Директор ДП «Сервіс» вкрав 147 тисяч доларів з Кіпру й накивав п’ятами

Суд визнав винним колишнього директора державного підприємства «Сервіс» у тому, що він вкрав 147,5 тисяч доларів бюджетних коштів. Директор створив банківський рахунок у Росії й попросив відправити на цей рахунок гроші за оренду рибальських суден.

Після відправлення рахунок закрили, а кошти зникли. Хоч директору присудили майже 12 років в’язниці, але він залишається непокараним, бо переховується від правоохоронців тимчасово окупованій території України. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Державне підприємство «Сервіс» до 2014 року було розташоване у Криму, але після анексії півострова Росією, його релокували в Київ.

Це підприємство займається рибальством у океані та прибережних водах, вирощуванням риби та морепродуктів. Тому на балансі у «Сервіса» є низка човнів, які за потреби підприємство може здавати в так звану оренду, щоб заробити коштів.

Наприклад, у 2004 році ДП «Сервіс» дало в оренду на 15 років рибальські човни «Олексій Слободчіков» та «Іван Голубець» кіпрській компанії. Ця компанія зобов’язувалась кожні 3 місяці платити державному підприємству гроші за використання човнів. Місяць такого користування коштував від 23 тисяч доларів й до майже 30 тисяч доларів. 

Човен «Іван Голубець» / фото radiosvoboda.org

Човен «Олексій Слободчіков» / фото vesselfinder.com

У 2017 році Державна аудиторська служба перевіряла, чи підприємство ефективно використовувала державні кошти, й виявила, що ДП «Сервіс» недоотримало 147,5 тис. доларів прибутку від здачі в оренду рибальських човнів «Олексій Слободчіков» та «Іван Голубець» кіпрській компанії.

На основі знайденої інформації Держаудитслужбою відкрили кримінальне провадження стосовно крадіжки бюджетних коштів у особливо великих розмірах. Підозрюваним та обвинуваченим у цій справі був колишній директор ДП «Сервіс» Юрій Гурін.

За версією слідства, Гурін в період між серединою травня та серединою червня 2014 року відправив листа до кіпрської компанії з проханням перерахувати кошти за оренду суден. Гурін у листі вказав рахунок російського банку, який він сам відкрив і цей рахунок не належав ДП «Сервіс». Після того, як компанія перерахувала кошти, рахунок  закрили, а гроші зникли.

Личаківський районний суд міста Львова 1 грудня 2023-го визнав винним Юрія Гуріна у скоєному злочині та присудив 11 років та 6 місяців в’язниці з конфіскацією всього майна та забороною обіймати певні посади протягом 3 років.

Сам Гурін зараз на тимчасово окупованих територіях України. Він жодного разу не з’явився у суд і не контактував зі своїм адвокатом.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.