Чемодан без ручки. Влада виділить 69 млн грн на утримання «Межигірʼя» Януковича

Директор новоствореного підприємства «Межигірʼя» Сергій Юзвенко вперше оголосив суму, виділену з державного бюджету на утримання та розвиток парку. Однак, цих коштів замало, кажуть активісти Громадської організації «НПУ «Межигірʼя», які доглядають за парком відтоді, як втік Янукович.

Для функціонування парку потрібно вдвічі більше коштів, адже тільки за комунальні послуги треба сплатити 48 млн грн боргу.  

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Чергова спроба: держава призначила нового директора «Межигірʼя». 

18 грудня 2023 року новий директор державного підприємства «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнод­ержавного значення «МЕЖИГІР’Я» Сергій Юзвенко вперше за 10 робочих днів приїхав у «Межигірʼя», щоб поспілкуватися з активістами, які доглядали за парком впродовж 10 років.

Після втечі Януковича рухоме майно «Межигір’я» залишається арештоване в рамках кримінального провадження та знаходиться на відповідальному зберіганні у Громадської організації «НПУ» Межигір’я». 

Під час зустрічі Юзвенко анонсував, що у держбюджет на 2024 рік на потреби «Межигірʼя» закладено 69 млн грн. 

Однак, комендант парку  Денис Тарахкотелик говорить, що такі витрати були актуальні ще у 2019 році. Наразі потрібно вдвічі більше коштів, адже організація має заборгованість 48 млн грн перед компаніями, які забезпечують парк, з них тільки за електроенергію борг складає 18 млн грн. 

«Межигірʼя» існує лише за пожертви та благодійні внески, жодних коштів на парк з 2014 року держава не виділяла. 

«На забезпечення парку електроенергією та оплату комунальних послуг у держбюджеті на 2024-й заплановано 168 тис. грн на рік, у той час, коли в режимі тотальної економії «Межигір’я» споживає електроенергії в середньому на 2 млн грн щомісячно», — говорить Денис Тарахкотелик.

Помічниця голови ГО «НПУ «МЕЖИГІР’Я» Юлія Синьоока розповіла журналістам «Слідства.Інфо», що чиновники не врахували у коштах для «Межигір’я» витрати на утримання тварин.

«Ніхто не врахував, що в «Межигір’ї» є зоопарк. Отже, і кошти на догляд за цими тваринами не виділені та і не визначений механізм передачі тварин на баланс парку», — розповідає Синьоока.

У положенні про створення нового підприємства, яке опікується «Межигірʼям», каже Синьоока, не передбачається також утримання понад 200 дорогих будинків  на території парку. 

Новопризначений директор не сказав активістам, як саме збирається розв’язувати фінансові проблеми. Сергій Юзвенко відмовився спілкуватися з журналістами «Слідства.Інфо» про його плани щодо «Межигірʼя».

Раніше «Слідство.Інфо» зʼясувало деталі карʼєри новопризначеного директора та дослідили його статки. Так, за інформацією з реєстру декларацій, Сергій Юзвенко раніше обіймав посаду слідчого податкової та має $90 тисяч готівкових заощаджень.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.