Спадок Кулеби. Як відбудову Київщини віддали підозрілим компаніям

 Оточення колишнього голови Київської облдержадміністрації Олексія Кулеби, який тепер став заступником голови Офісу Президента Андрія Єрмака, засвітилося в розслідуванні щодо схем освоєння коштів на відбудові регіону.

Йдеться як про ресурси громад, так і про допомогу міжнародних партнерів. Журналісти програми Bihus.info з’ясували, що низку проектів з відбудови у Бучі, Бородянці, Гостомелі проводили без тендерів компанії, які набирали халтурників за оголошеннями. На ці фірми виділялись сотні мільйонів підрядів.

Олексій Кулеба лише півроку перебуває на посаді заступника глави Офісу Президента Андрія Єрмака, відповідального за регіональну політику. У цьому кріслі він змінив скандально відомого Кирила Тимошенка, який раніше теж був фігурантом низки корупційних скандалів.

До січня 2023 р. Кулеба очолював Київську область — перший деокупований від російської навали регіон, де процеси відбудови почалися у перші ж дні після вигнання агресора — з квітня 2022-го.

Відбудова зруйнованих будинків і об’єктів інфраструктури — спільна відповідальність держави (в особі ОДА) і громад. Проте очевидно, що обласна влада відіграє керівну роль. Журналісти ж з’ясували, що замість координації і контролю, Кулеба і його команда допустили хаос і жахливу метушню довкола ресурсів, виділених на відбудову.

Уже в третьому сюжеті поспіль, присвяченому проблемам Київської області, репортери розповідають про компанії з ознаками фіктивності, “прокладки”, на які розподілили десятки, а то й сотні мільйонів, а частину робіт при цьому навіть не виконали. Утім, це вперше від початку циклу в матеріалі прозвучали імена фігурантів рівня заступника глави Офісу.

Типові зловживання, виявлені журналістами: більшість договорів було підписано з підрядниками напряму, без проведення тендерів, самі договори або не публікувалися в системі Prozorro взагалі, або ж публікувалися з великим запізненням, на схожі роботи на одних і тих самих об’єктах могло бути одразу декілька замовлень і т.д.

Утім, ключовою претензією авторів матеріалу є підхід до вибору підрядників, які займалися або ж “нібито” займалися відбудовою. Серед них низка компаній, так чи інакше дотичних до Кулеби.

Хто отримав сотні мільйонів

За даними журналістського розслідування, в Бучі підрядів загалом на майже 40 млн грн отримала компанія з помилкою в назві — “Булівельна компанія “Відбудова”. Фірму реєстрували юристи, виставили її на продаж на порталі оголошень OLX, і ледь не одразу після купівлі новими власниками вона вже отримала перші замовлення.

Директор підприємства Борис Лісовський раніше працював інженером в київському КП “Київблагоустрій”, де тоді ж працював Тімур Ткаченко — колишній бізнес-партнер Олексія Кулеби. Раніше Кулеба і сам був причетний до роботи “Київблагоустрою”, очолюючи у 2019-му профільний департамент КМДА.

Паралельно з “Київблагоустроєм”, Лісовський працював також і у приватних компаніях з орбіти колишнього очільника Дарницької РДА Сергія Левади. Вже згаданий Ткаченко був свого часу його заступником. Місцеві, в будинках яких роботами займалася “Відбудова”, скаржаться на роботу майстрів. Кажуть — працювали не професійні будівельники, а ті, кого вдалося знайти і вмовити працювати. Частина робіт, яку фірма мала виконати, не виконана досі.

Кулеба Олексій

Ще одна компанія, опосередковано пов’язана з Кулебою та його колишнім заступником у КОДА Дмитром Назаренком — фірма “Нідком” — отримала замовлень на орієнтовно 250 млн грн. Вона раніше отримувала великі підряди на ремонти лікувальних закладів Києва, а ЗМІ пов’язували її з першим заступником Віталія Кличка в КМДА Миколою Поворозником. Втім, зараз, прослідковуючи зв´язи, власників компанії та їхніх інших партнерів, журналісти приходять до оточення Кулеби—Назаренка.

Інші фірми, які не мають прямого зв’язку з заступником Єрмака, точно мали б проходити через фіндокументацію обладміністрації, адже йдеться про відбудову “символічного” центру Бучі, яку регулярно показували всім іноземним делегаціям, і де відбулися страшні розстріли цивільних під час окупації.

За інформацією Bigus.info, на ремонти в Бучі, в тому числі і на вулиці Вокзальній, було витрачено понад 200 млн грн, які частково без тендерів віддали одній родині з Рівненської області: ФОП Сергій Цибульський, його син Дмитро та на той момент компанія його брата “Грілана”.

“Сам Сергій Цибульський свою появу на бучанських підрядах пояснив тим, що його родина після деокупації Київської області як волонтери привезла в Бучу хліб, тут познайомилася з місцевими чиновниками, які нібито і запропонували працювати у відбудові”, — відзначають автори.

Цікаво, що гроші на цей проект виділяв Фонд Говарда Баффета, а контроль мав здійснюватися через Global Empowerment Mission. “Завдяки підтримці Фонду Говарда Г. Баффета, GEM змогла розпочати великий проект з ремонту вулиці в рамках програми “Надія для Бучі”. Наприкінці жовтня розпочалися будівельні роботи. Роботи включали капітальний ремонт 10 пошкоджених будинків, повну відбудову 11 будинків, перекладання бруківки на вулиці, а також інші дрібні роботи. Ці роботи тривають щодня, і це також стало можливим завдяки програмі “Якість життя” та Бучанській міській раді”, — йдеться в повідомленні у на сайті GEM.

Можна припустити, що Баффет би сильно здивувався, дізнавшись, як насправді освоювалися виділені його фондом ресурси.

Ще приблизно 40 млн грн уже напряму від Київської ОДА отримала компанія “Ласт Буд Кепітал”. Вона, разом з кількома іншими фірмами, створеними пов’язаними між собою людьми, фігурує в низці кримінальних проваджень, які стосуються фіктивності, ухилення від сплати податків і підробки документів, йдеться в розслідуванні

Замовлення на ще 240 млн грн віддали ТОВ “Укрбуд-проект-реконструкція”, яка має займатися відновленням Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації. Правоохоронці Сумщини розслідують діяльність цієї фірми у своєму регіоні, де підприємці також отримували замовлення.

В судових матеріалах йдеться про те, що місцевий чиновник, який по суті і привів цю компанію на підряди, раніше працював на родину власників, а сама ж фірма нібито не мала ресурсів на роботи з відновлення.

Цікаво також, що належить “Укрбуд-проект-реконструкція” Давіду Кізіменку — сину Олега Кізіменка — чиновника-сепаратиста, який після окупації Криму залишився там на посаді заступника мера Севастополя, йдеться в матеріалі.

Фігурантом розслідування правоохоронців є і ще одна компанія-підрядник — ТОВ “Атмосфера Інжиніринг Сістемз” з орбіти відомого київського забудовника Андрія Вавриша. Фірма отримала замовлення на ремонт пошкодженої покрівлі у розбитій багатоповерхівці у Бородянці. Але, за словами місцевих, робітники, розібравши дах восени, лишили його в такому стані до січня. За цей час будинок сильно залило, в квартирах утворилася пліснява і почалися руйнування.

“Хай займаються правоохоронці”

Кулеба в інтерв’ю журналістам заявив, що кримінальними шлейфами підрядників повинні займатися правоохоронці, що КОДА не було відомо про участь компаній, які фігурували в провадженнях, що підрядників намагалися обирати серед місцевих бізнесменів, а також що він особисто ні з ким ніяких перемовин і домовленостей не мав.

Це передбачувана відповідь, проте вона жодним чином не корелюється з посадовими обов’язками чиновника. Особливо враховуючи, що сам Кулеба періодично постив на не надто популярному каналі голови ОДА відео з “перевірками” і “інспекціями”, які збирали по кілька десятків переглядів, а також постійно звітував про відбудову на сторінках вебсайту обладміністрації.

Цю сюжетну лінію слід сприймати у комплексі із двома попередніми, менш резонансними, але від того не менш важливими розслідуваннями редакції Bihus.info про відбудову в Київській області.

Зокрема, йдеться про історію про “відбудову” у Гостомелі, де мільйонні підряди виконували мешканець тимчасово окупованого Донецька, пенсіонерка з Миколаєва та священник-утікач з Рівненщини, а також про цілий ряд проектів, на які, за дуже дивним збігом обставин зайшли підрядники з Маріуполя, які в буквальному сенсі вигадували собі працівників на папері.

Останні, до слова, на думку журналістів, можуть бути опосередковано пов’язані із іншим заступником Єрмака — Ростиславом Шурмою. Всі три історії — а журналісти анонсували продовження — ставлять дедалі більше запитань не лише до діяльності Кулеби на посаді голови ОДА, але й до керівництва Офісу Президента, яке дозволило йому за таких обставин продовжити просування кар’єрною драбиною.

Утім, не можна виключати, що на Банкову Кулебу з ініціативи Єрмака могли забрати якраз для того, щоб він зміг уникнути відповідальності за ймовірну причетність до багатомільонних зловживань, неякісних робіт і віртуальних підрядників із гучним кримінальним минулим.

Адже тепер Кулеба не виконавець, який працював під умовним кураторством свого попередника Кирила Тимошенка, а сам став куратором, який відповідає за всю регіональну політику в Офісі, більше переймається прифронтовими територіями.

Проте, як показує практика, масштабні корупційні правопорушення, пов’язані із розкраданням коштів платників податків, мають подовжені строки давності. Це своєю чергою може розв’язати руки правоохоронцям з численних антикорупційних структур у частині ретельного збирання доказів і підготовки до більш серйозних обвинувачень на основі відкритих даних — проведених тендерів і фізичних результатів — десятків і сотень недороблених дахів, недовставлених вікон, невідремонтованих стін, а також розтрачених на це сотень мільйонів гривень, що розійшлися фірмам-одноденкам.

Віктор КУЗНЕЦОВ dsnews.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.