Головою Нацбанку стане партнер ̶к̶у̶м̶ Єрмака замість Шевченка, якого досі не арештували по справі НАБУ (додано)

Кирило Шевченко поступиться кріслом в Нацбанку Андрію Пишному, якого Андрій Єрмак пролобіював перед Володимиром Зеленським

(додано коментар Андрія Пишного)

Кирило Шевченко буде звільнений з посади керівника Нацбанку України, а його місце займе Андрій Пишний – кум голови Офісу президента Андрія Єрмака. Про це написала Юлія Самаєва у «Дзеркалі тижня».

Кирило Шевченко фігурував у кримінальному провадженні НАБУ ще на момент призначення головою Нацбанку у липні 2020 року. Президент Володимир Зеленський знав про це, але все рівно призначив фігуранта. Справа стосувалась виводу грошей з «Укргазбанку» на ФОПів-посередників.

«Через два роки і три місяці цю ж справу президент використав для того, щоб дотиснути остаточно і запропонувати Шевченкові піти з посади раніше вручення йому підозри, аби вберегти від непотрібних скандалів Нацбанк», – відмічає видання.

З початку вторгнення Шевченко знаходився в Україні зрідка. Президенту показували СБУшні фотографії, де голова НБУ нібито займається будівництвом котеджного містечка в Греції. І оскільки вплив Шефіра, який привів Шевченка на Банкову, зменшився, його відставка назріла. Здоров’я дійсно підводить, а з новим очільником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександром Клименком домовитись не вдалось.

Новим керівником Нацбанку стане Андрій Пишний, якого видання називає кумом Андрія Єрмака. Після публікації Андрій Пишний у коментарі Дзеркалу тижня сказав, що кумівство з Андрієм Єрмаком — це не правда, а лише кулуарна легенда.

Представник «Народного фронту» з 2014-го по 2020-й керував «Ощадбанком». Останнім часом фігурував лише у комісії Єрмака-Макфола.

«Дзеркало тижня» відмічає, що Шевченко не прогинався під вимоги Офісу президента щодо неконтрольованої емісії гривні:

«Згадайте усі ці, курям на сміх, іпотеки від ОП і доступні кредити, кредити фермерам, постраждалим від посухи, бізнесменам, під 5–7%, ні, краще під 0%. Кредит під 0% — це вже не кредит, однак їх не зупинити, стільки ще ідей креативних».

Натомість Пишного вважають занадто слухняним до бажань Офісу президента.

«Проте, м’яко кажучи, нині не найкращий час для таких забав, бо неконтрольована емісія, якої ОП вимагав ще від Смолія, вже з нами. Тут і інфляція, яка до кінця року буде всі 35%, і падіння ВВП, і криза на ринку праці, і дірка в бюджеті наступного року у 1,5 трлн грн. Уже зрозуміло, що доведеться докласти чимало зусиль, аби втримати економіку від катастрофи. В таких умовах незалежний голова НБУ, який стримував би і фільтрував би бодай частково суперкреативні рішення з офісу, — на вагу золота. Сподіваємося, наших золото-валютних резервів вистачить», – вказує «Дзеркало тижня».

Про позитивні та негативні результати роботи Шевченка у Нацбанку та Пишного в Ощадбанку див статтю «Кому кортить у головні банкіри»

Від «Наших грошей»

Андрій Єрмак і Андрій Пишний також багато років були співзасновниками громадської організації «Відчуй», яка займається допомогою та соціальною адаптацією людей з порушеннями слуху. Зараз на сайті організації вказано, що її засновниками є сам Пишний та його дружина Людмила. Однак у «Youcontrol» є дані, що Єрмак входить до засновників ГО. Разом з ним співзасновницею є Ольга Кудіненко, нині відома як засновниця фонду “Таблеточки”.

Теги: КорупціяЛюстраціяНАБУНацбанк

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.