Нардеп Шахов хворіє від правосуддя у Казахстані й пише «шкурні» листи Шмигалю


Народного депутата України Сергія Шахова оголошено у розшук Вищим антикорупційним судом 31 березня 2023 року. Ні, не за колабораціонізм, а лише за брехню в декларації та приховування майна на суму 88 мільйонів гривень.

Справа відкрита давно, ще 2021 року, після того, як журналісти «Схем» вкотре зробили за НАБУ та САП їхню роботу – знайшли у Шахова приховане від декларування та записане на його співмешканку майно. Йшлося, зокрема, про маєток у котеджному містечку Київської області «Сонячна долина» площею понад 600 квадратних метрів; ще одному котеджі у цьому ж містечку – площею 1330 квадратів; 27 земельних ділянок у Київській області загальною площею майже 113 гектарів та 13 квартир та восьми паркомісць в елітній багатоповерхівці на Печерську.

Справа нині перебуває на розгляді ВАКС, але Шахов вже понад сім місяців його засідання не відвідує, було навіть ухвалено рішення про його примусовий привід до суду, але як це зробити – незрозуміло, оскільки нардеп давно вже перебуває за межами України. Де саме – невідомо, але його адвокат стверджує, що Сергій Володимирович проходить курс лікування в Киргизстані.

Втім, у Сергія Шахова була й інша, більш поважна причина для того, щоб втекти з України, ніж банальне розслідування недостовірної інформації в декларації – адже він не один там бреше і приховує майно, серед фракції «слуг народу» таких, як мінімум, десяток .

Просто після того, як за Шахова взялися Схеми, полізла інформація про його зв’язки з Росією. Це також розкопали журналісти, щоправда, інших видань. Але немає жодних гарантій, що на цю інформацію не звернуть уваги і правоохоронці. Бодай під тиском громадськості, як було з НАБУ.

Ось скрін російського видання stctv, в якому ще у 2018 році описувалися пригоди народного депутата України Сергія Шахова у Москві:

Справа, звичайно, давня, але в цьому контексті варто згадати Ігоря Безлера. Безлер, колишній російський військовий, який пішов у запас у чині підполковника, до «Руської весни» близько десяти років жив у місті Горлівка Донецької області. На виборах 2012 року Безлер працював у команді Сергія Шахова, близького до «Партії регіонів», який курирує виборчу кампанію «регіоналів» на своїй території. У Шахова він також займався питаннями безпеки.

Справи, як говорилося, давні. Однак є і свіжіша історія, що свідчить про наявність щільних зв’язків Шахова з росіянами. Так, від імені народного депутата Сергія Шахова зараз виступає Микола Володимирович Самбожук, який є секретарем у депутатській групі Шахова «Довіра».

Микола Володимирович Самбожук значиться в державних реєстрах Російської Федерації як людина, яка отримала 2007 року російський паспорт.

Порівняйте фото – на них одна й та сама людина. Там же, у РФ, Микола Самбожук отримав і податковий номер:

За цим податковим номером – 772990470008 – у державних реєстрах Російської Федерації значаться три фірми, засновником яких був Микола Володимирович Самбожук. Усі вони вже ліквідовані, проте:

Сам Самбожук стверджує, що він не має російського громадянства, а є громадянином України. Щодо українського паспорта, то в його наявності можна не сумніватися – інакше як би він став помічником нардепа Шахова? – але щодо відсутності російських документів пан Самбожук явно бреше.

Так, за даними прикордонної служби, 27 березня 2020 року з Борисполя у Франкфурт Микола Самбожук літав за російським закордонним паспортом, серія та номер якого збігаються з його закордонним паспортом у системі «роспаспорт». На той час він уже був помічником нардепа Шахова та секретарем депутатського об’єднання «Довіра».

Але цікаво у цьому контексті інше. Днями Сергій Володимирович Шахов, «на лікуванні в Киргизстані», раптово перейнявся станом систем оповіщення про надзвичайні ситуації в Україні. І вимагає від прем’єр-міністра Шмигаля встановити близько 150 тисяч гучномовців різних моделей по всій Україні. Лише на 2023 рік, за його розрахунками, потрібно 500 мільйонів доларів.

Ініціатива Шахова щодо залучення грошей від іноземців отримала підтримку українського МЗС.

Сам же він вимагає терміново внести зміни до держбюджету та запланувати виділення 6 мільярдів гривень на встановлення засобів масового оповіщення населення.

З чого така турбота про життя та здоров’я українців? Сам Шахов, природно, пакує свою ініціативу в гарну обгортку – він стверджує, що піклується про своїх співгромадян. Насправді, як ви здогадуєтеся, все простіше – Сергій Шахов дбає про свою кишеню. Адже саме він розраховує закуповувати та встановлювати системи оповіщення. Нагадаємо, йдеться про півмільярда доларів.

І тут дуже цікаво ще один збіг — помічник Шахова, згаданий вище Самбожук, в Росії займався саме системами оповіщення.

А в Україні він пов’язаний з «Укрзалізничавтоматикою», яка й має, за задумом Шахова, встановлювати системи забезпечення в українських містах та селах. «Укрзалізничавтоматикою» через ТОВ «Нафтогазові технології» володіє Олексій Колесник, який має ще одну фірму — «Трансзалізничсервіс».

Цією фірмою через ТОВ «Промислово-інноваційний союз» разом із Колесником володіє Зуріко Магамедов. Він був директором у російській фірмі Самбожука «Нью перспектив системс» (ТОВ «Нупсис»). Компанія була ліквідована у 2017 році.

На тлі всієї цієї вимоги Сергія Шахова до прем’єр-міністра терміново виділити півмільярда доларів на встановлення систем оповіщення, замість існуючих, виглядають як мінімум дивно.

Але вимогами грошей Шахов не обмежується – він пише запити і до Держаудитслужби. З вимогами здійснити перевірку виробників систем оповіщення. Як наслідок – ті вимагають копії архіву, де можуть міститися персональні дані посадових осіб, які приймають рішення на місцях, та передають його Шахову.

Також нардеп запитує інформацію про роботу та впровадження систем оповіщення у місцевих органів влади за сприяння прем’єр-міністра Шмигаля. Спочатку Шахов адресує звернення до нього, а той перенаправляє далі.

Усі ці дії Сергія Шахова мають наслідки. Як пише hromadske, як мінімум дві прокуратури – Дніпропетровська та Херсонська – відкрили кримінальні провадження, в яких розслідують нецільове використання бюджетних коштів посадовими особами, причетними до закупівлі обладнання у фірм-конкурентів «Укрзалізничавтоматики».

Мають дії Шахова і продуману мету. Згідно з протоколом закритого засідання депутатського об’єднання, Сергій Шахов пропонує внести зміни до Наказу МВС, в якому прописані технічні вимоги для систем оповіщення.

Значна частина доповнень від Шахова резонує з характеристиками продукції компанії, у якої купує обладнання «Укрзалізничавтоматика» та спрямоване на монополізацію ринку систем оповіщення.

Ціна питання – 500 мільйонів доларів лише 2023 року. Які хоче підім’яти під себе народний депутат України Сергій Шахов, який нині перебуває в бігах. Є й інший аспект – це відверті російські сліди у всій цій історії. По-перше – одна з ключових персон, що засвітилися у просуванні теми систем оповіщення, помічник-консультант Шахова Микола Самбожук, який має російський паспорт.

А по-друге – ми не дарма згадали історію з візитом Шахова до Москви, коли він не заплатив повіям належних грошей. Бо ще тоді в російській пресі було поставлено очевидне питання: «офіційно українські депутати не літають до Москви вже понад рік. Отже, сам факт пригод пана Шахова заслуговує на окрему увагу». Це російські журналісти натякали на бездіяльність ФСБ. Однак навряд чи ФСБ не діяла і дозволила за просто так народному депутату України Сергію Шахову прилетіти до Москви і там куролесити. Та й тема Безлера так і не прояснена.

Джерело: https://antikor.com.ua/


Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.