Чому суд виправдав керівника Запорізького обленерго?

Виконуючого обов’язки  генерального директора ПАТ «Запоріжжяобленерго» не можна притягнути  до адміністративної відповідальності, бо в його діях відсутні подія і склад адміністративного правопорушення. Таке рішення прийняв  Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя при розгляді протоколу фіскалів, повідомляють «Українські відомості» з посиланням на ЕДРСР.

Як заявив у судовому засідання представник виконуючого обов’язки  гендиректора,  адвокат Седляров В.С., до посадових обов`язків підзахисного  не належить обов`язок щодо забезпечення своєчасного нарахування та сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), на підтвердження чого надав суду наказ ПАТ «Запоріжжяобленерго» №305-од від 17.07.2019 «Про розподіл обов`язків» та вказав, що несвоєчасна сплата до бюджету податкових зобов`язань є наслідком дії об`єктивних обставин, які знаходились поза межами впливу ПАТ «Запоріжжяобленерго».

А саме: до 01.01.2019р. основними видами діяльності ПАТ «Запоріжжяобленерго» були постачання електричної енергії за регульованим тарифом та передача електричної енергії місцевими (локальними) електромережами на території Запорізької області.

Весь обсяг електроенергії для її передачі (розподілу) та постачання споживачам (суб`єктам господарювання та населенню) ПАТ «Запоріжжяобленерго» купувало у єдиного в України оптового постачальника електричної енергії  — Державного підприємства «Енергоринок».

ПАТ «ЗОЕ» використовує у своїй діяльності поточні рахунки та рахунки із спеціальним режимом використання. При цьому, використовувати кошти для здійснення платежів, не пов`язаних із оплатою електричної енергії, зокрема, для сплати податків та зборів, ПАТ «ЗОЕ» може виключно з поточних рахунків, основним джерелом поповнення якого є надходження коштів за алгоритмом розподілу з рахунків із спеціальним режимом використання.

Отже, ПАТ «ЗОЕ» не може впливати ні на перерахування коштів та їх обсяг,  ні на встановлення алгоритму, оскільки перерахування коштів здійснюється виключно на підставі алгоритму, встановленого Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП), і лише алгоритмом визначається частка, яка перераховується на поточні рахунки ПАТ «ЗОЕ» з рахунків із спеціальним режимом використання.

За період часу з жовтня 2016 року по квітень 2019 року у ПАТ «Запоріжжяобленерго» існувала критична ситуація з невиплатою заробітної плати працівникам підприємства, яка була спричинена застосуванням до Позивача з боку Державного регулятора — Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) в періоди часу з лютого 2015 р. по грудень 2016 р.. з липня 2017 р. по червень 2018 р.. вересні та грудні 2018 р. фактично нульового нормативу (алгоритму) відрахування коштів на поточні рахунки ПАТ «Запоріжжяобленерго» з його розподільчого рахунку в уповноваженому банку (АТ «Ощадбанк України»), виключно на який, відповідно до статті 15і Закону України «Про електроенергетику», споживачі сплачували кошти за поставлену їм електричну енергію.

Зазначені обставини фактично призвели до того, що ПАТ «Запоріжжяобленерго» у вказані періоди практично не отримувало на свої поточні рахунки кошти в обсязі, необхідному для сплати податків, єдиного соціального внеску, виплати заробітної плати, витрат на здійснення господарської діяльності.

Так, за періоди з червня 2017 р. по березень 2019 р.. внаслідок регуляторних дій НКРЕКП, суми заборгованості ПАТ «Запоріжжяобленерго» по виплаті заробітної плати перед найманими працівниками становили від 40,7 млн.грн. до 351 млн.грн. (з урахуванням нарахованих на зарплату податків), що підтверджується відповідними довідками.

Внаслідок існування у ПАТ «Запоріжжяобленерго» критичної ситуації з невиплатою заробітної плати працівникам підприємства, яка фактично мала місце з жовтня 2016 року, з цього приводу в період з березня 2017 року по квітень 2019 року тривав колективний трудовий спір між найманими працівниками ПАТ «Запоріжжяобленерго» та роботодавцем ПАТ «Запоріжжяобленерго», що підтверджується розпорядженнями Національної служби посередництва та примирення № 077-р від 27.03.2017 р., № 178-р від 12.04.2019 р.

Враховуючи викладене, ПАТ «Запоріжжяобленерго» не мало об`єктивної можливості та правових підстав своєчасно сплатити грошові зобов`язання з податку на додану вартість за наявності заборгованості по виплаті заробітної плати перед найманими працівниками на суму від 40,7 млн. грн. до 351 млн. грн. оскільки відповідно до вищенаведених приписів законодавства України сплата податкових платежів може здійснюватися лише після погашення у повному обсязі існуючої заборгованості по виплаті заробітної плати.

Отже, в діях виконуючого обов’язки  гендиректора відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого диспозицією ст. 163-2 КУпАП, а саме відсутня  вина в несвоєчасному поданні платіжних доручень на сплату податку на додану вартість, в зв`язку з чим відсутні правові підстави для притягнення його до адміністративної відповідальності.

http://ukrvedomosti.com.ua/

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.