Суд продовжив термін розслідування справи про розтрату грошей заводу «Антонов»

Антикорупційний суд частково підтримав прохання детектива НАБУ щодо продовження терміну досудового розслідування у справі.

Вищий антикорупційний суд продовжив до 10 серпня термін розслідування кримінального провадження за підозрою колишнього директора юридичного департаменту державного підприємства «Авіавод «Антонов» Ігоря Дехтяренка та директора адвокатського об’єднання «Ілляшев та партнери» Ірини Майорової у розтраті понад 18 млн грн.

Таке рішення 8 травня ухвалив ВАКС, повідомляє « Слово і справа ».

«Продовжити термін досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою (Ігоря Дехтяренка — ред.) у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України та (Ірини Майорової — ред.) у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, до п’яти місяців, тобто до 10.08.2023» , — йдеться у рішенні.

Нагадаємо, НАБУ та САП повідомили про підозру колишньому юристу заводу «Антонов» та директору адвокатського об’єднання «Ілляшев та партнери» у розтраті понад 18 млн грн. За даними слідства, у липні 2018 року адвокатське об’єднання в рамках договору про надання юридичних послуг мало допомогти ДП «Антонов» стягнути заборгованість із збанкрутілого АТ «Брокбізнесбанк» за депозитним договором, загальний обсяг якого становив понад 347 млн грн.

Частина цієї заборгованості була забезпечена іпотекою (нежитлова будівля у Києві, оцінна вартість якої склала понад 120 млн грн). У грудні 2018 року будівлю було передано ДП «Антонов» як часткове стягнення заборгованості.

Відповідно до укладеного договору та додаткової угоди до нього, винагорода адвокатів за надані юридичні послуги має становити 5% вартості переданого, проте нереалізованого майна.

Тодішній директор з правових питань ДП «Антонов» щодо змови з директором адвокатського об’єднання погодив оплату послуг у завищеному розмірі — майже 10% оціночної вартості будівлі (переплата близько 7 млн грн).

Згодом, у травні 2021 року, на виконання законів України та розпорядження Кабінету міністрів нежитлову будівлю передали до сфери управління іншого державного органу. Тоді вона вже коштувала понад 212 млн. грн. На цю суму було списано боргові зобов’язання ДП «Антонов» перед державою.

Після того директор з правових питань ДП «Антонов», перебуваючи у змові з директором адвокатського об’єднання, погодив юридичній фірму оплату додаткових 11 млн. грн. в результаті передачі будівлі.

При цьому адвокатське об’єднання до передачі будівлі від ДП «Антонов» іншій державній установі та списання боргових зобов’язань ДП «Антонов» перед державою жодного стосунку не мало, а зазначене питання взагалі не охоплювалося договором про надання юридичних послуг. Внаслідок дій підозрюваних держпідприємству завдано понад 18 млн грн збитків.

Завдяки діям детективів НАБУ на всю суму коштів, перерахованих ДП «Антонов» адвокатському об’єднанню, ВАКС у вересні 2022 року наклав арешт . Апеляційна палата ВАКС це рішення підтвердила.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.