У Львові професору ікримінують підробку документів та шахрайство

Василь Андріїв – співробітник одного з львівських вишів, який став професором права, маючи лише заочну освіту.  Як з’ясували правоохоронці, чоловік зміг побудувати кар’єру науковця в Україні та Польщі завдяки підробленим дипломам та вигаданій біографії.

3 травня псевдонауковцю повідомили про підозру в шахрайстві, після чого він виїхав за кордон, де досі продовжує працювати адвокатом.

Більше про кар’єру «професора» розповіли журналісти «Наших грошей. Львів».  

За даними журналістів, чоловік народився 11 жовтня 1963 року в селі Мишин біля Коломиї, з 16 років працював робітником на одному з місцевих заводів.

На сайті Who is who, де публікують «причесані» біографії, йдеться про те, що Андріїв працював на заводі, а пізніше долучився до лав Радянської армії. 

В біографії йдеться, що в 1985 році чоловік був зарахований студентом Київського національного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Правознавство».

Утім, після вручення підозри та обвинуваченні у шахрайстві Василя Андріїва інформацію про нього видалили.

Як встановили журналісти, в 1991 році чоловік отримав диплом спеціаліста КНУ, де заочно навчався на юридичному факультеті. 

Паралельно з навчанням Андріїв продовжував працювати у Коломиї і через кілька років став директором комплексу «Планета» та торгового центру «Гуцульщина». 

У 45-річному віці, завдяки підробленому диплому кандидата юридичних наук, чоловік вирішив влаштуватися викладачем права у Львівському національному університеті природокористування (ЛНУП). 

Через три роки в ЛНУП він приніс «диплом» доктора юридичних наук.

Кар’єра Андріїва рухалася вгору й у 2016 році чоловік влаштувався на кафедру права у Львівському національному університеті ветеринарної медицини і біотехнологій, яку через рік очолив. 

Ще через рік вчена рада університету підтримала пропозицію присвоїти Василю Андріїву вчене звання професора, а Міністерство освіти і науки затвердило це рішення.

У травні 2021 року з нагоди Дня науки президент Зеленський присвоїв Андріїву звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

Василь Андріїв зі студентами 

На цьому кар’єра псевдонауковця обірвалася – в серпні 2022 року львівська поліція почала розслідування проти Андріїва за підозрою у шахрайстві. 

«Отримавши від Міністерства освіти підтвердження про фальшиві дипломи кандидата і доктора юридичних наук, поліція звернулась до адміністрації ветеринарного університету, де Андріїв очолював кафедру права. За кілька днів зібралася вчена рада, до складу якої офіційно входив і Андріїв. Але на засідання, де його позбавили звання професора, він не прийшов і незабаром звільнився», – зазначають журналісти.  

Попри підозру у вчиненні злочину, нині Василь Андріїв продовжує працювати адвокатом, адже його ліцензія, видана у 2012 році, досі чинна. 

Кар’єра в Польщі

Серед різних довідок, які подавав Василь Андріїв для отримання наукових знань, є твердження, що у 2007-2009 роках він працював викладачем права у Вищій гуманітарно-природничій школі у польському місті Судомир. 

Підтвердити це журналістам не вдалося. 

Водночас розслідувачі з’ясували, що з 2015 року Андріїв викладає в Інституті правничих наук Університету імені Яна Кохановського в польському Кельце. Там він працює й донині. 

Окрім того, Андріїв працює в адвокатському бюро «Павел Вебер і партнери» (Paweł Weber i współpracownicy) у Кракові. Це підтвердив керівник компанії Павел Вебер.

Під час пошуку інформації про псевдонауковця журналісти виявили, що у 2009 році надзвичайно схожа на Андріїва людина (алгоритми визначають схожість з ймовірністю близько 85%) опинилася на спільному фото зі скандально відомою у Львові активісткою Оленою Живко, яку підозрювали у масштабній афері з польськими візами. 

Схожий на Василя Андріїва чоловік з Оленою Живко під час новорічної вечірки 2009 року. 

На світлині поруч із ними сидить колишній консул генконсульства Польщі у Львові Кшиштоф Циганчук, який втратив роботу в результаті афери за участі Живко. 

Олена Живко, як і Василь Андріїв, була викрита в спробі підробки диплома юрфаку КНУ ім. Т. Шевченка.

Також в біографії Андріїва вказано, що він є почесним професором (doktor honoris causa) приватного Університету Данила Галицького в Івано-Франківську, втім у ректораті заперечили будь-яку його причетність до університету.

Зазначається, що не вдалося підтвердити авторство Андріїва у понад 100 наукових робіт. 

«Ми знайшли лише п’ять його робіт за допомогою платформи Web of Science, а у переліку наукових робіт Національної бібліотеки імені Вернадського є лише три його наукові роботи – на тему сільського господарства та економіки», – йдеться в розслідуванні. 

Волонтерство і корисні знайомства

Нині Василю Андріїву 59 років, тому в період воєнного стану він не може виїжджати з України. 

З грудня 2022 року для перетину кордону чоловік використовує посвідчення особи з інвалідністю 3 групи. Його справжність підтвердити не вдалося. 

Перебуваючи під слідством, з серпня по листопад 2022 року, Андріїв виїжджав за кордон через систему «Шлях», яка дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон України в умовах воєнного стану. 

Те, що»науковець» волонтерив й допомагав з доставкою вантажів за кордон, підтвердили в благодійному фонді «Віддані та відважні».

«Він співпрацював з нами і був дуже корисним для нашої організації, тому ми подавали прохання про виїзд для нього через систему «Шлях». Якийсь час ми вже не співпрацюємо», – пояснив керівник БФ Анатолій Козак, але не змін пояснити причини припинення такої співпраці.

Також відомо, що з 2007-го по 2013-й Василь Андріїв був позаштатним радником мера Львова Андрія Садового. Інформацію підтвердили у Львівській міськраді.

Вручення підозри й слідство 

Наразі триває досудове розслідування, Василю Андріїву офіційно інкримінують підробку документів та шахрайство. Санкції статті передбачають до 8 років позбавлення волі. 

Згідно з матеріалами справи, Андріїв сплатив понад 107 тис. грн застави, тому на час слідства він не обмежений у своїх діях чи пересуваннях.

Джерело: https://antikor.com.ua/

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.