В Україні з січня як корова язиком злизала майже $6 млрд золотовалютних резервів

В Україні з початку січня 	«розтанули» близько $6 млрд золотовалютних резервів

Фото: depositphotos.com

Що сталося. Якщо на 1 січня 2022 року обсяг золотовалютних резервів України становив $29,1 млрд, то до 1 червня резерви «схудли» приблизно до $23,6 млрд.

Джерело. Про це зазначається у матеріалі Mind «Вільне плавання: навіщо Нацбанк підняв облікову ставку у 2,5 раза».

Деталі. З приводу того, як швидко тануть золотовалютні резерви, почав турбуватися Національний банк (НБУ) і це послужило однією з причин рішення щодо підвищення облікової ставки до 25%.

У зв’язку з тим, що девальваційні настрої як громадян, так і бізнесу, вкрай нестабільні через розвиток ситуації на фронті, інтервенції НБУ з продажу валюти в середньому за місяць зросли з $2 млрд у березні–квітні до $3,4 млрд у травні – тобто більш ніж у півтора раза.

«Також у травні збільшилася різниця між курсом готівкового ринку та офіційним, що посилило негативний ефект для економіки», – уточнює НБУ у своєму повідомленні.

Крім того, зберігаються високі темпи зростання споживчих цін. У квітні інфляція становила 16,4% у річному вимірі, а порівняно з березнем 2022 року ціни зросли на 3,1%. За попередніми оцінками Нацбанку, у травні інфляція продовжила збільшувати свою швидкість.

Хоча НБУ заспокоює, що ціни могли злетіти ще сильніше. Їх стримує той факт, що у відносно «спокійних» регіонах України поступово відновлюється економічна активність та налагоджує свою роботу бізнес. Наприклад, за даними Європейської Бізнес Асоціації (EBA), серед малих підприємств кількість неробочих компаній у квітні проти березня скоротилася майже втричі – з 73 до 26%.

Бекграунд. Нагадаємо: 2 червня правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку на 1500 базисних пунктів – до 25% річних із попередніх 10%. У підсумку облікова ставка досягла найвищого значення після серпня 2015 року, коли вона була на рівні 30%. 

https://mind.ua/

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.