«Як формуються тарифи, як формується ціна газу для України. Я хочу, щоб вся Україна це знала…»

Бондар Віктор, співголова групи «Партії «Відродження»: -Я думаю, найбільш значуще і болючіше питання для всієї України і українців – це підняття тарифів. Ми неодноразово про це говорили, і я все ж таки хочу, щоб ми повернулися до цього питання, і вимагаю поставити на голосування проект постанови, який підписали шість глав фракцій і груп про те, щоб зупинити зростання тарифів і провести аудит енерготарифів, які сьогодні існують.

 Більше того, я хочу озвучити деякі цифри, які, я думаю, для багатьох будуть вражаючі, це цифри, які надали експерти за останній тиждень. Ми уважно передивлялися всю ситуацію, звідки, як формуються тарифи, як  формується ціна газу для України. І я хочу, щоб вся Україна це знала.

Я тепер після отримання цих цифр, не дивуюсь, чому місяць не допускають до перевірки нашої Рахункової палати «Нафтогазу України», бо ті цифри, які я буду називати, вони, я думаю, для багатьох українців дадуть велике уявлення, що насправді відбувається, який рівень, масштаб корупції, процвітання в цих державних установах.

Так от, я хочу сказати, що якщо подивитися за останні роки, прибуток «Нафтогазу України» складає в 2017 році 39 мільярдів гривень. Це майже півтора мільярда доларів. Якщо порівняти, то «Газпром» російський показав  за той самий період прибуток майже 1,6 мільярда доларів – це практично сукупні цифри, вони співпадають.

«Укргазвидобування» показав прибуток майже 30 з половиною мільярда гривень – це мільярд 100 мільйонів доларів. Тобто разом вони нам показують 2 мільярди 600 мільйонів доларів прибутку. Якщо порахувати ще «Укртрансгаз», газотранспортну систему, це ще 3 мільярди доларів прибутку, які отримує Україна з нафтогазового комплексу.

Але є цифри й більш вражаючі. Ми хочемо підняти питання, чому у нас не допускають Рахункову палату до перевірки. Коли ми почали розбиратися, як формується ціна на європейський газ, то з’ясувалося, що за 2017 рік поставки газу в Україну здійснює вже 80 компаній-посередників, які поставили майже 14 мільярдів кубів газу, збільшили обсяги поставок на 27 відсотків і постачають нам сьогодні газ за ціною від 300 до 500 доларів за тисячу кубометрів.

Коли ми почали аналізувати вартість газу і звідки він береться, то з’ясувалося, що газ фактично заходить в Україну з газорозподільчої станції Вельке Капушани на словацько-українському кордоні. Коли починаєш робити перевірки, з експертами говориш, то з’ясовується, і я хочу, щоб Рахункова палата перевірила це, підтвердила або спростувала, що з’ясовується, що фактично весь цей газ, він купується в європейських посередників, але цей газ, який країна виробництва Росія.

І фактично ми маємо сьогодні російський газ, за який додатково сплачуємо транзитні кошти через Україну, і на якому, як ми порахували і дали експерти висновок, посередники європейські заробляють від 2 мільярдів 100 мільйонів доларів до 3 мільярдів 200 мільйонів доларів за рік. Фактично, якщо сплюсувати всі цифрі, прибуток «Нафтогазу» – півтора мільярда доларів, прибуток «Укргазвидобування» – мільярд 100 мільйонів доларів, посередники європейські, які заробляють на газі, на поставку в Україну майже 3 мільярди доларів – це все сукупно складає майже 6 мільярдів доларів,  170 мільярдів гривень, плюс порахувати прибуток Української газотранспортного системи – це ще 80 мільярдів гривень, майже 3 мільярди доларів.

Таким чином, 250 мільярдів гривень сьогодні – це прибуток трьох державних компаній, які отримують разом з посередниками так званими європейськими, які викачують кошти з українців, української промисловості, а фактично це четверта частина бюджету України.

То в нас виникає питання: чого не допускають Рахункову палату до перевірки цих фактів? Яким чином ці «діячі видатні» державних підприємств нарахували собі шалені премії мільярдні, а тепер ми розуміємо за що їм дають ці премії – щоб вони скривали ці факти від України і українців, щоб вони дали пояснення, що це за 80 посередників, які працювали з європейської сторони сьогодні з Україною, з «Нафтогазом України», звідки вони з’явилися, як з ними підписувалися контракти і чому контракти, ціна на газ така диференційована: від 300 доларів за тисячу кубометрів до 500. І от на ці всі питання має дати відповідь Рахункова палата.

Дивує, чому мовчить уряд, не звертає на це увагу, і дивує, чому ми, Андрію Володимировичу, не ставимо проект постанови на голосування. Він дасть можливість зупинити ці грабіжницькі тарифи і провести аудит енерготарифів і собівартості газу. Тому ми вимагаємо це поставити…

ПАРУБІЙ А.В. (обриває виступаючого): Дякую вам. (І відключає Бондару мікрофон)

(СТЕНОГРАМА засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України 17 грудня 2018 року)

Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.