Суд закрив справу конвертцентру екс-податківців у Запоріжжі, звинувачуваних у збитках на 12 мільйонів

Фото ВВП

Жовтневий райсуд Запоріжжя ухвалою від 27 листопада закрив провадження у частині фіктивного підприємництва низкою колишніх силовиків – через вилучення Верховною Радою з кодексів відповідної статті. Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя».

Згідно з матеріалами справи, Віталій Каратєєв (колишній працівник силових органів «з великим досвідом у сфері боротьби з економічними злочинами»), Інна Ісаєва (мала досвід роботи у сфері підприємницької діяльності) та Євген Васько (працював у податковій) змовилися з двома амністованими особами для провадження фіктивного підприємництва та подачі підроблених документів у державні органи. Потім через збільшення документів, які необхідно було підроблювати, до них приєдналася ще одна невказана особа – яка на той час працювала у податковій.

Злочинна група у 2004 р. придбала ТОВ «Траверс 2004», а у 2009 р. створила ТОВ «Елерон 88». Надалі гроші фірм перераховували на підконтрольні ФОП, а потім знімали кошти у касі банку, таким чином переводячи у готівку. Робили вони це за підробленими документами, відповідно до яких, нібито проводили господарську діяльність. Ці документи вони потім надавали контрольним органам.

Насправді ж підконтрольні їм підприємства не мали прибуткових документів, працівників, складів та сховищ для зберігання обладнання, товарів. Також у них були завеликі обороти грошових коштів як для новостворених підприємств; існувала розбіжність юридичних адрес з фактичним місцезнаходженням підприємств; грошовий оборот не відповідав розмірами сплачених податків.

Окрім цього, злочинна група переводила гроші в готівку, залишаючи від 3 до 7 % собі за надані «послуги». Для ускладнення перевірки з боку силовиків вони визначили основною метою діяльності підконтрольних їм підприємств – реалізація товарів та надання послуг. Для часткового відведення підозр учасники групи зводили незаконні дії на ФОПи, бо знали, що ФОП не є суб’єктом кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво.

Таким чином впродовж 2004-2010 рр. група завдала державі збитків на 12,1 млн грн.

З огляду на це, силовики у 2013 р. відкрили кримінальне провадження №12013080000000084 за ст. 205, ст. 366, ст. 358 кримінального кодексу (фіктивне підприємництво, службове підроблення, підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут чи використання) та згодом прокуратура звернулася до суду з відповідним обвинувальним актом.

Вже у суді захисники клопотали про закриття провадження у частині фіктивного підприємництва, оскільки Верховна Рада у вересні 2019 р. декриміналізувала цей злочин (виключила із кодексів цю статтю: Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес»). Суд це клопотання задовольнив.

Журналісти зазначають, що податківець, який входив в цю злочинну групу, за допомогою свого службового становища відстежував проведення планових та позапланових перевірок на підконтрольних групі підприємствах. Також складав необхідні для прикриття незаконної діяльності документи.

ТОВ «Траверс 2004» з 2014 року припинене, власником вказується Віталій Каратєєв.

ТОВ «Елерон 88» належить Євгену Ваську та Віталію Каратєєву.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.