Втікач: що з майном екснардепа Мураєва, якого підозрюють у державній зраді

Колишньому нардепу Євгенію Мураєву, який виїхав з родиною до Європи, висунули підозру у державній зраді, проте його майно в Україні досі не арештовано. Редакція 368.media   підібрала усі згадки про майно політика, яке є тут та за кордоном.

Декларація

У  2019 році НАЗК при повній перевірці декларації  Мураєва виявило ознаки умисного декларування недостовірної інформації. За даними відомства, він подав до НАЗК електронну декларацію за 2015 рік, у якій задекларував 18,5 млн гривень, два мільйони доларів і один мільйон євро готівки, а також 877 одиниць техніки та обладнання (телекомунікаційний комплекс) вартістю 24,67 млн гривень та автомобіль вартістю 960 тис. гривень. При цьому, за даними ДФС, доходи Мураєва за 2007-2015 роки склали лише 1,75 млн гривень. Тоді нардеп відмовився давати будь-які свідчення, пославшись на ст. 63 Конституції. Ніякого покарання нардеп не отримав.

Людина Азарова

Родина Мураєва володіє будівельним, деревооброблювальним та фінансовим бізнесом, підприємствами, які постачають тепло до шкіл, а також ЗМІ.  Серед партнерів по бізнесу є люди з оточення розшукуваного екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Основним активом родини Мураєва є ТОВ «Східна фінансова група», а більшість фірм, якими володіють родичі нардепа, зареєстровані у Харкові на вулиці Греківській, 79.

Засновником «Східної фінансової групи» були батьки екс-регіонала Володимир та Ольга Мураєви. Особисто Євгеній Мураєв був директором цієї фірми у 2009 році. Саме це підприємство є засновником таких фірм, як ТОВ «Агенція комерційної безпеки», «Теплоснаббуд», «Агропарк Схід» тощо.

Крім того, «Східна фінансова група» є серед засновників ТОВ «Завод «Рапід». Це підприємство залучене у деревообробці, постачанні деревини та матеріалів з неї (зокрема, у виробництві пілетів), а також будівництві. «Завод «Рапід» у тому числі активно працював у Росії.

Партнером Мураєвих у цьому бізнесі вказане ТОВ «Хендлік технік». Бенефіціаром записаний громадянин Австрії Пауль Торстен. Ця фірм пов’язана з Азаровим. Раніше її засновником був Роман Кукотенко, відомий як представник ЗАТ «Група «Розвиток», яку через австрійську фірму Garda Handels- und Beteiligungs GmbH контролював син екс-прем’єра Олексій Азаров.

Але це не єдина спільна фірма родини Мураєва та людей Азарова. До цього переліку можна віднести і компанію «Альтеп», яка є монополістом з постачання теплової енергії, виробленої з альтернативних джерел опалення, до шкіл Харківського та Зміївського районів. За часів Януковича партнером батька нардепа у «Альтепі» був Костянтин Пивоваров – чиновник із Кабміну Азарова.  На нього переписав свій бізнес після Євромайдану Олексій Азаров.

Подарована Азаровим компанія досить велика: разом з активами в Австрії, річний обіг яких у 2013 році був понад 30 млн євро, компанії Garda належать фірми в Італії, Росії та Україні. Так, компанії «Agosto 2012» в Мілані належала наприкінці 2013 року нерухомість на загальну суму 3 млн євро, ТОВ ВКФ «Развитие» в Рязані (РФ) виробляє медичну вату, а одна віденська компанія володіє 50% заводу з металообробки «Металіст», що розміщений в окупованому «ДНР» місті Макіївка.

За даними ЗМІ, проектна організація «Пам Хаус» зареєстрована на Дениса Кришталя теж має відношення до Мураєва.  Одну з «жирних» земельних ділянкок біля Журавлівсього гідропарку в Харкові — площею 1,5 га — орендує ПП «Вегабуд-2006». Засновником підприємства був батько нардепа Володимир Мураєв.

Також існує низка підприємств, засновником яких вказана дружина нардепа – Валерія Мураєва. Зокрема це «Спецбудмонтаж», «Робінзон і Ко», а також благодійний фонд «Крок за Кроком».

Приховування бізнесу
Влітку 2022 року бізнес Мураєва переписали на Вадима Слюсарєва, якого ЗМІ називали “одним з кураторів партії “Слуга Народу” у Харківській області” та його адвокатку Олену Бардіну.

До сімейного бізнесу Мураєвих можна віднести ТОВ “Східна фінансова група”, ТОВ “Завод “Рапід”, “ТОВ “Альтеп”. Щодо останньої фірми, то раніше її співвласником був той самий Костянтин Пивоваров.

Зараз єдиним засновником ТОВ “Східна фінансова група” став Вадим Слюсарєв, а директором Олена Бардіна. Нагадаємо, що у минулому Слюсарєв був помічником Артема Пшонки. Також відомий тим, що довгий час прослужив прикордонником у Харкові – а за часів Віктора Януковича його кар’єра стрімко пішла вгору, і він отримав високу посаду у Києві.

В адміністрації ДПСУ Слюсарєв пропрацював до 2014 року – після подій на Майдані він звільнився з прикордонної служби і пішов у бізнес. Але прикордонники платили фірмі Слюсарєва бюджетні гроші за оренду приміщення для розташування свого прикордонного пункту, яке нині у його приватних руках. Мова йде якраз про фірму «Фронтера» та військову частину 9951.

За даними “Української правди”, Вадим Слюсарєв 18 лютого 2022 року виїхав з України до російської федерації. Так, за даними бази 18 лютого, Слюсарєв заїхав до Росії на авто через КПП “Нехотіївка”. Метою зазначено “тимчасове проживання”. При в’їзді він вказав прикордонникам, що перебуватиме до 10 березня.

А 26 лютого на третій день після вторгнення росії Слюсарєв став на облік у міграційній службі й зазначив іншу дату виїзду 26 лютого. Відповідно до даних, отриманих від українських прикордонників, Слюсарєв виїхав до Росії 18 лютого о 17:16 через ПП “Гоптівка” на автомобілі BMW разом з громадянином України Вадимом Беліченком. Також, за даними прикордонної служби Російської Федерації, Слюсарєв відвідував країну у 2021, 2020 та 2019 роках.

На даний момент, Бардіна є директором трьох фірм, які були пов’язані з Мураєвим – ТОВ “Східна фінансова група”, ТОВ “Хендлік Технік”, ТОВ “Завод “Рапід”.

Телеканал

Компанія «Новини 24 години» зараз не перебуває в процесі припинення. А серед її засновників була фірма «Демосена інвестментс ЛТД», розташована у Лімасолі, на Кіпрі. Вона вклала в статутний фонд «Новини 24 години» – 41 млн гривень.

«Демосена інвестментс ЛТД» є засновником ТОВ «Наша Прага». Діяльність – телевізійне мовлення. Фігурує у звіті політичної партії «Наші».

Кінцева власниця «Нашої Праги» – Ольга Мураєва. В «Нашу Прагу» «Демосена ЛТД» вклала 5 млн гривень. Адреса «Нашої Праги» Жилянська, 101-а, – це адреса телеканалу «НАШ».

І третя фірма, засновником якої є кіпрський офшор, – «Наш 24». У нього «Демосена» вклала понад мільйон гривень. Контролер «Наш 24» – Ольга Мураєва.

21 березня 2019 року РНБО застосувала санкції до засновника «Демосени інвестментс ЛТД». Згідно з кіпрським реєстром, директоркою «Демосени» є така собі Олена Дінтру, а секретар – Зой Іуаной. Це вся наявна у відкритих джерелах інформація. Санкції до засновника «Демосени» діятимуть до березня 22-го року.

За рік після впровадження санкцій фірма «Наш 24» отримала дозвіл на «Устатковання та технічні засоби для виготовлення, використання і транспортування вибухових матеріалів і виробів на їх основі, комплекси для їх переробки та зберігання».

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.