Двом директоркам шкіл з Якимівки висунули підозру у колабораціонізмі

Поліція оголосила підозри в колабораціонізмі двох колишнім вчителькам зі смт Якимівка Мелітопольського району Запорізької області. Про це редакція 368.media дізналась з текстів підозр Офісу генпрокурора.


Одна із підозрюваних Наталя Шкраміда, з 2007 року працювала заступником директора Якимівської гімназії з навчально-виховної гімназії. В умовах окупації жінка очолила «Акимовскую школу №27». Вважається, що вона діяла з ідеологічних та корисливих мотивів.

У подальшому Шкраміда брала участь у постановочних відеосюжетах і фотозвітах для пропагандистського Telegram-каналі «Типичная Акимовка». Зокрема, 9 липня 2022-го розміщено пост із нагоди шкільного випускного балу. На відео видно, що Шкраміда стоїть на сцені із призначеним окупантами очільником Якимівки Максимом Зубарєвим та з усіма вигукує побажання випускникам.

У Telegram-каналі розміщено інформацію про захід «Мы великая Россия». Шкраміда як учасниця заходу з іншими вчителями стоїть на порозі школи, тримаючи російський прапорець. 6 жовтня освітянка бере участь у святкуванні «Дня вчителя», організованого окупаційною владою. 7 жовтня Шкраміда на сходах будинку культури разом з іншими вигукує привітання з днем народження президента РФ Путіну.

Крім того, в серпні на місцевому каналі «Запорожский вестник» вийшов сюжет, як Шкраміда отримує російські підручники. Вчителька висловлює радість із приводу того, що навчання тепер буде російською мовою.

Інша підозрювана — Наталя Каравічева. На момент вторгнення вона була директором «Якимівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів».

У  Telegram-каналі «Типичная Акимовка» 1 липня 2022-го розміщено пост, як Каравічева дякує окупаційній владі за ремонт у школі. Судячи із фотозвіту, вона також узяла участь у зборі «Мы великая Россия». Каравічева присутня на фото із російськими прапорами і портретом Путіна в кабінеті.

Дії вчительок кваліфікуються як  умисне запровадження громадянином України стандартів освіти країни-агресора (ч.3 ст.111-1 КК).

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.