його небувалу чистоту. Нині до нього надходить лише 1,2 відсотки від забруднюючих викидів 2013 року. У море повертаються забуті види риб. Окрім значного збільшення з часом обсягів рибного промислу, Азов’є знову може стати привабливим місцем для туризму та оздоровлення”, — заявив Пушилін.

Як окупанти брешуть про стан Азовського моря. Чесно про реальну ситуацію  довкола Маріуполя, фото-1

Зараз він разом з представниками російських регіонів, що розташовані вздвовж Азовського узбережжя, розробляють комплекс заходів для покращення екологічної ситуації, які хочуть презентувати особисто диктатору путіну.

Але при цьому вони засекретили результати лабораторних досліджень, які проводить зараз лабораторний центр санітарної служби, розташований в Маріуполі.

Як окупанти брешуть про стан Азовського моря. Чесно про реальну ситуацію  довкола Маріуполя, фото-2

Реальний стан морської води в акваторії Азовського моря в Маріуполі може бути небезпечним. 

З одного боку, дійсно, промисловий вплив на море зменшився. З іншого боку, з’явились нові фактори забруднення, які у сукупності є ще більш небезпечними.

У докладі про стан екології в Маріуполі, який підготувала ГО “Ініциативна група “Разом”, перелічені фактори, які призвели до хімічного та бактеріального забруднення.

Ось ці фактори:

— забруднення від вибухів снарядів, бомб, ракет, мін та інших боєприпасів в акваторії моря;

— забруднення від невибухнувших снарядів, мін та іншого в акваторії моря, які поступово кородують та розкладаються у воді (забруднення важкими металами та хімічними сполуками);

— потрапляння забрудненої води з шкідливими частинками (важкі метали, хімічні речовини) від розірваних та нерозірваних снарядів з ґрунту на території міста в море через зливові стоки під час сильних дощів та злив;

— потрапляння до моря забрудненої бактеріями води з ґрунту з під стихійних поховань та хаотичних звалищ побутового сміття через зливові стоки під час сильних дощів та злив;

— потрапляння неочищених каналізаційних стоків до моря (на сьогодні окупантам вдалося запустити лише одну каналізаційно-насосну станцію — всі інші затоплені фекаліями, тож всі каналізаційні стоки потрапляють у море та ріки неочищеними);

— вторинне забруднення від впадаючих в море забруднених річок;

— потрапляння висохлих частинок забруднюючих речовин з шламонакопичувача та золонакопичувача МК “Азовсталь”;

— потрапляння до моря частинок дрібного не зрощеного шлаку за рахунок зносу вітром;

— потрапляння до моря частинок забрудненого ґрунту з території міста за рахунок зносу вітром;

— потрапляння до моря хімічно забрудненої води з хімічного відстійника МК “Азовсталь” через непрацюючі насоси, які постійно відкачували з нього воду на шлакову гору для підтримання нижчого ніж в морі рівня води. Це не давало просочуватися хімічно забрудненій воді в море за рахунок більшого тиску з боку моря;

— потрапляння через ґрунтові води та під час злив хімічних речовин, які зберігалися на території заводів (зберігання та виробництво);

— забруднення від військової та цивільної техніки, яка була пошкоджена та затонула в морі під час бойових дій (забруднення металами, маслами, паливом та інш хімічними речовинами).

Безпосередньо поряд з самою шлаковою горою МК “Азовсталь” знаходиться ще один небезпечний для навколишнього середовища об’єкт — це хімічний відстійник шлакової гори. Він відділений від акваторії Азовського моря бетонною дамбою.

Як окупанти брешуть про стан Азовського моря. Чесно про реальну ситуацію  довкола Маріуполя, фото-3

Існує захисна дамба, зроблена з насипу шлаку та бетонних плит зверху, але все одно відбувається дренаж між хімічним відстійником та морем, бо він не є цілком герметичним.

Для того, щоб не відбувалось дренажу з відстійника у море, у відстійнику постійно підтримувався рівень забрудненої води нижче за рівень моря, за допомогою спеціально побудованої берегової насосної,  електронасоси якої вмикались автоматично при підйомі рівня води у відстійнику вище за допустимий. Таким чином вищий рівень моря не давав дренувати хімічно забрудненій воді з відстійника в море. 

На сьогодні насоси на відстійнику не працюють і немає контролю за рівнем води у хімічному відстійнику відносно моря. Рівень забрудненої води у відстійнику може значно вирости, якщо будуть мати місце дощові зливи. Це може призвести до потрапляння хімічно забрудненої небезпечної води з відстійника прямо до акваторії Азовського моря та на міський пляж поруч.

Таким чином, прозора на вигляд вода Азовського моря приховує в собі смертельну небезпеку. І про це варто пам’ятати маріупольцям, які не тільки купаються у морі, а ще і виловлюють рибу для власного споживання.

0629.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.