У Запоріжжі завод Григоришина ухилився від сплати 43 млн гривень податків

Служба безпеки викрила керівництво запорізького заводу електрообладнання, яким до листопада 2022 року володів олігарх з росії Костянтин Григоришин, на масштабних збитках бюджету України.

Як повідомляє СБУ, впродовж 2018-2021 років топменеджмент заводу організував схему виведення «в тінь» бюджетних коштів у вигляді несплати земельного податку. Оборудка завдала державі збитків на понад 43 млн гривень.

Згодом організатори схеми поетапно перевели цю суму на рахунки холдингових компаній Григоришина на території рф. Для маскування незаконних «транзакцій» фігуранти оформлювали їх як погашення фінансових зобов’язань заводу перед компаніями російського олігарха. Щоб реалізувати злочинну схему, керівництво запорізького підприємства штучно занижувало коефіцієнт для сплати земельного податку.

У кожний звітний період, починаючи з 2018 року, фінансовий директор та головний бухгалтер підприємства у податкових деклараціях зі сплати податку за землю умисно зазначали неіснуючі кадастрові номери земельних ділянок, оскільки за відсутності такого номеру податок нараховується за більшою ставкою.

Вигаданий та зазначений у податковому документі цифровий код землі надавав можливість вносити за неї плату за меншим коефіцієнтом.

Після викриття оборудки ще до початку повномасштабного вторгнення росії Служба безпеки ініціювала проведення судово-економічних експертиз.

Двом посадовим особам місцевого підприємства повідомлено про підозру в ухиленні від сплати податку в особливо великому розмірі та службовому підробленні (ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК).

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.