Суд Парижа: Ніколя Саркозі буде сидіти три роки

Паризький апеляційний суд залишив у силі трирічний тюремний вирок екс-президенту Франції Ніколя Саркозі у справі про прослуховування, повідомляють у середу французькі ЗМІ.

Суд ухвалив, що екс-президент має відбувати рік ув’язнення з електронним браслетом будинку. Ще на два роки його засудили умовно. Це безпрецедентний вирок для людини, яка раніше займала посаду президента Франції: Саркозі став першим серед колишніх глав держави, який отримав реальний тюремний термін. Наразі він ще раз оскаржить вердикт: цього разу — в касаційному суді, пише Інтерфакс-Україна.

У 2021 році суд визнав Саркозі винним у корупції та зловживанні впливом та засудив до реального тюремного терміну. Його засудили до трьох років ув’язнення, два з яких умовно. Після цього Саркозі подав апеляцію на це рішення.

Вирок Саркозі і ще двом підсудним, що проходять по тому ж процесу, пов’язаний з розслідуванням у так званій справі про прослуховування, що почалася в 2014 році, через два роки після того, як колишній президент залишив Єлисейський палац. Такі ж терміни — три роки, з них два умовно — отримали адвокат Тьєррі Ерзог та колишній прокурор Жільбер Азібер.

66-річного Саркозі звинувачували в спробах отримати в незаконному порядку інформацію від Азібера про розслідування щодо себе в 2014 році, яке стосувалося незаконного фінансування президентської кампанії 2007 року з боку дочки засновники компанії L’Oreal Ліліан Беттанкур — однієї з найбагатших жінок.

Розслідування концентрувалося на телефонних розмовах у лютому 2014 року, які велися за шифрованою лінією зв’язку. За даними слідства, Саркозі та Ерзог обіцяли Азіберу в обмін на інформацію посаду в Монако. Обіцянка в результаті не була виконана, однак у прокуратурі вважали, що відповідно до французького закону все одно йдеться про корупцію. Захист Саркозі у свою чергу наполягав, що вся справа будується на незначній розмові між Саркозі та його адвокатом.

Висунуті всім трьом звинувачення виникли з іншої, яка тривала на роки судової справи щодо колишнього президента у зв’язку з підозрами про фінансування Лівією його президентської виборчої кампанії 2007 року.

У рамках цієї справи у вересні 2013 року судова влада розпорядилася прослуховувати телефонні переговори Саркозі і на початку 2014 року виявила, що він використовує секретну лінію під псевдонімом Поль Бісмут для зв’язку зі своїм адвокатом та другом Ерзогом.

На думку сторони звинувачення, деякі з їхніх розмов свідчили про корупцію, оскільки Саркозі за допомогою свого адвоката мав намір сприяти отриманню бажаного поста в Монако колишньому прокуророві при касаційному суді Азіберу, якого той, втім, так і не досяг.

Звинувачення також виходило з того, що екс-президент міг, у свою чергу, просити Азібера про допомогу у винесенні сприятливого для нього вердикту.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.