Суд зняв арешт з Майбаха, Роллс-Ройса, Мерседеса і Ренж Ровера росіянина з Донецька

У відкритих джерелах немає фото Романа Аркалаєва, внесеного в базу “Миротворця

У судовому реєстрі опубліковано судове рішення про зняття арешту з коштовних автомобілів донецько-російського авторитетного бізнесмена Романа Аркалаєва. Він проходив по кримінальній справі 2016 року щодо розкрадань у банківський системі України через австрійський «Meinl Bank». Відповідне рішення 6 липня прийняв суддя Шевченківського районного суду м. Києва Євген Мартинов.

Знято арешт з автомобілів «Maybach 57», 2007 року випуску, «Land Rover Range Rover» 2010 року випуску, «Rolls-Royce Ghost» 2010 року випуску, «Mercedes-Benz S500L 4 Matic» 2014 року випуску. Також знято арешт з квартири та частки Романа Аркалаєва у статутному капіталі ТОВ «Екоойл» у розмірі 154 179 грн (про «Екоойл» див. нижче).

Суддя зняв арешт, який було накладено ще у 2017 році, тому що з того часу власник арештованого майна не набув жодного процесуального статусу у кримінальному провадженні №42016000000001125. Крім того уповноважений слідчий ГСУ СБ України будучи належним чином повідомленим про день та час судового розгляду, в судове засідання не прибув та не надав доказів того, що арешт майна «виправдовує подальше втручання держави у право на мирне володіння належним йому майном».

Кримінальне провадження стосується масштабної фінансової афери 2011-2015 років. Тоді з банківської системи через австрійський «Meinl Bank AG» було виведено 250 мільйонів доларів та 67 мільйонів євро. СБУ вважало, що у схемі були задіяні представники банків «Вернум Банк» «Міський комерційний банк», «Терра Банк», «Дельта Банк», «Банк «Фінанси та Кредит», «Банк «Таврика», ПАТ «Південкомбанк», «Автокразбанк», «Фінростбанк», «Київська Русь», «Банк Кредит Дніпро», «Хрещатик».

Роман Аркалаєв тоді був одним з співвласників «Міського комерційного банку», який у 2014 збанкрутів та був переданий Фонду гарантування вкладів.

Зараз Аркалаєва з великою вірогідністю немає в Україні. За даними російського реєстру, він з 2004 року є власником квартири розміром 200 квадртаних метрів у Москві, в елітному будинку по Можайському шосе, 2. У реєстрі вказано, що він має російський паспорт та індивідувальний податковий номер.

Також за даними російської Федеральної служби судових приставів, Роман Аркалаєв має у Росії якийсь борг у розмірі 1619 рублів.

Нуруліслам Аркаллаєв (праворуч) очолював Федерацію дзюдо України, після зміни влади поступився місцем голові податкової Роману Насірову ( в центрі)

Нагадаємо, Роман Аркалаєв заснував «Екоойл» зі своїм братом Нурулісламом Аркаллаєвим і Сергієм Тронем. Це авторитетні донецькі бізнесмени, та їхня фірма під час правління Януковича стала одним з найбільших постачальників палива для Міноборони та «Укрзалізниці» на суму 2,4 мільярди гривень (при курсі гривні 8).

У 2018 році Тронь та Нуруліслам Аркаллаєв увійшли до наглядової ради СП «УкрТВЗ», спільного підприємства з виробництва ядерного палива для українських АЕС, що супроводжувалося конфліктом з НАЕК «Енергоатом», ініційованою дерпідпідприємством процедурою банкрутства «УкрТВЗ» та журналістськими розслідуваннями щодо російських інтересів у цій справі.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»

Теги: АвтоКорупціяКредити/БанкиРозкішСуди

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.