Неначе сонні мухи. Як на Запоріжжі розслідують самозахват землі і «самострой» на березі Дніпра

Днями Хортицький районний суд міста Запорожжя відмовив слідчій Запорізького районного відділу поліції  Катерині Чижовій у продовженні строку досудового розслідування по справі про самовільне  заняття земельної ділянки та самовільне будівництво на березі річки Дніпро, повідомляють «Українські відомості» з посиланням на ЕДРСР

Як встановлено, у  Запоріжжі, на території садівничого кооперативу «Зелений гай», у безпосередній близькості до р. Дніпро, розпочато будівництво об`єкту нерухомості, при тому, що земельна ділянка, на якій здійснюється будівництво, належить територіальній громаді м. Запоріжжя.

Вказане повідомлення зареєстроване в ЄРДР 05 червня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника.

11 серпня 2020 року прокурором Запорізької місцевої прокуратури №3 Сачавою О. було винесено постанову про зміну правової кваліфікації кримінального провадження, згідно якої було змінено кваліфікацію із ст. 356 КК України на ч.4 ст. 1971 КК України: самовільне заняття земельної ділянки та самовільне будівництво. Під час досудового розслідування допитано в якості свідка директора ОСК «Зелений гай», а також свідка, 16.10.2020 року ( через 5 місяців!)  проведено огляд місця події, та надані доручення оперативним підрозділам.

09 березня 2021 року, через  рік і 10 місяців розслідування, слідча звертається до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Сачавою О., про продовження на 6 місяців строку досудового розслідування кримінального провадження, який закінчується 05 березня 2021 року,

Слідча та прокурор посилаються   на необхідність проведення ряду оперативних, слідчих дій, що надасть можливість встановити особу зловмисника. За рік и 10 місяців розслідування особу зловмисника слідчий з прокурором так і не встановили

Клопотання датоване 04 березня 2021 року, однак згідно супровідного листу та поштового конверту, направлено до суду 05 березня 2021 року. Доставлено до суду поштою 09 березня 2021 року.

Що робить суд? Він керується законом. Положеннями ч.1ст.219 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить, зокрема, у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості — дванадцять місяців.

Частиною другою цієї статті передбачено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 2951 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як вказує абз.1 ч.5 ст. 294 КПК України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

За кримінальним провадженням, внесеним до ЄДРД 05 червня 2019 року за №42019081050000107 за ч.4 ст. 1971 КК України, ухвалою слідчого судді строк досудового розслідування вже було продовжено до 05 березня 2021 року.

І ще. Згідно абз.2 ч.5 ст. 294 КПК України строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Таким чином, слідчим порушено строк подання клопотання, та оскільки на момент надходження клопотання до суду 09 березня 2021 року, строк досудового розслідування вже закінчився, він не може бути продовжений.

Зважаючи на викладене, суд відмовив в задоволенні клопотання слідчій Чижовій та прокурору Сачаві. Ухвала оскарженню не підлягає.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.