Бізнес на війні. Офіс президента простив Резніченка і Голика?

9 серпня «Наші гроші» оприлюднили статтю про те, що дніпропетровська фірма за кілька місяців під час вторгнення тишком-нишком отримала 1 мільярд гривень на утримання доріг. На фоні тотальних збитків інших компаній України це була дуже пристойна сума держзамовлень, отриманих  поза «Прозорро».

Достатньо сказати, що розмір виплат «Будінвесту» був у п’ять-десять разів більше від грошей, що отримували відомі з «мирних» часів лідери картелю.

Як свідчить портал «Spending», у день виходу статті проплати цій фірмі зупинились як за помахом чарівної палички. Мабуть фея, що тримала в руках паличку держбюджету, дуже здивувалась таким потокам.

Відлучення від каси протрималось до 16 вересня, коли Держказначейство поновило проплати «Будінвесту». За два тижні фірма отримала 228 млн грн. Так само були розблоковані проплати фірмі «Автомагістраль 2016», яка є постачальником будматеріалів для «Будінвесту». Їй Дніпропетровська ОДА у вересні також заплатила 79 млн грн.

Топ-30 отримувачів грошей на ремонт доріг під час війни

Природа домовленостей щодо поновлення виплат «Будінвесту» наразі невідома. Але як видно з графіка нижче, найбільша дорожня фірма країни «Автомагістраль-південь» не може угнатись за новим фаворитом влади. Колишній лідер картелю хоч і отримує пристойні суми на ремонти доріг у Київській, Львівській, Чернігівській, Одеській областях. Однак все рівно менше ніж «Будінвест інжиніринг» у одній Дніпропетровській області. Не говорячи вже про інших колишніх фаворитів:

Нагадаємо, одним зі співласників фірми є Павло Чухно, директор спортивного клубу «Прометей» братів Дубинських, яких ФБР розшукує за фінансові махінації з нерухомістю у США, але вони переховуються в Україні від американського правосуддя. Другою власницею «Будінвесту» є фітнес-тренерка Яна Хланта.

ТОВ «Будінвест інжиніринг» було засноване у 2015 році, невдовзі після того як Валентин Резніченко вперше став керівником Дніпропетровської ОДА, а його радником став Юрій Голик. Після обрання Зеленського у 2019 Резніченка було звільнено з посади. Однак невдовзі Голик став консультантом «Великого будівництва», і Резніченка повернули у губернаторське крісло.

Саме у моменти кар’єрних злетів Голика-Резніченка «Будінвест інжиніринг» отримував найбільші підряди від Дніпропетровської ОДА та Укравтодору. Зрештою фірма стала настільки великою, що увійшла в десятку найбільших шляховиків України у 2021 році. При цьому фірма через мережу «прокладок» отримувала будматеріали по завищеним цінам (докладніше про схему тут).

Загалом з 2017 року «Будінвест інжиніринг» отримав підряди на 20 млрд грн.

Відмітимо ще один нюанс у цій історії – баскетбольний.

Брати Дубинські заробили достатньо грошей, щоб вибудовувати репутацію спортивних меценатів. Їхній клуб «Прометей» під керівництвом співзасновника «Будінвест інжинірингу» Павла Чухна має однойменну баскетбольну команду. «Прометей» в останні роки став буквально гегемоном в українському баскетболі.

Як каже Генеральний секретар Федерації баскетболу України Володимир Драбіковський, організація прийняла рішення про підвищення внеску за право виступу в українській Суперлізі до 4,5 млн грн. І при цьому зрозуміло, що у «Прометею» гроші є:

«За три роки «Прометей» так і не зробив свою спортивну школу. Спочатку вони грали у другому дивізіоні, потім, коли потрапили до Суперліги, вони просто зібрали найкращих молодих гравців з усієї країни, запропонували їм високу зарплатню та створили другу команду. Дитячих команд за це час у них не з’явилося. Зараз ми акцентуємо, всі клуби Суперліги повинні показати контракти своїх гравців. Тоді точно знатимемо які вони зарплати отримують. Але судячи з ростера, безумовно, він у десятки разів вищий, ніж в інших клубів».

Однак Дубінський відмовився платити такі гроші (ось його пояснення у великому інтерв’ю). При чому конфлікт розгортався у вересні, коли у «Будінвест інжинірингу» і виник касовий розрив у стосунках з держбюджетом.

Перчинки додає той факт, що президент ФБУ Михайло Бродський був бізнес-партнером Дубинських. Його родинна фірма «Денді-інвест» до середини 2021 року мала частку у ТОВ «Криничанський асфальтобетонний комбінат», з якого і постачався асфальт на «Будінвест інжиніринг». Однак саме тоді коли на «Будінвест» посипались мільярдні замовлення, Бродські вийшли з числа власників асфальтного заводу, а Олена Чухно збільшила свою частку.

Відтак можна сказати, що бажання Бродського отримати від «Прометею» більше мільйонів на Федерацію баскетболу України грунтується на достеменних даних про кількість мільярдів у Дубинського. І конфлікт між колишніми бізнес-партнерами теж виглядає логічним…

Юрій Ніколов, «Наші гроші»

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.