Комерція «Енергоатому»: ціна ремонту у литовців підскочила з 18 до 25 мільйонів євро

ДП «НАЕК «Енергоатом» замовило фірмі «Svertas Group» (Литва) послуги з ремонту і технічного обслуговування техніки на 25,42 млн євро, тобто 979,18 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До літа 2025 року виконають капітальний відновлювальний ремонт статора зав. №17694 турбогенератора типу ТВВ-1000-2МУЗ. Деталі невідомі, бо закупівлю проведено без використання електронної системи  і договір не оприлюднений.

Торік «Хмельницька АЕС» двічі намагалась замовити капітальний відновлювальний ремонт статора для централізованого запасу «Енергоатома».

Перший тендер оголосили в липні. Очікувана сума складала 638,94 млн грн, що дорівнювало 19,71 млн євро. На торги прийшла компанія «GE Power Sp. z o.o.» (Польща) із ціною 574,91 млн грн, або 17,74 млн євро. Але вона була єдиним учасником, тому торги довелось відмінити через нестачу конкурентів.

Другий тендер оголосили в грудні, коли та ж сама гривнева очікувана сума вже дорівнювала 21,52 млн євро. Проте він також був відмінений на тій же підставі.

Оскільки нинішню угоду не оприлюднено, невідомо, чи відрізнялись обсяги робіт торік.

Литовською «Svertas Group» володіють четверо громадян Литви – директор Олексій Ветлугін, Максим Коротаєв, Ігор Пресняков та Денис Лук’янов. Контактною особою фірми у «Прозорро» вказана Наталія Синявська. За даними «Rekvizitai.lt», фірма має статутний капітал 2 896 євро, 69 співробітників та оборот 8,28 млн євро у 2021 році.

За даними ЦВК Литви, у 2015 році Ігор Пресняков пройшов у муніципальну раду міста Висагінас, а його дружина Олена Преснякова працювала у компанії «Nukem Technologies GmbH» (Німеччина). Це одне з дочірніх підприємств «Атомстройекспорту», який входить до складу російського держконцерну «Росатом». У свою чергу «Nukem Technologies GmbH» має підрозділ під назвою «Nukem Technologies Engineering Services GmbH».

Нагадаємо, у 2018 році «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» і «Svertas Group» одна в одної виграли два підряди «Енергоатома» щодо обладнання для ХАЕС на 257,04 млн грн.

Першій компанії замовили установку фрагментації і сортування відходів її виробництва за 145,10 млн грн.

А друга компанія за 111,94 млн грн мала поставити установку вилучення відходів виробництва російської компанії «Атомспецсервіс», яка належить Олександру Міщенку, Володимиру Гермашову і Володимиру Гордієнку.

https://nashigroshi.org/

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.