Нацполіція викрила на Запоріжжі та Житомирщині злочинні групи, що експлуатували інвалідів

Департамент комунікації Національної поліції України зауважив, що в обох випадках керівники установ для осіб з інвалідністю разом зі своїми спільниками укладали з третіми особами угоди про трудову експлуатацію вихованців. Працівники закладів отримували фінансову та іншу матеріальну винагороду за те, що потерпілі виконували господарські та сільськогосподарські роботи. Підозрюваних затримано, повідомив начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (ДБЗПТЛ) Нацполіції Артем Крищенко.

Зі слів посадовця, на Житомирщині співробітники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, припинили трудову експлуатацію вихованців дитячого будинку-інтернату, а на Запоріжжі – осіб, поміщених до будинку інвалідів.

Очільник Департаменту додав, що за це працівники закладу отримували гроші для власного збагачення: «На Житомирщині директор дитячого будинку-інтернату спільно з вихователем цього закладу, який є його зятем, а також з іншими особами, використовуючи уразливий стан вихованців, передавали їх третім особам для виконання праці різного роду. Потерпілих використовували для перенесення порубаних дров та прибирання побутового сміття, перенесення мішків з будівельними матеріалами, старих меблів, реалізації продукції на ринку».

Більше 10 фактів трудової експлуатації вихованців цього будинку-інтернату задокументували поліцейські. Жертвами зловмисників стали більше 10 осіб з інвалідністю, віком 25-30 років.

68-річного директора і його зятя затримано, їм повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України. Затриманим обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Поліцейські під час санкціонованих обшуків вилучили речові докази. Встановлюють всіх замовників «послуг» від працівників інтернату.

А.Крищенко розповів: на Запоріжжі викрито злочинну діяльність директора одного з будинків інвалідів та його підлеглих. Упродовж тривалого часу посадовці використовували фізичну працю підопічних закладу. Використовуючи уразливий стан, під виглядом «трудової реабілітації», зловмисники систематично залучали потерпілих до різних робіт.

Йдеться про сільськогосподарські, будівельні та інші важкі роботи, під час яких не враховувалися вік, психологічний та фізичний стан здоров’я підопічних закладу. І зловмисники отримували за це грошові кошти.

Задокументовано щонайменше п’ять фактів трудової експлуатації, жертвами якої стали підопічні будинку інвалідів, віком 35-50 років.

Усіх підозрюваних затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України. Одному з підозрюваних обрали запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави у розмірі 500 тисяч гривень. Питання про обрання запобіжного заходу вирішується і щодо інших затриманих.

У Департаменті комунікації Національної поліції України наголосили: зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до дванадцяти років.  Триває досудове розслідування.

http://ukrainepravo.com/

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.