Хто такий Сергій Ігнатовський : справа про Фонд держмайна продовжує смердіти

Крайній зліва — Сенниченко, крайній справа — Ігнатовський

Наприкінці березня Україну сколихнула резонансна корупційна історія — НАБУ заявило про викриття багаторічної схеми, яка дозволила вивести з держкомпанії млрд. грн. Серед підозрюваних — колишній керівник Фонду держмайна Дмитро Сенниченко, наближений до ФДМУ Андрій Гмирін, який нібито був керівником кримінального угрупування, колишні в.о. ОПЗ Микола Синиця та Микола Парсентьєв та Олександр Горбуненко і Володимир Колот, співвласники компанії “Агро Газ Трейдинг”.

Серед підозрюваних також фігурував і  Сергій Ігнатовський — заступник Сенниченка, який з часом чомусь зник з радарів НАБУ. Пізніше виявилося, що Ігнатовський співпрацює з детективами.

За словами Ігнатовського (документи є у розпорядженні видання Цензор.нет.) у 2019-2020 році, коли той ще працював у ФДМУ, до ОПЗ намагалися завести компанію ІВЕ трейд, власником якої був Олександр Ровт.

Однак через те, що їх умови співпраці були співставні з умовами співпраці  “Агро Газ Трейдинг”, компанію не стали змінювати.

У своїх свідченнях колишній заступник голови ФДМУ заявляє, що ніколи не був причетним до корупційних схем на заводі та навіть вирішив покинути своє крісло через такі оборудки.

Однак згідно переписки, яка є у розпорядженні джерел редакції, звільнення Ігнатовського було лише формальною дією, а він сам продовжував контролювати всі оборудки на ОПЗ через Синицю та Парсентьєва.

За допомогою останнього, Ігнатовський намагався загнати “Агро Газ Трейдинг” та, відповідно, Олександра Горбуненка і Володимира Колота (бо вони “не їхні люди” у глухий кут, виписавши їм штраф у 38 мільйонів гривень за несвоєчасне вивезення продукції та спонукати їх до припинення роботи з “Одеським припортовим заводом”.

Штраф компанія виплачувати відмовилася, бо вважала це рішення незаконним, однак, як виявилося пізніше, через свою відмову йти проти налагодженої Ігнатовським системи, потрапила на перші шпальти газет як “корупціонери”, а сам Ігнатовський вже не в перше вийшов сухим із води.

Важливим є й той факт, що попри оголошення НАБУ Горбуненка в розшук, він заявляє, що наразі спілкується із детективами, які достеменно знають про його місцезнаходження.

Більше того — Олександр Горбуненко та Володимир Колот наразі займаються підготовкою судових розглядів проти ОПЗ за незаконно виписаний штраф, через який вони, по факту, тепер опинилися під підозрою детективів.

Сам Ігнатовський, який тепер поза підозрою детективів, відомий тим, що на посаді заступника ФДМУ намагався віджати в держави Запорізький титано-магнієвий комбінат на користь свого екс-боса Ріната Ахметова.

2

Битва за титан: як топ-чиновник Фонду держмайна націлився на ЗТМК

08 МАЯ 2020

Битва за титан: як топ-чиновник Фонду держмайна націлився на ЗТМК
Ілюстративне фото (з відкритих джерел)

Навколо «Запорізького титано-магнієвого комбінату» (ЗТМК) в останні тижні новий сплеск активностей, спрямованих, зокрема, на зміщення з посади генерального директора ЗТМК Володимира Сивака, який керує підприємством з 2010 року.

У процесі безпосередньо бере участь заступник голови Фонду державного майна України Сергій Ігнатовський, й діє так, наче ЗТМК – держпідприємство зі стовідсотковою участю ФДМУ. Чим керуються у ФДМУ і чому така стратегія може завдати шкоди підприємству та інтересам держави – в матеріалі РБК-Україна.

У 2012 році Кабінет міністрів України дозволив приватизацію 49% акцій державного підприємства Запорізький титано-магнієвий комбінат. В результаті проведеного у 2013 році конкурсу цей пакет був придбаний кіпрською компанією Tolexis Holding Limited, яка входить в бізнес-групу Дмитра Фірташа.

Держава внесла в створене ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» майновий комплекс підприємства, а новий інвестор – кошти в статутний фонд, які використовувалися для реконструкції та модернізації виробництва, а також для покриття колосальних боргів, які дісталися новому ТОВ від його попередника – державного підприємства.

До 2013 року ЗТМК, ще в статусі ДП, мав величезні борги по заробітним платам, за поставку сировини та електроенергії, а також цілий портфель проблемних кредитів. Зі створенням товариства з обмеженою відповідальністю «ЗТМК» у 2013 році, в якому держава і кіпрська Tolexis Holding Limited фактично стали партнерами, клубок проблем, що накопичилися почав поступово вирішуватися.

Інвестор в особі кіпрської компанії й однієї з найбільших бізнес-груп країни – Group DF, мали амбітні плани щодо наведення порядку на підприємстві та висновку ЗТМК в лідери європейської титанової промисловості.

Битва за титан: як топ-чиновник Фонду держмайна націлився на ЗТМК

Вже у 2014 році стратегічні та інвестиційні плани були частково порушені війною, розривом економічних і виробничих зв’язків з Росією, а з 2015 року – і кримінальним переслідуванням генерального директора ЗТМК Володимира Сивака з боку НАБУ.

У 2019 році суд повністю виправдав гендиректора ЗТМК. Сам Сивак неодноразово заявляв, що власник 49% частки підприємства – Tolexis Holding Limited і Group DF — ніколи не відмовлялися від планів розвивати підприємство.

Важливо відзначити, що якщо ключовий бенефіціар 49% ТОВ «ЗТМК» ясний і досить прозорий, то з власником 51% акцій ситуація, як це не парадоксально, є досить заплутаною. Наразі 51% пакет ТОВ «ЗТМК» знаходиться у Фонду державного майна України (ФДМУ), а значить – наразі доля підприємства і майбутнє трудового колективу серйозним чином залежить від команди чиновників ФДМУ під керівництвом Дмитра Сенниченко.

Складно сказати чи має нинішня команда Фонду якусь стратегію розвитку підприємства і бачення подальшої долі такого специфічного активу як ЗТМК. В усякому разі, таких планів по сьогоднішній день презентовано не було. Проте Фонд держмайна, схоже, всерйоз націлився на зміну генерального директора ЗТМК.

Свідченням рішучості чиновників стало екстрено скликане у розпал карантинних заходів і обмежень позачергові збори акціонерів ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» в приміщенні ФДМУ 30 квітня 2020 року, на якому Фонд державного майна України представляв заступник голови Фонду Сергій Ігнатовський.

Примітно, що власник 49% акцій ТОВ «ЗТМК» Tolexis Holding Limited (Республіка Кіпр) отримала повідомлення про підготовку зборів у ФДМУ на початку квітня, тобто в розпал міжнародних обмежень, пов’язаних з боротьбою з поширенням COVID-19. Іншими словами, жодних шансів потрапити на позачергові збори акціонерів у одного з двох акціонерів ТОВ «ЗТМК» не було. З якої причини чиновники ФДМУ заклали таку міну сповільненої дії під самі збори та ухвалені на ньому рішення, залишається загадкою.

Можливо, стався банальний поспіх. Однак тепер, якщо у Tolexis Holding Limited виникне ідея/необхідність опротестувати рішення позачергових зборів акціонерів у судовому порядку (а воно, найімовірніше, у кіпрської компанії з орбіти Group DF з’явиться), з імовірністю, близькою до ста відсотків, це буде успішно зроблено в будь-якій з юрисдикцій.

Тим більше дивно, що професійний юрист Ігнатовський, який представляв ФДМУ на ініційованому Фондом зборах, не врахував, що в умовах глобального форс-мажору з закриттям кордонів і міжнародного пасажирського авіасполучення, неявка одного з акціонерів з-за меж України за об’єктивних обставин може бути достатньою підставою для подальшого скасовування всіх прийнятих на цих зборах рішень. Також сумнівним з точки зору чинного законодавства є факт, що збори акціонерів проводилося в приміщенні Фонду державного майна України, а не за місцезнаходженням ТОВ.

Битва за титан: як топ-чиновник Фонду держмайна націлився на ЗТМК
Фото: заступник голови ФДМУ Сергій Ігнатовський

Цікаво, що чиновники Фонду держмайна на цьому зібранні акціонерів ЗТМК 30 квітня (яке де-юре і де-факто пройшло за участю лише одного акціонера – ФДМУ) встигли прийняти кілька рішень.

Спочатку заступник голови ФДМУ Сергій Ігнатовський був призначений головою позачергових загальних зборів акціонерів ТОВ «ЗТМК». Потім начальника одного з відділів Департаменту управління державними підприємствами і корпоративними правами ФДМУ Тетяну Зюзь було вирішено призначити секретарем зборів. Після цього було винесено третє рішення, яке також викликає питання щодо його правомочності – про перенесення подальшого проведення зборів на 12 травня 2020 року.

Повертаючись до питання про неможливість для одного з акціонерів брати участь у цьому зібранні, цілком можна говорити про те, що високопоставлені чиновники Фонду державного майна України одноосібно організували збори акціонерів ТОВ «ЗТМК» у період карантину, одноосібно взяли в ньому участь, самі себе номінували головою і секретарем цих зборів, після чого і поготів вирішили це зібрання перенести

Справедливості заради важливо відзначити, що все-таки Сергій Ігнатовський та Тетяна Зюзь були не єдиними активними учасниками подій, і що в даному заході взяв участь нинішній генеральний директор ТОВ «ЗТМК» Володимир Сивак, долю якого від імені акціонерів збирався вирішити Ігнатовський.

У своєму коментарі для ЗМІ Володимир Сивак зазначив, що пред’явив чиновникам Фонду рішення Жовтневого районного суду міста Дніпро (за місцем своєї реєстрації), забороняють здійснювати зміну голови ТОВ, а також вказують на цілий перелік юридичних порушень.

Зокрема, і на неправомірне рішення про місце проведення зборів акціонерів. Ймовірно, що саме ці судові постанови внесли свої корективи в сценарій зустрічі, у зв’язку з чим заступник голови ФДМУ був змушений оголосити про перенесення зборів на 12 травня.

Битва за титан: як топ-чиновник Фонду держмайна націлився на ЗТМК

Фото: гендиректор ЗТМК Володимир Сивак

Спрогнозувати напевно що відбудеться 12 травня в приміщенні ФДМУ практично неможливо. Як і назвати захід, що готується, зборами акціонерів ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат». Очевидно, що чиновниками ФДМУ в якійсь формі знову буде зроблена спроба зміщення діючого гендиректора ЗТМК Сівака з подальшою спробою призначення на його місце такого собі Сергія Лубенікова, ім’я якого на комбінаті вперше почули в цьому році після дивної і невдалої спроби призначити Лубенікова гендиректором підприємства простим рішенням КМУ без необхідного в таких випадках зборів акціонерів ТОВ, а також конкурсу кандидатів на посаду

Один з акціонерів – власник 49% акцій ТОВ «ЗТМК» Tolexis Holding Limited, очевидно, вже вибудовує свою судову стратегію. Втім, цінних подарунків для юристів компанії і Group DF заступник голови Фонду державного майна Сергій Ігнатовський зробив чимало.

Враховуючи націленість чиновників у що б то не стало провести збори акціонерів і заплановані кадрові рішення поки країна знаходиться в режимі надзвичайної ситуації, 12 травня юристи Tolexis Holding Limited, ймовірно, отримають ще одну порцію «подарунків» від Фонду держмайна та Ігнатівського для майбутнього судового процесу.

Проте, у всій цій історії з діями чиновників ФДМУ навколо ЗТМК залишається занадто багато темних плям. Наприклад, є спроба змістити гендиректора підприємства Сівака особистою ініціативою голови Фонду держмайна Сергія Ігнатовського, або це консолідована позиція всієї нинішньої керівної команди ФДМУ?

Якщо це позиція Фонду, то чому спроби робляться в такому поспіху і з такою кількістю правових «ляпів»? Є спроба обмежити вплив акціонера на комбінат грою конкуруючих бізнес-груп, в якій ФДМУ виконує роль тарана, або мова йде про реалізацію якогось іншого плану? Які в цьому процесі мотиви і реальні цілі всіх сторін?

Очевидно, що власник 49% акцій буде вести боротьбу за те, щоб його інтереси не були порушені Інша справа, що цілі Фонду державного майна та представляє ФДМУ в цьому процесі Сергія Ігнатівського стосовно підприємства не відомі. Очевидно, що завдання посадити в крісло гендиректора ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» Сергія Лубеіикова – це лише технічне питання.

Як ФДМУ в якості акціонера бачить стратегію розвитку підприємства? Є відповідні компетенції у «кандидата від ФДМУ» Лубенікова управляти єдиним в Україні заводом з виробництва титанової губки? Що чекає три тисячі працівників при зміні гендиректора і вже очевидні розбіжності між акціонерами підприємства? Відповідей на ці питання немає.

Можливо, ставався провал в комунікації, і ФДМУ виношує грандіозні плани розвитку ЗТМК? Однак у світлі таких можливих планів дивним виглядає підкреслена конфронтація чиновників ФДМУ з другим акціонером ТОВ.

Адже, якщо мова йде про розвиток, то в цьому процесі точно знайшлося б місця двом сторонам – і приватному інвестору, зацікавленому в нормальній роботі підприємства і дивіденди, і державі, також зацікавленому в дивідендах, податки і збереженні робочих місць.

На самому ЗТМК найбільше побоюються, що унікальне підприємство може повторити незавидну долю знаходиться неподалік Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК). Екс-міністр економіки Тимофій Милованов у грудні минулого року під час свого візиту на завод (точніше її залишки) охарактеризував побачене словами – «депресивний видовище».

До речі, у січні цього року наглядову рада ПАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат» очолив заступник голови ФДМУ Сергій Ігнатовський. Судячи з усього, у заступника Фонду державного майна України є якийсь особливий інтерес до запорізьких промислових об’єктів – як до вже фактично знищеним і розпилених на металобрухт, як у випадку з ЗАлКом, так і до поки що працюють, як ЗТМК, писало https://daily.rbc.ua/

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.