Хто радить голові Запорізької ОДА

Посада очільника міста чи області передбачає вирішення щодня безлічі різнопрофільних проблем. Найбільший тягар розподілення цих обов’язків лягає на їхніх заступників. Вони беруть на себе контроль та втілення задумів керівників, бюрократичну підготовчу паперову та погоджувальну усну роботу. Але не менш важливою (та зазвичай менш публічною) є робота ще однієї групи наближених до голів осіб – групи помічників та радників. Тож ми вирішили про них розповісти.

ЩО РОБЛЯТЬ РАДНИКИ І ПОМІЧНИКИ

Загалом функціональне призначення помічників – це перебирання на себе залишку роботи, з якою заступники не встигають чи не можуть впоратись. Або ж помічникам відводять специфічні точкові завдання, які заступникам довірити не можуть. Здебільшого це приземлена, прикладна робота організаційного характеру (аналіз документів, підготовка зустрічей тощо).

СТАРУХ-

Олександр Старух

Водночас радникам відводиться консультативна роль. Вони мають допомагати голові продукувати більш ефективні рішення, які він через брак досвіду у певній сфері життя міста чи області самостійно ухвалити не може. Це може виражатися, зокрема, у підготовці пропозицій щодо дій виконавчих органів влади, внесення доповнень до проєктів рішень, цільових програм, розробка прогнозів, рекомендацій, проведення моніторингу рішень підзвітних органів влади на їх доцільність та законність.

Втім на практиці це розподілення доволі умовне і більшу вагу у роботі радника чи помічника грає не назва його посади, а неформальна роль, якою його наділяє міський голова чи голова ОДА. 

Як помічники так і радники можуть спілкуватися з різними групами впливу та зацікавленими особами для донесення точки зору голови ОДА. Виступати контактерами чи посередниками між владою та громадянами у вирішенні певних питань. Маркером статусу та наявності більшого спектру неформальних повноважень помічника чи радника може виступати те, чи є оплачуваною його робота.

Далі перейдемо до конкретних прізвищ з допоміжного оточення голови Запорізької ОДА Олександра Старуха. 

ХТО ДОПОМАГАЄ ЗА ГРОШІ

Олександр Старух став керівником Запорізької області на початку цього року, але досвід керування областю вже мав. Минула його каденція головування в ОДА припала на період 2008-2010 років. Його звільнили після приходу до влади Президента України Віктора Януковича. 

ПИРОГОВА

Ірина Пірогова та Сергій Биков

Загалом до цього часу Олександр Старух встиг попрацювати в Інституті української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, Запорізькому національному університеті, Секретаріаті Президента України. Торік він був депутатом Запорізької облради від партії “Батьківщина”. 

Близькою до Олександра Старуха по партійній лінії наразі є начальниця патронатної служби Запорізької ОДА Тетяна Тісен. Минулого місяця вона отримала за свою роботу 15 633 гривень.

Торік Тісен балотувалася до Запорізької облради від партії “За майбутнє” і тоді зазначала, що працює директоркою з персоналу СП “Інтрейд”. Цим підприємством співволодіє родина Геннадія Фуксащо нині є депутатом облради від вказаної партії. Проте за минулої каденції ради Фукс разом зі Старухом були депутатами від “Батьківщини”. 

ЗАПОРОЖЬЕ СПИСОК СОВЕТНИКОВ ОГА

Окрім Тетяни Тісен оплачуваними помічниками та радниками голови ОДА на початок червня були: Олександр Власюк (12 384 грн/міс), Лєван Шишинашвілі (10 582 грн), Сергій Нестуля (9654 грн), Вікторія Зіброва та Надія Кінаш (9334 грн), Катерина Іванус (8127 грн), Єгор Корнієнко, Григорій Шевченко та Ірина Руденко (8059 грн), а також Володимир Москаленко (6802 грн) та Сергій Биков (6112 грн).

Із партією “Батьківщина” з цього переліку пов’язані іще двоє. Зокрема, помічники голови ОДА Володимир Москаленко та Сергій Биков.

Володимир Москаленко був депутатом від вказаної політсили у Запорізькій міськраді минулого скликання. Він був учасником бойових дій на Донеччині, а працює журналістом запорізької газети «МИГ». Олександр Старух відвів Володимирові Москаленку займатися питаннями військовослужбовців.

Сергій Биков у 2015 році балотувався до Запорізької міськради від “Батьківщини”, проте не пройшов. Надалі був помічником депутатів облради від цієї партії Геннадія Фукса та безпосередньо Олександра Старуха. Про Бикова відомо, що він керує ГО “Правова країна”.

До списку помічниць голови ОДА увійшли Вікторія Зіброва та Надія Кінаш.

Вікторія Зіброва на минулих місцевих виборах безуспішно балотувалася до Запорізької районної ради від партії “За майбутнє”, а перед цим шукала роботу офіс-менеджером. Своїм досвідом тоді вказувала роботу у політичному штабі. Надія Кінаш на початку вже цього року розміщувала резюме, у якому досвідом вказувала роботу логістом, перекладачем та офіціантом.

Оплачуваними радниками Олександра Старуха значаться Катерина Іванус та Лєван ШишинашвіліІванус володіє рекламним агентством “Пріора” і вказує про себе, що допомагає голові ОДА з питаннями інформаційної політики. Шишинашвілі минулого року був директором департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА, проте навесні звільнився.

Опинився серед радників голови області й Олександр Власюк. Він відомий тим, що до весни цього року працював начальником Управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку Запорізької міської ради. А до цього очолював запорізьке ДАІ. 

Крім нього радниками голови ОДА значаться маловідомі Григорій Шевченко, Ірина Руденко, Сергій Нестуля та Єгор Корнієнко. Про останнього лише згадується, що він є співзасновником ГО “Центр профайлінгу та медіації”. Втім, цього року Корнієнко подавав декларацію кандидата на посаду заступника Олександра Старуха. У документі зазначив, що торік мав близько 1000 гривень доходу і 172 тисячі доларів заощаджень.

ПОЗАШТАТНІ РАДНИКИ

Не менш цікавим є список позаштатних радників голови ОДА. Серед них особливу увагу привертає Юрій Ружин, який офіційно є радником Старуха з питань патріотичного виховання молоді та спорту.

РУЖИН

Юрій Ружин

Ружин на нещодавніх місцевих виборах балотувався на міського голову Запоріжжя від “Радикальної партії Олега Ляшка”. Від цієї ж партії у 2015 році обирався депутатом Запорізької облради, а ще раніше був помічником нардепів, зокрема від “Батьківщини”. 

Сам він володіє комплексом “Кінний театр” на Хортиці та розважальним комплексом “Мануфактура Розенталь”. В одному з інтерв’ю також розповідав, що запорізький інформаційно-аналітичний сайт “Вмєстє” також “входить у орбіту наших підприємств”.

У ЗМІ повідомлялося, що Юрій Ружин на посаді радника голови ОДА буде допомагати порадами щодо заповідника “Хортиця” та у сфері медицини. Водночас фірми, пов’язані з Юрієм Ружиним, нещодавно отримали підряд на благоустрій майдану “Козацьке коло” на Хортиці за 5,6 мільйона гривень, а також на реконструкцію приміщень під обласний морг за 40 мільйонів гривень.

ЗАПОРОЖЬЕ СПИСОК ВНЕШ СОВЕТНИКОВ ОГА

Стосовно питань економічного розвитку області голову ОДА консультує Євген Карташов. Карташов неодноразово був головою ОДА, а також міським головою Запоріжжя у 2003-2010 роках. Окрім того, 2012 року він обирався нардепом від “Партії регіонів”.

З гуманітарних питань своїми порадами голові області допомагає Олександр Свистун. Він минулого року стажувався на заступника голови ОДА Віталія Боговіна. Тоді опікувався питаннями агропромислового розвитку та захисту навколишнього середовища, освіти, культури, туризму, спорту. Ще раніше був позаштатним радником іншого голови ОДА – Костянтина Бриля.

З питань молоді та спорту Олександр Старух отримує поради від Антона Кручиніна. На початку цього року Кручинін керував ТОВ “Укрспецфарм”, основним видом діяльності якого є виробництво фармацевтичних препаратів.  

З суспільно-політичними питаннями та комунікацією з громадськістю очільнику ОДА допомагає Олександр Зубченко. Він більше 10 років пропрацював заступником директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА. Нині є керівником запорізької обласної громадської організації “Південноукраїнський гуманітарний альянс”. 

З питань дорожнього будівництва голові області радить Олександр Зуєв. Особа з його ПІБ вказувалася заступником директора з будівництва у ТОВ “Запоріжспецбуд”, а також власником ПП “Стимул буд”. Останнє підприємство отримало підрядів у Запорізькій області на 450 тисяч гривень. Раніше Зуєв тривалий час працював інженером з нагляду за будівництвом у ПАТ “Запоріжсталь”.

Також безкоштовно радить голові ОДА Тетяна Голованова. Вона консультує Олександра Старуха з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та з питань запобігання насильству за ознакою статі. Тетяна Голованова – викладачка Запорізького національного університету, зокрема кафедри педагогіки та психології освітньої діяльності. Була радницею з гендерних питань голови ОДА у 2015-2019 роках.

Наостанок зазначимо, що склад радників і помічників голови ОДА часто змінюється. Наприклад, його колишній радник Руслан Шиханов – тепер офіційно заступник Старуха, а ще одна його радниця Ірина Пірогова цьогоріч планувала перейти працювати у департамент екології.

Олег Шемчук,
“Запорізький проєкт розслідувань”

https://zr.zp.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.