КАК РАЗБАЗАРИЛИ ЗЕМЛЮ БЕРДЯНСКОГО РАЙОНА. Выступление нардепа Зубчевского на сессии Верховной Рады. Цитатник «Украинских ведомостей»»

-Зубчевський, фракція комуністів. Шановні колеги, шановні виборці, до мене, як до народного депутата України звернулися мешканці сіл Новопетрівка та Старопетрівка Бердянського району Запорізької області за захистом своїх прав. У своїх зверненнях громадяни посилаються на порушення їх прав на володіння та користування землею з боку чиновників Міністерства оборони України та підлеглих їй організацій, яке здійснюється за підтримки військової прокуратури запорізького гарнізону.

Дана конфліктна ситуація між громадянами та чиновниками досягла вже такої напруги, що найближчим часом може призвести до масових заворушень у вище згаданих населених пунктах та матиме великий суспільний резонанс.

Ще в радянські часи при створенні полігону для військової частини «А-4322» було вилучено близько 3 тисяч гектарів земель колгоспу «Росія», розташованого у селі Новопетрівка Бердянського району.

За роки незалежності земля колишнього колгоспу була розпайована між колгоспниками, через здійснення раніше вилучених колгоспних земель для військового полігону пай склав лише близько 4,5 гектарів, тоді як інших сільських територіях Бердянського району — від 8 до 15.

Протягом дев’яностих-двохтисячних років за участю чиновників Міністерства оборони України відбулося розкрадання майна полігону військової частини. Було списано і розкрадено військове майно, електромережа, розібрані  на будівельні матеріали будівлі та споруди. За офіційним повідомленням військової прокуратури і військової частини зникло 18 будівель,  державі нанесені збитки на мільйони гривень.

У 2005 році частина була ліквідована. Після її ліквідації та вивільнення земель колишнього полігону мешканці сіл Новопетрівка Бердянського району звернулися до районної адміністрації з одержання у приватну власність для ведення особистого селянського господарства земельних ділянок площею 2 гектарів.

В 2010 році за розпорядженням районної адміністрації близько 800 мешканців села одержали у власність земельні ділянки. Однак військовим прокурором Запорізького  гарнізону в інтересах Міноборони було оскаржено розпорядження Бердянської райадміністрації і подані відповідні позови.

4 липня Дніпропетровський адміністративний апеляційний суд став на стороні громадян, скасувавши незаконну постанову Запорізького окружного адмінсуду. Проте, наскільки стало відомо, прокуратура має намір оскаржувати постанову Дніпропетровського апеляційного суду в касаційному  порядку.

Для громадян — мешканців сіл Новопетрівка та Старопетрівка Бердянського району — земельні ділянки, отримані у власність для ведення особистого селянського господарства, є важливим джерелом доходу. Позбавлення ж громадян цих земельних ділянок призведе до соціального вибуху в районі. Вже найближчим часом готуються акції протесту.

З метою захисту майнових прав громадян вимагаю від Кабінету Міністрів  врегулювати ситуацію шляхом закріплення вищезгаданих земельних ділянок за мешканцями сіл Новопетрівка та Старопетрівка Бердянського району Запорізької області. Мною відповідний запит направлений до Кабінету Міністрів.

Дякую за увагу.

 

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий